1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Koncern VW napustivši Ruse kao prvi, širom otvorio vrata kineskim proizvođačima
Koncern VW napustivši Ruse kao prvi, širom otvorio vrata kineskim proizvođačima

Koncern VW napustivši Ruse kao prvi, širom otvorio vrata kineskim proizvođačima

4.16K
3
Podelite sa prijateljima:

Nikome nije drago ono što se dešava na istoku kontinenta, a po običaju, najmučnije prolazi običan narod. Dok je onaj s ukrajinske strane mnogo direktnije izložen stradanju, muka, doduše malo drugačije prirode, nisu previše pošteđena ni ona druga braća koja su se zaigrala s druge strane granice. Inostrani proizvođači automobila su reagovali munjevito, i uglavnom uz obrazloženje vezano za propadanje vrednosti ruske rublje spram ostalih valuta, obustavili isporuke vozila.

Sasvim je izvesno da ima puno istine u ovakvim navodima, ali ne treba smetnuti s uma ni geopolitičku situaciju i odnose između država gde su uspostavljene centrale proizvođača automobila i same Ruske Federacije. A ti odnosi u ovom trenutku nisu nimalo sjajni, nažalost ako su ikada i bili.

Pre nego što pobrojimo koje su sve zapadne kompanije (privremeno) digle ruke od ruskog tržišta da dodamo i da su japanski dobavljači obustavili isporuku polovnjaka ka ruskim partnerima, dodatno pretendujući da uruše relativno stabilan odnos ponude i tražnje za četvorotočkašima u najvećoj zemlji na svetu.

Redakcija vodeće ruske poslovne publikacije Vedomosti je navela da je bila u posedu dokumenta u kom je navedeno da je prvi isporuke vozila ka toj državi obustavio nemački Audi. Vozila koja su uspela da prođu carinu pre 24. februara 2021. godine će biti isporučena distributerima, ali je ostalo nejasno kada će stići novi kontingent. Proizvođač se obavezao da će obavestiti partnere i kupce u Rusiji o uslovima nastavka saradnje.

Stopama Audija su momentalno krenuli i bratski brendovi Volkswagen i Škoda, i to uprkos tome što je proizvodnja brojnih modela ovih maraka lokalizovana, Rusi će ostati bez mogućnosti pazara nekih modela s ovim oznakama: Škoda Superb, Volkswagen Golf, Touareg, Teramont i Passat Alltrack. Sve isto važi i za premijum proizvođača iz iste grupacije, to jest za Porsche.

Bojkotu Rusije se momentalno pridružio i američki koncern General Motors, pa će modeli Chevroleta i Cadillaca ostati tiha patnja lokalnih ljubitelja vozila. Ništa tu čudno nije jer su iz ove američke firme Rusiju kao prvi napustili još 2014. godine. Jutros smo preneli i vest koja je više iznenadili poznavaoce prilika, a ona se tiče obustave isporuka modela iz palete kompanije Jaguar Land Rover. Priča ista kao s Audijem, u najkraćem.

Svi oni se žale na ekstreman pad vrednosti ruske nacionalne valute i navode da će vozila koja su krenula ka Ruskoj Federaciji i stići do salona, ali u uslovima ovakve ekonomske (i svake druge) nestabilnosti, neće biti novih otprema vozila.

Eksperti procenjuju da će rusko tržište novih automobila, ako ne dođe do skore radikalne promene situacije, ostati kratko ove godine za oko 40 hiljada novih automobila, pod pretpostavkom da na tržište ne uleti neki nov igrač. Takođe, procenom je pretpostavljeno da daljih bojkota tržišta neće biti, odnosno da se drugi proizvođači neće priključiti onim koji su već objavili obustave isporuka ka Rusiji, što nije previše realistično.

Za sada pak, ostali evropski proiuizvođači ćute, dok ni iz Japana nema direktnih reakcija, mada su politički vrhovi razvijenih zemalja listom (članice NATO-a) izrazito protiv politike ruskog predsednika, pa nije teško pretpostaviti da je pitanje trenutka kada će i oni okrenuti leđa Rusiji, do prve prilike da ponovo uspostave „tople i odnose pune bratske ljubavi“ u želji da nastave da prodaju svoje usluge i robe omraženim tiranima.

Ne treba biti isuviše mudar pa zaključiti ko najviše profitira u datoj situaciji, a da nema zasluge za izbijanje rata. To su Kinezi, odnosno njihova automobilska industrija koja može da posluje sa privrednim društvima iz Rusije bez ikakvog straha od sankcija, a slično se može reći i za Indiju. Drugim rečima, pričamo o polovini svetske populacije u naletu ekonomskog progresa.

Već sada su brojne kineske marke veoma aktivne u ponudi novih automobila ruskim kupcima, a sada će njihovo prisustvo samo osnažiti i verovatno će biti pojačano i novim brendovima čudnih naziva i sve boljih gotovih proizvoda.

Izgleda da će najavljene sankcije u odnosu na Rusku Federaciju, delovati jednako efektno na privredu te države, kao što vakcine protiv Covida-19 deluju na mogućnost zaražavanja čoveka. Privreda će se očito mučiti neko vreme, ali će nakon razumno kratkog perioda iz svega izaći ojačanog imuniteta i više nezavisna od „zlog virusa protiv kog donedavno nije bilo leka“.

AutoRepublika

(4164)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Po onoj narodnoj: Plašiš babu debelim…

Iznogud Časni

Novčanikom?

Djape

„Izgleda da će najavljene sankcije u odnosu na Rusku Federaciju, delovati jednako efektno na privredu te države, kao što vakcine protiv Covida-19 deluju na mogućnost zaražavanja čoveka. Privreda će se očito mučiti neko vreme, ali će nakon razumno kratkog perioda iz svega izaći ojačanog imuniteta i više nezavisna od „zlog virusa protiv kog donedavno nije bilo leka“. “

Hahaa, svaka čast za ovo zadnje 🙂