1. Home
  2. Vesti
  3. Austrijski sudovi: Da li je dozvoljeno s automobila ukloniti logo proizvođača?
Austrijski sudovi: Da li je dozvoljeno s automobila ukloniti logo proizvođača?

Austrijski sudovi: Da li je dozvoljeno s automobila ukloniti logo proizvođača?

8.34K
7
Podelite sa prijateljima:

Uklanjanje amblema proizvođača s vozila je praksa koja je popularna među automobilskim entuzijastima i nije retka pojava. Pa, da li je to dozvoljena ili je pak kažnjiva radnja?

Nedavno je u Austriji oglobljen jedan vozač jer saobraćajac nije mogao da pronađe logo marke “Smart” na vozilu, pa je stanovnik Beča bio kažnjen novčanim iznosom od 60 evra, ili pak poludnevnim pritvorom. O tom događaju su pisali lokalni mediji tokom 2018. godine, a ostalo je otvoreno pitanje u smislu da li je policija imala zakonski osnov za kažnjavanje po ovom pitanju?

Prema navodima austrijskog pandana Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji se tamo naziva Akt o motornim vozilima, proizilazi da je kažnjivo ukoliko saobraćajac utvrdi da je „logo proizvođača nepotpuno vidljiv, nije jasno čitljiv ili je nepouzdano pričvršćen“. Lako je zaključiti onda da je policajac bio u pravu kada je prijavio vozača nadležnom sudu za prekršaje, jer nije mogao jednostavno da identifikuje vozilo, što bi moglo biti važno u slučaju da je taj automobil potrebno opisati.

Ali, onda se pažljivo oko pravnog savetnika spušta na druge odredbe pomenutog zakonskog akta gde se navodi da je mandatorno da na vozilu budu istaknuti broj motora, šasije i naziv proizvođača. Dakle, ako vozač može da dokaže da negde na vozilu stoji amblem konstruktora, problema ne bi smelo da bude, odnosno u tom slučaju je, u zemlji gde funkcioniše pravni sistem, je moguće dokazati da zakon nije povređen.

Naši sudovi bi se, prema ličnom iskustvu i sa pozicije sile, rukovodili time šta je zakonodavac hteo da kaže nekom odredbom, umesto što bi im zvezda vodilja bila ono što je zaista i rekao kroz pravni okvir.

Sud iz Donje Austrije je 2014. godine u sličnoj situaciji presudio da vozač nije kriv, iako nigde na spoljašnosti nije bilo lako uočljivog, fabrički postavljenog amblema, ali tamo gde je naznačen, i to u vidu nalepnice, a to je na šoferšajbni i bočnim prozorima, bio je jasno čitljiv, video se u celosti i pedantno je bio zalepljen.

Međutim, kada i ako sud presudi da je prestup načinjen, odgovornost je uvek i po pravilu na vozaču, a nikada na dileru ili serviserima koji po narudžbini uklanjaju oznake. Oni nikako ne mogu biti izvedeni pred sud.

Molimo morona i ostale pravne stručnjake s portala, da nam u komentarima pojasne kako po ovom pitanju stojimo u Republici Srbiji.

AutoRepublika

(8337)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

Malo su ga Austrijanci zakomplikovali, bez da za to postoji valjan razlog. Isto kao sto su Francuzi znali da pisu kazne za ne nosenje rezervnih sijalica u autu cak i kada ih je nemoguce promeniti van servisa. A austrijska i italijanska policija su poznate u CH po tome sto vole da ‘oderu’ za nemanje ovalne CH nalepnice na zadnjem delu auta jer CH ne koristi EU standard tablica. Iako svaka CH tablica ima svima poznat grb zemlje (beli krst na crvenom polju).

da11

Glupost pa kod Audi, Bmw, Mercedesa mozes iz tvornice naruciti da nema oznake motora niti modela.

Balkanboj

Možeš ti poručiti „debadged“ automobil u smislu da ne želiš da se vidi kako voziš 316i npr.
Mislim da je u ovom slučaju problem bio što je skinut amblem proizvođača, Smart.
Mada, meni su mnogi automobili lepši sa manjim oznakama, diskretnijim. A u moru konfekcije jedino znak proizvođača veličine pola gepeka izdvaja isti od jeftilena i sirotinje.

D_C

Znaci da policijac mora biti ekspert u prepoznavanju amblema proizvodjaca i da zna da su patkice na amblemu – Kadilak ili su ih u medjuvremenu odklonili? Ili recimo razliku izmedju Acurinog i Infiniti amblema koje ce mozda videti jednom u zivotu. Sta se desava ako auto ima pogresne ambleme – recimo prolazi Rus kroz Austriju ali ne vozi Daciu Logan vec Renault Logan? Jel treba policajac da zna da se taj auto u Rusiji prodaje pod imenom drugog proizvodjaca? A sta ako je neko iz Srbije sam promenio bedzeve sa Dacie i postavio Renault znacke? Sve u svemu, kao sto… Pročitaj više »

Borko

Gluposti. Nisam pravnik, a svaki vozac bi trebao znati, da „identitet vozila“ lako moze dokazati – PROMETNOM DOZVOLOM, koja je ujedno i jedini SLUZBENI identifikacijski dokument a ne jebeni „logo“.
Siguran sam 100%, da meni kaznu zbog loga, nitko nigdje, nebbi mogao naplatiti.
Upoznajte se sa Zakonima i svojim pravima. 😎👍🏽

Младен

Због саобраћајке са мотоциклом дошло је до фарбања.
На деклу машине пише Yamaha.На резервоару и пластикама ништа јер је префарбан.
Зауставља ме полицајац и гледа у саобраћајну и пита ме „који је то мотор,“
Глупо питање, све му пише у документу који држи у рукама.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Младен
Dada

Oznaka je potrebna kada prodjes na crveno da bi policajac preko Motorole mogao LAKSE (ne totalno precizno) da objasni sta je video. Iako stavis pogresnu oznaku ti nisi sakrio vozilo u seno vec si ga jos vise izreklamirao posto se razlikuje od ostalih.
Dakle oznaka je tu da bi lakse identifikovala vozilo u smislu olaksala poteru.
Jedna stvar je amblem proizvodjaca a druga stvar oznaka modela.