1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet baš neće pa neće sa električnim automobilima
Chevrolet baš neće pa neće sa električnim automobilima
0

Chevrolet baš neće pa neće sa električnim automobilima

601
0
Podelite sa prijateljima:

General Motors nam već godinama obećava kako je samo pitanje dana kada će da nadmaši Teslu po popularnosti električnih automobila sopstvene proizvodnje. Posle relativnih neuspeha sa modelima Volt i Bolt, najveći američki proizvođač je predstavio ponudu koja zaista obećava.

Pričamo o modelima kao što su Chevrolet Equinox EV, Blazer EV i Silverado EV, Cadillac Lyriq (uz još nekoliko najavljenih modela), GMC Hummer i drugi. Većina njih neće stići u izložbeno-prodajne salone pre 2025. godine, ali jedan od retkih koji već sada možete da kupite je spomenuti Chevrolet Blazer EV.

Posle skandala sa Boltom, čije su baterije često znale da se zapale kada bi bio parkiran u garaži (zbog čega je General Motors savetovao vlasnicima da ga ostave napolju), firma ovaj put nije imala prava na grešku, ali desilo se upravo baš to. Doduše, Blazer se neće zapaliti, ali ima dovoljno drugih problema zbog kojih je Chevrolet primoran da stopira proizvodnju.

Da sve neće ići po planu su prvo objavile kolege sa sajta Edmunds. Isporučen im je jedan od ranih primeraka na dugogodišnji test još pre dva meseca, a tokom poslednjih osam sedmica, Edmunds će reći da se nikada ranije nije susreo s novim vozilom s tolikim brojem problema.

Lista kritika se originalno odnosila na elektroniku, pa tako prozorska stakla s pokretanjem na dugme nisu mogla da se otvore, a takozvani ekran osetljiv na dodir (touch screen) bi „zaribao“ i odbijao da se restartuje. Kada znamo da se u modernim automobilima većinom komandi upravlja na takav način, problem nije bio samo „ne mogu da slušam muziku“ već mnogo tiše od toga. Ali vrhunac nepodobština je stigao kada bi novinari priključili Blazer na brze punjače, ali baterija nije htela da se napuni.

Chevrolet je tvrdio da su problemi rešeni pre nego što je masovna proizvodnja krenula, ali su onda i vlasnici prijavljavali iste sekiracije. Oni bi rekli da se pojavljuje greška svaki put kada bi krosover bio priključen na punjač. Jedan od vlasnika je prijavio da je vozio svoj Blazer samo pet dana, a u servisu se nalazi tokom poslednje tri sedmice, zato što inženjeri nemaju ideju kako da spomenute probleme reše.

Istraživanja General Motorsa su pokazala da problem sa softverom zaista postoji i da nije problematičan samo Blazer, već su to i modeli Cadillac Lyriq i GMC Hummer, koji koriste isti sistem. Najveći američki proizvođač kaže da je u prvih devet meseci isporučio oko 6.900 jedinica Lyriqa i Hummera uz još hiljadu primeraka Blazera, a svi će biti opozvani sa ciljem da sporni softver bude popravljen. Takođe je stopirana dalja proizvodnja do neodređenog datuma.

Znamo da je praktično nemoguće da početak proizvodnje novog modela bude bezbolan, a čak su i oni daleko ozbiljniji igrači (po pitanju pouzdanosti) od General Motorsa imali skandale s kvalitetom. Međutim, američki proizvođač je na lošem glasu sa električnim četvorotočkašima već neko vreme i novi skandal će samo zakomplikovati situaciju u većoj meri…

AutoRepublika

(601)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments