1. Home
  2. Vesti
  3. Član nadzornog odbora VW-a: Gradnja fabrike u Turskoj trenutno deluje nemogućom
Član nadzornog odbora VW-a: Gradnja fabrike u Turskoj trenutno deluje nemogućom
0

Član nadzornog odbora VW-a: Gradnja fabrike u Turskoj trenutno deluje nemogućom

407
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je maltene već doneo odluku o gradnji nove fabrike u Turskoj, a onda je po povratku iz posete Srbiji, predsednik Erdogan naredio vojnu ofanzivu na susednu Siriju. Međunarodne reakcije su bile momentalne, oštre i uporne. Turska je optužena da krši međunarodno pravo.

Premijer regionalne vlade Donje Saksonije, koja je inače značajan akcionar u nemačkom konglomeratu, Stefan Vejl je izjavio za Spiegel da trenutno uopšte ne razmatra mogućnost da VW zaista uđe u posao gradnje fabrike u blizini Izmira, a sve u kontektsu turske invazije na mučenu Siriju.

„Slike koje dobijamo iz severne Sirije su grozne,“ kaže Vejl, koji inače sedi u nadzornom odboru Volkswagena kao predstavnik vodećeg akcionara, pokrajine Donje Saksonije. Vojna akcija predstavlja očito kršenje međunarodnog prava koje je ujedno pokrenulo i veliki talas izbeglica i preti da dodatno destabilizuje bezbednosnu situaciju.

„Ma ne mogu ni da zamislim da bi Volkswagen mogao da investira milijarde evra u Tursku, posebno ne pod ovakvim okolnostima.“ Prema njegovim saznanjima, taj stav dele i ostali članovi odbora čiji je Vejl član.

Ipak, jasno je da trenutno stanje ne podrazumeva i trajno odustajene nemačke kompanije od investicije u trusku privredu, već samo privremeno odlaganje, barem za sada. „Pregovori još uvek nisu zaključeni.“ Premijer pokrajine se nada da će se situacija u Turskoj smiriti, mada je ona tamo mirna i sada, problem je patnja u Siriji, a ne u Turskoj.

Volkswagen je nešto ranije informisao javnost da je odbor kompanije doneo odluku da u nekom kasnijem trenutku ponovo razmotri pitanje investicije, kažu u Istočnoj Evropi, a ispostavlja se iapk u Maloj Aziji. Još u ponedeljak je stiglo saopštenje da stručne službe grupacije prate razvoj situacije i brinu povodom rasta tenzija.

A u stvari je odluka trebala biti doneta do sredine oktobra. Pre svih ovih vojnih akcija, u javnosti je kružila priča o tome kako su „pregovori u završnoj fazi“, a mnogi su već stvar proglasili završenom, u smislu da su Bugari izvisili. Srbiju već nekoliko meseci niko i ne pominje, doduše izuzev lokalnih medija.

Vejl tvrdi da će sledeći nadzorni odbor kompanije biti održan za oko četiri nedelje i da se do tada očekuje finalna odluka.

Inače, Turska poseduje ozbiljnu automobilsku industriju s akcentom na snabdevački korpus firmi. Jače strane su i obilje radne snage odlične demografske strukture, veličina lokalnog tržišta, izuzetno niska cena rada, sirovina i ostalih ulaznih komponenti u proces proizvodnje.

Investicioni elaborat koji su Nemci pripremili, pokazao je potencijalno drastično više profitne stope za Tursku u odnosu na Bugarsku, čija je ponuda za privlačenje stranog investitora bila ograničena i propisima Evropske unije.

Dalje, početkom nedelje je i američka vlada obznanila planove prema kojim se značajno uvećavaju carinske stope na uvezeni čelik proizveden u Turskoj, a sve sa ciljem ujednačavanja trgovinskih uslova na relaciji modernog Otomanskog carstva i Amerike.

Dakle, investicija Volkswagena nije na tankom ledu samo zbog političkih okolnosti, već i zbog konflikta koji postoji na relaciji ove dve velike države, posebno što bi i ostale (vazalske) države mogle/morale da slede politiku Trampolenda.

Da se vratimo na planiranu sednicu nadzornog odbora koncerna iz Volfsburga. Napeto! To je verovatno najslikovitija reč koja se može upotrebi jer se očekuje da na tom sastanku bude usvojena agenda kojom se definiše petogodišnji investicioni plan.

Tada će se znati kako stoje stvari s Turskom, ali i Bugarskom. Srbija je ponovo van svih analiza, čak i u ovom epilogu.

AutoRepublika

(407)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments