1. Home
  2. Vesti
  3. Ford ide pred sud zbog prodaje miliona spornih PowerShift menjača
Ford ide pred sud zbog prodaje miliona spornih PowerShift menjača
3

Ford ide pred sud zbog prodaje miliona spornih PowerShift menjača

4.94K
3
Podelite sa prijateljima:

Fordov PowerShift menjač s dvostrukom spojnicom odavno bije glas da je problematičan.

Dovoljno je malo „surfovati“ po internetu i upoznati se s problemima koje donosi Fordov menjač. Tokom godina, „plavi oval“ je unapređivao softver da bi se „obračunao“ s naglim startovanjem i ne baš uglađenim promenama stepena prenosa, međutim, očigledno da to nije dovoljno.

Najveći problem sa DPS-6 jedinicom je što je Ford prodavao automobile s ovim šestostepenim DCT-om, „uprkos tome što je znao da menjač ne može da se popravi“. Samim tim, pristigle su optužbe, tako da će „plavi oval“ biti izveden pred sud krajem meseca.

„Porotnici će odlučiti da li je najstariji američki proizvođač automobila počinio prevaru prodajući milione Fiesti i Focusa od 2011. do 2016.“, automobile koji pate od problema, koji posle veoma malog broja pređenih kilometara pogađaju menjače.

Ford je svestan do koje mere je DPS-6 loš, još od 2011. Dizajn je do te mere neuspešan da može da izazove potpuni gubitak snage tokom vožnje, i to na auto-putu pri visokim brzinama.

U julu 2018., porota u Los Anđelesu je dodelila odštetu od 554.000 dolara vlasniku, koji je optužio Ford da mu je „na prevaru prodao Focus sa DPS-6 transmisijom, uprkos tome što je znao da ona ne može da se popravi“. Drugim rečima, Ford Motor Company je lagao kupca.

Advokat specijalizovan za takozvane „Lemon Law“ slučajeve, Vilijam MekGi, takođe je svestan da sporni menjači ne mogu da se poprave. Vlasnicima Focusa proizvedenim od 2014. do 2016. i Fiesti iz 2014. i 2015., ponuđena je dodatna garancija od sedam godina, odnosno 160.000 kilometara (ranije pet godina i 100.000 kilometara).

Renault, Hyundai i Kia takođe koriste DCT sa suvim kvačilom u svojim automobilima i krosoverima, ali do sada, nijedan nije kritikovan do te mere kao Fordov. Izgleda da će „plavi oval“ morati da se pripremi za oko 13.000 sudskih parnica vezanih za sporni menjač.

AutoRepublika

(4937)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Ma talijanska kvaliteta…da je Fiat, svi bi ga razapeli, rugali se, ali pošto su drugi proizvođači u pitanju,konkretno Ford, onda vijest prolazi ispod radara.

moron

Don. Ova vest mi nije prošla „ispod radara“. Naprotiv. Kao što mi „ispod radara“ nisu prošle ni slične vesti za Nissanov CVT. I druge slučajeve promašaja gde se proizvodjači godinama prave blesavi ( poput VW-a o milion slučajeva ) i kupce ostavljaju na cedilu, kao neke dugouhe magarce. Strašno je ovo što se desilo kupcima. Sve to u meni izaziva jak bes. Samo što sam ga ovaj put ( do tvog komentara ) bio progutao. Tek, da ne pljujem po svemu … Ne znam da li grešim, ali, negde sam ( verovatno na Wiki ) pročitao da su Ford i… Pročitaj više »

Rade

Imaš nekoliko modela Getrag menjača, u zaviznosti od broja prenosa i obrtnog momenta koji mogu da istrpe. Renault je do skoro EDC ugrađivao samo na 1.5 dCi i to je maksimalni obrtni moment spušten sa 260 na 250 Nm.