1. Home
  2. Vesti
  3. 12 zemalja EU želi da produži vek sagorevanju i posle 2035. godine
12 zemalja EU želi da produži vek sagorevanju i posle 2035. godine
11

12 zemalja EU želi da produži vek sagorevanju i posle 2035. godine

288
11
Podelite sa prijateljima:

Možda Frank Timermans nikada nije mislio da će mu činjenica da nema odgovora Nemačkoj u vezi sa razmatranjem sintetičkih goriva u cilju produženja života motorima SUS nekoliko godina nakon 2035. godine doneti tako važan problem. Prošli su sati otkako je Folken Vising, nemački ministar saobraćaja, minirao dogovor koji je postignut.

Juče je bio ključni dan jer, sedeći za stolom, predstavnici desetak od 27 zemalja članica Evropske Unije u ponedeljak raspravljaju o predlogu EU da se smanje cifre emisija u novom standardu Euro 7 i, posebno, da osmisli svoj stav o jednom od najproblematičnijih tačaka: novi testovi homologacije na putevima – RDE (Real Driving Emissions – realne emisije u saobraćaju). Iako je ovo ključna tačka sastanka, ono što je jasno je da je u pozadini nametnuto pravilo da se eliminišu novi automobili sa unutrašnjim sagorevanjem i nametnu električni automobili bez druge alternative.

Sam češki ministar saobraćaja je to potvrdio na jednoj od svojih društvenih mreža, jasno rekavši da će se razgovarati o zajedničkom stavu da se pregovara o promeni standarda. Ono što se ne zna je da su prisustvovali ministri iz Finske, Francuske, Nemačke, Mađarske, Italije, Poljske, Portugala, Rumunije, Slovenije, Slovačke i Španije, koje su bile pozvane, a među njima postoje tri koje podržavaju Nemačku u svojoj odluci da produži vek tradicionalnim motorima .

Nemačka je jedina koji je digla glas u ovoj situaciji, stavljajući budućnost takozvanih e-goriva na sto. Nemačka ima najveći procenat glasova i predstavlja najveću populaciju. Italijanski izvori ističu da je među 27 članica sve više zemalja koje se ne slažu sa nametanjem električnih automobila. Tema u kojoj nije data nijedna šansa tehnologiji „vrućeg vodonika“ koju Toyota razvija, a koja ne samo da pokazuje odlične performanse bez emisije štetnih gasova, već je i mnogo jeftinija od gorivne ćelije.

Briselski komesarijat za transport je kao cirkus čiji patuljci sve više rastu. Veliki problem je što cena tehnologije onemogućava svim vlasnicima automobila danas da imaju pristup ekvivalentnom električnom modelu, što u velikoj meri ograničava mobilnost. Problem je i nedostatak državne pomoći i (ne)postavljanje punjača na glavnim autoputevima i što je još gore, hiljade radnih mesta ugašenih u fabrikama. I proizvođači i države već gledaju na Brisel kao odgovornog za najveću stopu nezaposlenosti u narednim godinama.

AutoRepublika

(288)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dogadjaje u EU u vezi blize i dalje buducnosti saobracaja treba podelti u nekoliko grupa: 1. Proizvodjaci vozila (Italija, Francuska i Nemacka) traze promenu ili cak ukidanje propisa EURO7. Razlog je sasvim opravdan: da bi se ispunio ovaj propis cela autoindustrija mora da ulozi veliki novac u razvoj gorivnih motora a koji ce odmah zatim, vec 2035 godine biti zabranjeni! Zakljucak je sasvim jasan i opravdan – pustimo gorivni motor da na miru umre i posvetimo se razvoju e-pogona! 2. Nemacka trazi priznanje ravnopravnosti sintetickih goriva kao CO2 neutralnih. Ova goriva to jesu. Kao problem se postavlja njihova proizvodnja, koja… Pročitaj više »

Laki

Bravo za komentar junače.

Matija

🙂 Idemo dalje!

moron

I od mene svaka pohvala.
Iskreno, mislim da ti nema ravna ovde i da kvalitet ( stručnost i mudrost ) tvojih komenara ovaj portal zaista oplemenjuje i čini vrednim posete ovog portala.

s mile

A tek koliko može da piše o dizajnu i linijama auta, ja kažem Lep, NIje lep, i toliko mi beše od opisa 😉

moron

Da mi (on) ne zameri, to što piše oko dizajna i lepote, uglavnom „slabo čitam“ ( osim kada govori o proporcijama i nekim čisto tehničkim rešenjima u vezi dizajna), jer se držim onoga da je „lepota u oku posmatrača“ 😊

S mile

Naprotiv, ja uzivam u tim opisima, i prebacujem se sa opisa na foku, da potrazim i ukapiram sta je pisac hteo da kaze.
Ucim, onako nepismen da opisem linije dizajna.

Matija

Dragi prijatelji, hvala van komplimentima! Druzenje sa vama na AR portalu donelo mi je jedno sasvim novo zadovoljstvo i inspiraciju koje do sada nisam doziveo! Slicne komentare pisem na nekoliko nemackih portala ali za Svabe sam suvise radikalan – oni rado savijaju siju i aminuju ono sto im se kaze odozgo, zato im moji komentari lice na poruke bezboznika i antikrista, da mogu spalili bi me zivog! 🙂 Ipak neke moje ideje dopiru visoko, za mene sasvim neocekivano: – Tokom prosle godine vise puta sam trazio da se grejanje na fosilna goriva zameni elektricnim. Publika me je zestoko kritikovala ali… Pročitaj više »

Zoca

EU je marioneta U.S..Daj Boze da bi i do ovoga doslo da Amerikanci ne moraju na svaki nacin smanjiti ekspanziju Kine..Pa lepo je Tavares rekao da ovim merama EU radi za interese Kine ..Znamo da sama ima vise firmi za e-vozila nego ceo svet i najspremnija bi docekala 2035-tu..Nije bas politicarima do klimatskih promena,koruptivni su da li u Kini,EU..Mozda sam samo delimicno u pravu…

Matija

Danas objavljeno u nemackom AMSu: Formula 1 najavljuje da ce od 2026 godine da vozi sa sintetickim gorivom.
https://www.auto-motor-und-sport.de/formel-1/f1-e-fuels-strategie-2026-plaene-elektro-autos/

BB

Za njih cijena nije problem 😜