1. Home
  2. Vesti
  3. Jaguar Land Rover smatra da baterije nisu najbolja solucija za velike SUV modele
Jaguar Land Rover smatra da baterije nisu najbolja solucija za velike SUV modele
8

Jaguar Land Rover smatra da baterije nisu najbolja solucija za velike SUV modele

254
8
Podelite sa prijateljima:

Sama karoserijska konfiguracija terenaca je problematična, jer zahteva više energije da bi se probijala kroz vazduh, što automatski stvara potrebu za korišćenjem većeg paketa baterija.

„Što je vozilo veće, veći je i otpor vazduha. Ukoliko ne obraćate pažnju na to, završićete s ogromnim baterijama, što s druge strane rezultira velikom masom vozila, tako da će vam prilikom vožnje na autobanu autonomija prosto nestati“, kaže Nik Rodžers, šef JLR-ovog sektora za inženjering.

Land Rover trenutno dodaje „plug-in“ hibridne modele svojoj gami, uključujući novi Defender, ali za sada nije najavio čisto električni model.

Jaguar je bio prvi „mejnstrim“ premijum proizvođač koji je u ponudu stavio električni primerak, kada je lansirao I-Pace, koji je ipak niži i aerodinamičniji od Land Roverovih terenaca.

Ukoliko bi se Land Roverovom najvećem SUV-u podarila nulta emisija, to bi potencijalno u igru uvelo druge tehnologije, smatra Rodžers, navodeći hidrogenske gorivne ćelije kao nešto na šta treba obratiti pažnju.

JLR je imenovao novog šefa odeljenja za vodonične i gorivne ćelije u martu ove godine, ali za sada nije najavio bilo kakvu istraživačku inicijativu vezanu za dotičnu tehnologiju. Novopečeni menadžer, Ralf Klejg, prethodno je bio direktor sektora za istraživanje i razvoj gorivnih ćelija u kineskom Great Wall Motoru.

Bivši tehnički direktor JLR-a, Volfgang Cibart, 2016. je nazvao automobile pogonjene gorivnim ćelijama „potpunom besmislicom“, prvenstveno iz razloga što je njihova „well-to-wheels“ emisija „katastrofalna“.

S druge strane, Rodžers je vodonik opisao kao „fantastičnu“ soluciju zbog brzog punjenja, ali je rekao da problem s emisijom ostaje.

„To ima smisla samo ukoliko proizvodite vodonik uz pomoć obnovljive energije“, rekao je on. Uobičajen način proizvodnje ovog goriva je korišćenje električne energije za razdvajanje vodonika i kiseonika iz vode.

JLR bi mogao da profitira iz partnerstva sa BMW-om, nakon dogovora postignutog u junu.

Bavarci trenutno sarađuju s Toyotom u oblasti gorivnih ćelija, a lansiraće testnu flotu X5 i X7 verzija s ovim pogonom tokom 2021.

Ipak, BMW je saopštio da preferira baterije u odnosu na gorivne ćelije, kada je reč o automobilima s nultom emisijom.

„Razvoj gušćih baterija će učiniti BEV modele najefikasnijom solucijom“, rekao je Klaus Frelih, član odbora BMW-a. Frelih je izjavio da pogonski sistem s gorivnim ćelijama deset puta skuplji u odnosu na baterijski, a cene neće biti uporedive pre 2025.

AutoRepublika

(254)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Goran Jurković

Kao prvo te kutije na kotačima nemaju smisla…
H2 kutije imaju još manje smisla….
Neka se strpe dok dođu bolje baterije.

Mustang

trenutno, sve što je veće od skutera a zahteva elektrifikaciju je problem, budućnost jeste nulta emisija ali svet još nije spreman za masovni pogon vozila na struju, iako je davno trebao biti, naravno da nema saudi aramco, shell i dr pa kako mislite da se elektrifikuju velike građevinske, poljoprivredne i transportne mašine ako sada problem predstavljaju lagani putnički automobili nije problem u težini suv vozila, niti u njihovoj aerodinamici, već kako ostvariti milijarderske profite na još uvek skupoj tehnologiji koju treba implementirati u obični automobil, a državnih subvencija na njih neće uvek biti zato A, B, pa uskoro i C… Pročitaj više »

Ercegovac

Г. Мустанг,не дирајте Дипл. Инг Јурковића , без њега Тојота не би имала гласноговорника на овом сајту 😉

BojanNeki

Električna tehnologija je jednostavnija i jeftinija od motora sa unutrašnjim sagorevanjem, zabluda je da je komplikovanija i skuplja. U svakom automobilu ta „tehnologija“ koju je smislio Nikola Tesla već postoji, alternator i anlaser a i baterija npr pa je još tu i SUS motor. Rekao bih da je odavno svet spreman na to ali je automobilska i naftna indrustrija na neki način zakočila razvoj baterija. Energetska gustina baterija sada raste iz godinu u godinu a cena opada, pritom svako malo stiže vest o novoj i boljoj bateriji iz neke laboratorije. Inače mnoge građevinske mašine i jesu elektrifikovane odnosno su hibridi… Pročitaj više »

Rade

„…ali je automobilska i naftna indrustrija na neki način zakočila razvoj baterija…“

Šta joj bi da je sada „otkoči“? 🙂

BojanNeki

Već sam pisao o tome ali da ponovim. Pokazao je Ilon svetu tj Tesla motors da EV može da funkcioniše na svakodnevnom nivou bez „range anxiety“ zbog ogromne mreže punjača i velikog dometa, da mnogo manje zagađuju jer se u popriličnom procentu već puni iz obnovljivih izvora te da grabi krupnim koracima napred odnosno u tehnologiji i prodaji. Kupci to traže te sada proizvođači moraju to i da nude, a pre toga da reše probleme koje je gore spomenuta kompanija već rešila odnosno rešava. Na ubrzan razvoj baterija prethodno je uticala i današnja upotreba tehnike, prenosni kompjuteri, pametni telefoni i… Pročitaj više »

Rade

Mora da je Mask radio i na mobilnim telefonima. Da nije, moja Nokia bi radila na benzin.

BojanNeki

Stižu vesti o Litijum-sumpor (Li-S) gustine od 325 Wh/kg sa mogućnošću da idu na oko 500 Wh/kg vrlo uskoro a teoretske gustoće oko 2,600 Wh/kg.
Današnja vest je o Li-CO2 bateriji gustine 1876 Wh/kg.

Radi poređenja:
Tesla Model 3: 247 Wh/kg
Tesla Model S: 240 Wh/kg

Automobil bi npr sa takvom Li-CO2 baterijom iste težine u teoriji mogao da pređe preko 4.000km sa jednim punjenjem, Ili mnogo manje težine za 1000 km dometa npr.
Sa Li-S još više.

U iščekivanju još toga…