1. Home
  2. Vesti
  3. U domovini je u tišini preminuo sedan VW Passat!
U domovini je u tišini preminuo sedan VW Passat!
10

U domovini je u tišini preminuo sedan VW Passat!

26.40K
10
Podelite sa prijateljima:

Višedecenijski prodajni hit Volkswagen Passat u trozapreminskom obličju je tiho nestao iz ponude na nemačkom tržištu. Španski portal motor.es je preneo da je pomenuti sedan uklonjen s internet prezentacije, odnosno zvaničnog virtuelnog konfiguratora.

Vest i jeste i nije iznenađujuća. Jeste jer smo prošlog proleća iz Volfzburga čuli da kompanija garantuje opstanak ovog modela koji je smatran vitalnim za prodajna postignuća koncerna, a nije zato što je celokupni D segment u automobilskoj industriji, apsolutno pred istrebljenjem.

Osma generacija Volkswagenovog Passata je predstavljena tokom 2015. godine, pa je aktuelan naraštaj svakako na samom kraju tržišnog veka. Iako je nemačka firma, kako rekosmo, potvrdila nastavak proizvodnje sedana, ispostavlja se da je konačna odluka doneta da se deveta generacija legende ni ne nađe u prodajnim katalozima američkih distributera, počev od 2023. godine.

Sada saznajemo da je u Nemačkoj preostala jedina mogućnost za potencijalne kandidate za kupovinu Passata, a to je opredeljenje ka pazaru karavanskog izvođenja. S druge strane, u ostalim državama zapadne Evrope, limuzina iz Volfzburga ostaje u ponudi, pored Passata Varianta. Svejedno, niko nije ostao imun na vesti koje su stigle iz Nemačke.

Da je ovo definitivni kraj za Passat nagoveštava i činjenica da je početkom ovog meseca povučen iz ponude sedan, i to bez da u gamu uopšte bude uvršteno izdanje koje se najviše traži poslednjih meseci. Mislimo na plug-in hibrid koji nosi oznaku Passat GTE.

Iako proizvođač ovo, još uvek nagađanje, nije ni potvrdio ali ni demantovao nije teško zaključiti da se trajno opraštamo od ikoničnog modela, iako će u ponudi ostati praktičniji derivat. Veruje se da ni on neće zadugo opstati, jer prodaja u D segmentu opada, pa je teško verovati da će se Passat isplatiti kompaniji, kada se u ponudi nađe samo njegovo karavansko obličje, kada to nije uspeo dok je bio nuđen i kao limuzina.

Ipak, ne treba biti previše setan i ne treba kriviti SUV maniju za sve. Ovom odlukum se proizvođač iz Volfzburga sprema, to jest raščišćava teren za uvođenje u ponudu buduće električne limuzine s oznakom Volkswagen Aero B. Njeno lansiranje je najavljeno za 2023. godinu.

AutoRepublika

(26400)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Mesec dana žalosti na Balkanu.

moron

Pokoj mu duši …

Bato

Godina zalosti za pasatom na balkanu,zali ce ga ovi sto ga vole ko Tita.

YugoFlorida

Jadan Passat. Stvarno zadnje vreme došlo.

Renault Terminator

Ovaj crko pre Talismana..

BB

🤣👍

Bogat Bogalj

Vidis da nije, bice karavana jos uvek.

Gavrilo

Nikad više passat b3 i b4, to je bio passat.

Janko

Dobar auto,bar u Srbiji, nijedan nije došao ispod 400-500 hiljada kilometara a i dalje se vozi.U Nemačkoj 65% pasata kupe državne službe

Bogat Bogalj

To je bio B7.