1. Home
  2. Vesti
  3. Cene polovnjaka u Americi porasle za 75% u poslednjih deset godina
Cene polovnjaka u Americi porasle za 75% u poslednjih deset godina
1

Cene polovnjaka u Americi porasle za 75% u poslednjih deset godina

275
1
Podelite sa prijateljima:

U Sjedinjenim Američkim Državama je prošle godine prodato oko 17,2 miliona novih vozila, što je nešto manja cifra od rekordne koja je zabeležena pre tri godine. Cene novih vozila su takođe više nego ikada pa su, u proseku iznosile, pre i tokom prošle godine oko 34.000 američkih dolara.

Međutim, ono šta statistika ne pokazuje je koliko „Jenkija“ se muči da plati mesečnu ratu, a oko sedam miliona njih kasne s otplatama najmanje po tri meseca. To nas dovodi do naredne teme, a reč je o polovnjacima.

Naravno, ne može svaki kupac da priušti kupovinu (pa ni na lizing) novog modela i mora da se zadovolji polovnjakom. Ni tu situacija nije mnogo bolja pa je prosečna cena polovnjaka starog deset godina 8.657 dolara. To je za čak 75% viša cifra u poređenju sa onom koju su polovnjaci imali 2009. godine, pa čak i ako uračunamo rast cena zbog inflacije, brojka je opet daleko veća nego što bi trebala da bude.

Radi poređenja, novi automobili su porasli sa cenom „samo“ 25% u istom periodu. Pa zbog čega su cene polovnjaka onda toliko veće? Pa pre svega, u navedenom periodu je viđena velika popularnost većih terenaca, krosovera i pikapa, pa oni danas čine veliki broj polovnih vozila, a takođe su i kvalitetniji i bolje opremljeni.

Trgovici u salonima kažu da je najveća potražnja za polovnjacima tokom ranih meseci kada Amerikanci obračunavaju godišnji porez, ali i tokom recesija. Sa druge strane, „Jenkiji“ su navikli da stalno budu u dugovima i da troše više nego što zarađuju pa nije retkost da novi model završi u njihovim garažama čak i kada ne mogu da ga priušte …

AutoRepublika

(275)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„“Jenkiji” su navikli da stalno budu u dugovima i da troše više nego što zarađuju pa nije retkost da novi model završi u njihovim garažama čak i kada ne mogu da ga priušte …‚“

Nije to tako samo kod Amera. I po razumevanju nekih naših, za „poslovni outfit“ je veoma bitan i „dobar automobil“, pa i onda kada ne možete da ga sebi priuštite. Prosto, nekima je to „must have“, a zbog čega neki od njih „danas“ voze neka „bijesna kola“ na rent, a već „sutra“, ako ne uspeju da „premoste trenutnu nelikvidnost“, samo „stopiraju“ …