1. Home
  2. Industrija
  3. Šef VW-a Blume želi da se obavezujućim propisima nastavi s elektrifikacijom
Šef VW-a Blume želi da se obavezujućim propisima nastavi s elektrifikacijom
4

Šef VW-a Blume želi da se obavezujućim propisima nastavi s elektrifikacijom

129
4
Podelite sa prijateljima:

Bez obzira što se planovi sa električnim vozilima ne realizuju kako treba, šef drugog po veličini proizvođača na svetu se jasno protivi dovođenju u pitanje kraj motora sa unutrašnjim sagorevanjem goriva za celu EU od 2035. godine.

U intervjuu za NDR, generalni direktor Blume stoga poziva političare na „svestranu podršku“ i da treba poštovati „obavezujuće propise“. Svi planovi VW-a su usmereni na postepeno ukidanje SUS motora 2035. godine. Ako bi se ova politika promenila, to bi imalo ozbiljne posledice, kažu predstavnici zaposlenih u VW-u – uključujući i poslove.

Da bi se postigao kraj termike do 2035. godine, Blume takođe zagovara „adekvatne ciljeve u vezi CO2“ i „podršku infrastrukturi za punjenje“. „Naročito u segmentu niskih cena“ treba vratiti državne premije „da bi se povećao podsticaj za elektromobilnost“.

Međutim, podsticaj bi bio i uvođenje niskobudžetnih električnih automobila po cenama od 20 hiljada evra. Kao i kod većine drugih proizvođača, i VW-u nedostaje uslovno rečeno povoljan električni automobil u asortimanu, tek 2026. godine će se naći model iz Volfsburga imena ID.2 koji bi trebalo da košta najmanje 25.000 evra.

Blume potvrđuje ranije priče: „Takođe duboko razmišljamo o proizvodu koji košta oko 20.000 evra“, rekao je šef VW-a NDR-u. „Zato što mi kao VW takođe smatramo da je ovaj segment posebno važan kako bismo mlade ljude upoznali sa brendom.

Prema NDR-u, neki automobilski stručnjaci takođe kritikuju trenutnu politiku u vezi sa automobilskom industrijom: „Uslovi političkog okvira u Nemačkoj nisu tako pozitivni“, kaže Helena Visbert, profesor u oblasti automobilske industrije na Univerzitetu primenjenih nauka Ostfalija u Volfsburgu. „Kupci su nesigurni“, citira Feliks Kunert iz konsultantske firme PwC. On takođe upozorava da se sada ne dovode u pitanje promene u elektromobilnosti: „Potreban nam je konsenzus u društvu ako želimo da nastavimo putem vožnje bez emisija.

Put je takođe jasan za VW-ovog šefa Blumea: kompanija će sada „uložiti svu snagu da ponudi prave proizvode. A ako se celo okruženje uklapa, onda će električna mobilnost biti uspešna”.

AutoRepublika

(129)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ah, „ko živ, ko mrtav“ do te 2035. godine …

Matija

Oliver Blume pokazuje slicne stavove koje je imao njegov otpisani predhodnik, Herbert Dis. „Obavezujuci propisi“ – to isto trazio je Dis u svojim medijalnim predstavama – bio je vise „entertainer“ nego rukovodilac VWa! 🙂 Sta se stvarno krije iza njegovog zahteva? Strah od neuspeha i strah od disperzije investicija, sto VW u ovom trenutku – koji ce biti malo poduzi! – ne moze da podnese! Strah od neuspeha znaci sledece: sta ako VW stavi sve svoje karte na bateriju pa baterija propadne a konkurencija je za to vreme razvijala alternative i tako zauzme trziste? Njegova skrivena zelja je da svi… Pročitaj više »

MRN

Da, mislim da si odlično provalio pobude VW-a za stav koji su izneli.

Matija

Dobro sam ih upoznao! 🙂 Svabe se strasno plase odgovornosti za neki neuspeh, glave lete momentalno! Nisu svesni da ih taj strah koci da prave eksperimente, kao istocnjaci na primer. Za Kineze i Japance nije nikakav problem da nesto probaju pa ako se pokaze pogresnim jednostavno to odbace i idu dalje.