1. Home
  2. Vesti
  3. I Chrysler prelazi na PSA tehnologiju
I Chrysler prelazi na PSA tehnologiju
3

I Chrysler prelazi na PSA tehnologiju

1.05K
3
Podelite sa prijateljima:

Čini se da je stvaranjem Stellantisa stigla slamka spasa za nekolicinu posrnulih brendova u italo-američkoj alijansi. 

Jedan od njih je svakako Chrysler, kome je do sada više puta bila prognozirana propast, ali je on nekim čudom uspeo da preživi. Ipak, to ne menja činjenicu da se ova američka marka nalazi na rubu propasti i u vrlo delikatnoj situaciji. Njihova gama je veoma mala, i poprilično stara, prodaja nije na zavidnom nivou, i sve to govori o tome koliko je teška pozicija nekada slavnog brenda.

Francuski i američki stručni mediji sada veruju da će jedan od Stellantisovih glavnih projekata sa one strane Atlantskog okeana biti preporod Chryslera. Nova era u istoriji tog proizvođača trebalo bi da počne sa prelaskom na PSA tehnologiju.

Šta to u prevodu znači? Pre svega da će Chrysler preuzeti platforme iz francuske grupacije. CMP arhitektura namenjena je manjim vozilima, mada je kompaktni Citroen C4 postavljen upravo na ovu platformu. Ona omogućava i primenu potpuno električnog izdanja, što je u ovo doba vrlo važna karakteristika.

Dalje, tu je i EMP2 arhitektura, koja pored konvencionalnih SUS motora, podržava i plug-in hibridne verzije. Šta više, Peugeot planira da u budućnosti svi njegovi performantni modeli budu plug-in hibridi, upravo postavljeni na EMP2. To prikazuje za šta je sve kadra ova platforma.

Naravno, tu su i i EV i PHEV tehnologija sa kojom je PSA otišla poprilično daleko naspram bratskog FCA. Moguće je da će se Chrysler poslužiti i sa nekim od alternativnih, odnosno baterijskih pogonskih sklopova na kojima je dugo radila francuska grupa.

Što se tiče preuzimanja SUS agregata, osim 1,6-litarskog turbo benzinca, ne čini nam se da PSA ima u svojoj gami nešto što bi bilo naročito interesantno američkim kupcima. Pre će se ovde Chrysler okrenuti motorima FCA alijanse.

AutoRepublika 

(1046)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

Kako god, nadam se da će opstati. U odnosu na Forda a pogotovo na GM ovi su mi još i imali nešto zanimljivo (300C)

Mile 300c

Bravo, pa neka u sledeći 300c ugrade tu bebu od 1.6 litra da najzad zamenim ovaj moj HEMI od 5.7 pošto troši kao sponzoruša.

moron

Puno je 1,6 za 300c, bolje za njega atmosferski 1,2 od 68 ks 😊