1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Volkswagen grupa želi da deli električnu tehnologiju s drugim proizvođačima
Volkswagen grupa želi da deli električnu tehnologiju s drugim proizvođačima
4

Volkswagen grupa želi da deli električnu tehnologiju s drugim proizvođačima

219
4
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa je u pregovorima s drugim proizvođačima na temu podele ključne tehnologije koja će činiti osnovu za buduće Porscheove i Audijeve električne modele. Naravno, suština je u stvaranju ekonomski održivog obima i podeli troškova.

„Interesovanje definitivno postoji“, kaže Ulrih Vidman, šef razvoja Audija za zajedničke inženjerske projekte. „Razgovori su u toku. Podela tehnologije da bi se generisao obim, jedini je način da se postigne istinsko prebacivanje na električne automobile, kako s ekonomskog tako i ekološkog aspekta.“

Vidman je odbio da identifikuje proizvođače koji su pokazali interesovanje za usvajanje takozvane Premium Platform Electric (PPE) arhitekture, koju razvijaju Porsche i Audi, kao osnovu za buduće električne modele, počev od 2021.

„S obzirom na ogromne investicije u razvoj i istraživanje u oblasti tranzicije ka baterijski pogonjenim automobilima, manja imena u luksuznoj niši, mogla bi biti zainteresovana, uključujući Aston Martin, McLaren i Maserati“, kaže Majkl Din, analitičar iz Bloomberg Intelligencea. „Ne smete izgubiti iz vida BMW i Mercedes-Benz, koji će takođe obezbediti premijum soluciju.“

VW je odlučan da s „električnog“ premijum trona skine Teslu, dok u isto vreme drži odstupnicu u odnosu na tradicionalne rivale poput Toyote i General Motorsa. Volkswagenova električna tehnologija za masovno tržište debituje naravno s ID.3 hedžbekom.

Sve su brojnija partnerstva vezana za nove tehnologije. Ford Motor je ranije ove godine pronašao zajedničku reč s Volkswagenom vezano za električnu platformu za velikoserijske modele. Pakt je vredan između 10 i 20 milijardi evra u  periodu od šest godina, a nemački i američki proizvođač su u pregovorima oko dodavanja drugog modela, koji bi bio baziran na VW tehnologiji.

Izazivač Tesle

Audi planira da lansira 30 elektrifikovanih vozila do 2025., od kojih će se dve trećine odnositi na čisto električne modele. Ovaj vremenski period je deo napora najvećeg profitera u VW grupi da elektrifikuje kompletnu gamu, uključujući kompaktne modele poput A3.

Nakon odloženog starta Audi e-trona, baziranog na unapređenoj tehnologiji SUS arhitekture, proizvođač iz Ingloštata će usvojiti J1 platformu na kojoj počiva Porsche Taycan, i nameniti je visokoperformantnom e-tron GT-u, do kraja 2020. Audi Q4 e-tron, biće baziran na drugoj arhitekturi – MEB, a proizvodnja ovog modela će započeti 2021. U Cvikauu, pored ID.3.

Audijeva prezentacija u Minhenu je uključila i otkrivanje izazivača Tesle u formi futurističkog koncepta sedana srednje veličine, koji bi mogao da bude lansiran „posle 2021.“, kako kaže Mark Lihte. On nije želeo da prokomentariše tačno vreme i cenu, ali je samo predstavljanje jasno demonstriralo Audijevu svesnost kada je reč o strateškoj važnosti projekta, kao i činjenici da je Model 3 primarna meta.

Ipak, Audi se muči s padom prodaje i rizikom da zaostane za Mercedesom i BMW-om ukoliko ne ubrza razvoj. Razgovori sa sindikatima vezanim za kresanje troškova i lokaciju buduće proizvodnje, otegli su se u poslednjih nekoliko meseci.

Testovi na emisiju štetnih gasova

Teškoće vezane za usklađivanje sa sve složenijim testiranjima na emisiju štetnih gasova, koja su na snagu stupila prošle godine, za posledicu imaju pooštravanje retorike zvaničnika kompanije i predstavnika radnika prema generalnom direktoru, Bramu Šotu.

Matičnom VW-u nimalo ne bi prijao Audijev pad. Marka iz Ingolštata je „zlatna koka“ u okviru grupe, koja bi trebalo da oživi profit kroz uštedu od 15 milijardi evra do 2022.

Ranije ove godine, Šot je predstavio planove vezane za ukidanje TT kupea, koji bi trebalo da bude zamenjen električnim modelom. Naredna verzija A8 perjanice, takođe bi mogla da dođe s nultom emisijom.

Opšte je poznato da Audi završava i s R8, dok se prognozira da će se na prodaju elektrifikovanih vozila do 2025. Odnositi 40 odsto isporuka.

Audi za cilj ima nešto bolji plasman i zaradu ove godine, kao i dobit iz poslovanja između 7 i 8,5 odsto. To bi trebalo da ode „gore“ na 9 do 11 odsto, već sledeće godine, zahvaljujući reorganizaciji prodaje.

AutoRepublika

(219)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

da li ja pogrešno poznajem tržište ili…. ali onaj ko želi da deli, treba da je već dokazan na tržištu, po meni to može da bude Toyota…Tesla… ali VW Nikako, po čemu se VW dokazao u električnoj tehnologiji…

to što oni planiraju, mnogi sada imaju ili će imati za neku godinu

BojanNeki

Što se svi plaše Tesle kad je ta firma tako mala i kap u moru?!
Čitam ovde najveći i najveći i najveći u autoindustriji se udružuju i dele neku platformu i troškove ne bi li napravili konkurenta nekoj „nebitnoj“ kompaniji.

s mile

Bio…..je nebitan i NPR… Hyndai…. ali par godina…i više nije ….Nebitan….. već….blizu….. tako i Tesla…..

Bungi

VW priče velike bajke maloj djeci.Električna platforma na modelu I3 je ništa drugo nego kopija rješenja Nisan Lief i Reno-ove električne tehnologije sa nekim sitnim izmjenama.Električne platforme na Audi-ima i Porše-ima za VW razvija Rimac,tako da VW nema ništa svoje orginalno.Kao nekad što je ukrao industrijski patent tatrinog inžinjera Hansa Ledvinke za VW bubu i platio sudsku odštetu nakon 2. svjetskog rata.