1. Home
  2. Industrija
  3. Mercedes prekinuo rad na platformi električnih automobila MB.EA-Large
Mercedes prekinuo rad na platformi električnih automobila MB.EA-Large
1

Mercedes prekinuo rad na platformi električnih automobila MB.EA-Large

943
1
Podelite sa prijateljima:

Mercedes-Benz usporava sa električneim automobilima. Prvobitni plan je bio da potpuno električna vozila dostignu udeo od oko 50 odsto 2025. godine, ali je ovaj cilj ove godine odložen za 2030. godine, za kada je bio predviđen potpuni prelazak na električne modele.

Prema izveštaju, platforma MB.EA-Large za električne automobile je takođe postala žrtva promene kursa. Od 2028. godine, Švabe su htele da na ovoj arhitekturi predstave novu generaciju svojih najvećih limuzina i terenskih vozila.

Handelsblatt izveštava, pozivajući se na insajdere, da je razvoj „MB.EA-Large“ na čekanju. Razlog za to su razočaravajuće brojke o prodaji trenutnih električnih luksuznih automobila, koje teraju Mercedes na teške „rezove“. Obim investicija za razvoj platforme trebalo bi da bude u vrednosti koja se meri milijardama (evra, naravno).

Na pitanje portala Electrive, portparol kompanije je rekao da Mercedes-Benz koristi održivu efikasnost između novih i postojećih serija modela za dalji razvoj svog portfelja proizvoda i da tržišni uslovi i želje kupaca određuju tempo transformacije.

„Napravićemo savršen Mercedes za svaki zahtev kupca. Moći ćemo da fleksibilno ponudimo vozila sa potpuno električnim pogonima i elektrifikovanim visokotehnološkim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do tridesetih godina“, navodi se u saopštenju. Da bi se to postiglo, proizvodnja je postavljena tako da bude fleksibilna u smislu pogonskih sistema.

Za sada, kompanija i dalje radi na ostalim najavljenim platformama električnih automobila. Najavljeno je da će tri nove čisto električne arhitekture debitovati od 2025: MB.EA iznad MMA će pokrivati sve srednje i velike automobile i činiće „električnu osnovu budućeg ‘BEV’ portfelja kao skalabilnog modularnog sistema“. AMG.EA je platforma dizajnirana za vrhunske performanse namenjena je sportskim modelima. Električni kombiji i laka komercijalna vozila biće lansirani na osnovu takođe nove VAN.EA.

Prema Handelsblattu, dizajn platforme MB.EA pod nazivom MB.EA-Large planiran za velike električne automobile kao što su S Klasa, GLS, E Klasa i GLE ipak neće biti implementiran. Umesto toga, buduća velika premijum električna vozila biće delimično zasnovana na arhitekturi EVA2 u procesu proizvodnje, koja se trenutno koristi za velike električne modele u formatu limuzina i SUV iz serija EQS i EQE.

Sumnja se da je razvojna platforma MB.EA Large deo većeg strateškog prestrojavanja u Mercedes-Benzu. Pošto prodaja električnih automobila ne raste tako brzo kako je očekivao izvršni direktor Ola Kelenijus, prema informacijama iz poslovnih novina, životni ciklusi važnih modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem moraju se produžiti i novac uložiti u nadogradnju njihovih modela.

Kelenijus je nedavno rekao ovo na godišnjoj generalnoj skupštini: „U narednim godinama biće u ponudi i električni automobili i ultramoderni, elektrifikovani modeli sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Ako potražnja postoji, do tridesetih. Strateški, Mercedes ima za cilj nultu emisiju štetnih gasova. To je sigurno“, rekao je izvršni direktor. „Ali transformacija bi mogla potrajati duže nego što se očekivalo“.

AutoRepublika

(943)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Prilagodjavanje aktuelnoj situaciji, navrat-nanos, samo zahvaljujuci politicarima i zelenima!