1. Home
  2. Vesti
  3. Skybot F-850 FEDOR završio svoju astronautsku karijeru
Skybot F-850 FEDOR završio svoju astronautsku karijeru
0

Skybot F-850 FEDOR završio svoju astronautsku karijeru

97
0
Podelite sa prijateljima:

Početkom septembra, ruski Sojuz se uputio nazad ka Zemlji, nakon dvonedeljnog boravka u svemiru. Kao i prilikom lansiranja, u svojoj „utrobi“ je nosio humanoidnog robota pod imenom Skybot F-850.

Robot, koji je iz klase FEDOR ove vrste ruskih mašina, napustio je našu planetu u avgustu, sedeći na komandnoj poziciji u Sojuzu. Polagana su velika nadanja u to da će dokazati održivost prisustva humanoidnog robota u stanici, koji će zabeležiti sve što letelica bude radila.

Ovo je bio prvi put u istoriji svemirskih avantura da je mašina bila umesto čoveka na komandnom mestu, a ne u kargo odeljku.

Raketa koja je dovezla Sojuz do Međunarodne svemirske stanice je alat nove generacije, koji će biti korišćen da šalje ljude u svemir. Dok je raketa briljantno odradila svoj posao, ne može se isto reći za kapsulu.

Zbog problema na jednoj od pristanišnih tačaka na Međunarodnoj svemirskoj stanici, morao je da se odloži „randevu“ na dva dana. Ipak, robot je stigao na svoju destinaciju četiri dana nakon lansiranja.

Kada je pristao na „palubu“, Skybot je prošao kroz seriju testova koje su sproveli astronauti, uz slikanje gomile fotografija.

Po glavnom inženjeru, Evgeniju Dudorovu, ova mašina neće više nikada leteti u svemir, jer je „ispunila svoju misiju“.

Skybot F-850 je deo linije robota pod imenom „FEDOR“ (Final Experimental Demonstration Object Research). Za vreme  „života“ na Zemlji, prošao je višegodišnja testiranja. U međuvremenu je naučio da koristi alat, vozi automobile, pa čak i puca iz vatrenog oružja.

Na MSS, zadatak mu je bio da pokaže održivost takvog sistema na stanici. Poboljšana verzija je u razvoju i verovatno će učestvovati u nekoj budućoj misiji.

AutoRepublika

(97)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments