1. Home
  2. Industrija
  3. Novi materijali za novo doba mobilnosti
Novi materijali za novo doba mobilnosti
2

Novi materijali za novo doba mobilnosti

176
2
Podelite sa prijateljima:

Elektrifikacija i automatizovana vožnja donose nove zahteve kada su u pitanju materijali koji se upotrebljavaju za stvaranje automobila.

Elektrifikovana vozila postaju sve popularnija, nebitno da li su to u pitanju hibridi ili potpuno električni modeli. Činjenica je da ih je sve više, ali i da su daleko od ozbiljnog udela na tržišta.

No, promene koje su ovakvi modeli izazvali donele su i novitete po pitanju upotrebljenih materijala kako unutar kabine, tako i kod eksterijera vozila.

Konsultantska kuća Deloitte nedavno je sprovela studiju koja se bavila izazovima sa kojima se danas susreću razvojni inženjeri i dizajneri u sferi automobila. Ova studija iznosi nekoliko interesantnih zaključaka.

Pre svega, elektrifikacija će iziskivati nove materijale. Električni modeli minimaliziraće upotrebu plastičnih delova, a tu je i potraga za supstancama koje će se koristiti za pravljenje novih, visokonaponskih baterija. Istraživanje je pokazalo da će četiri oblasti biti ključne: laki materijali, premazi, materijali za baterije i doživljaj unutar vozila.

Laki materijali su imperativ. Pre svega zarad smanjenja mase automobila, što će za dalju implikaciju imati povećanje autonomije vozila kod električnih modela, ali i onih konvencionalnih. Ipak, potrebno je da nove sirovine budu i dovoljno čvrste, kako se ne bi ugrozila bezbednost automobila.

Novi premazi su bitni zbog autonomne vožnje. Moraće se stvoriti bolji antikorozivni sloj, zarad dužeg radnog veka automobila. Osim toga, postavljanje različitih senzora, radara i kamera zahteva nešto drugačiji izgled vozila, jer ako će postojati umreženost između vozila, onda im se mora olakšati način da se međusobno “prepoznaju”.

Novi sastojci baterija su jedan od najvažnijih izazova elektrifikacije. Očigledno je da litijum-jonska baterija nije rešenje koje će opstati dugo u upotrebi, te se traže alternative. Takođe, neophodno je smanjiti učešće retkih metala u baterijama, jer oni ujedno i podižu cenu istih.

Doživljaj unutar vozila, odnosno poboljšanje korisničkog iskustva dolazi sa automatizacijom vožnje. Povezivanje sa internetom i informativno-zabavni sistemi već sada su veoma bitni, ali će u budućnosti njihov značaj biti znatno veći. Sve to treba da doprinese novom iskustvu u saobraćaju u autonomnom automobilu.

Očito je das u izazovi sa kojima se susreće automobilska industrija veliki, ali, bilo ih je i ranije pa su bili prevaziđeni. Ostaje samo da se vidi ko će uspešno savladati sve prepreke, jer očito neće svi istrčati ovu trku do kraja.

AutoRepublika

(176)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Naslovna fotografija je oličenje nebezbednog načina sedenja … Osim ako neko misli da će kod autonomnih vozila biti čak i poželjno da te air bag „opali“ u onako skrštene noge …

Ercegovac

Види се да манекен са слике нема појма, има да дође на састанак згужване кравате и сакоа као да га је крава жвакала.
Лако је њему ноге прекрстити кад је неки кратеж што носи туфнасте чарапе. 🙂