1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Donja Saksonija skriva hiljade novih Mercedesa koji ne mogu biti prodati (VIDEO)
Donja Saksonija skriva hiljade novih Mercedesa koji ne mogu biti prodati (VIDEO)
6

Donja Saksonija skriva hiljade novih Mercedesa koji ne mogu biti prodati (VIDEO)

16.32K
6
Podelite sa prijateljima:

Naslovna fotografija, ali i izveštaji lokalnih medija, koje ćemo svakako pominjati kroz tekst, pokazuju nesagledivu reku parkiranih Mercedesovih vozila, dovoljno veliku da bi se ova lokacija mogla nazvati verovatno najvećim parkingom na teritoriji Nemačke.

Pre nekih godinu dana su se pojavili izveštaji da je Daimler grupa na dvogodišnji period zakupila vojni poligon u nemačkoj pokrajini Donjoj Saksoniji. Nekada vojni aerodrom smešten u blizini grada Klopenburga, u Alhornu skriva blizu 2.500 metara dugu uzletno-sletnu stazu, celom širinom ispunjenu vozilima s trokrakom zvezdom.

Ovaj poligon je u startu korišćen kako bi bila sklonjena vozila koja zbog dizel skandala koji je zahvatio Mercedes nisu mogla biti stavljena u promet. Međutim, tokom prethodnih nedelja Alhorn je bivao sve bogatiji potpuno novim primercima krosovera na kojima su bile vidljive oznake američkog porekla. O tome je prvi izvestio Radio Bremen kao i Oldenburgische Volkszeitung.

Bukvalno svaki dan, tokom prethodnih meseci, su veliki šleperi dovozili ogromne količine novih vozila na bivši vojni aerodrom, a prizor koji je formiran podseća pomalo na pčelinju košnicu. Površina je veoma dobro zaštićena i pokrivena je video nadzorom, a svuda okolo se nalaze i ogromni solarni paneli. Montirane su i dodatne ograde.

Fotografije preskupih luksuznih automobila umnogome podsećaju na iste koje prikazuju „parking deponije“ Volkswagena u Americi, nastale nakon njihovog dizel skandala. Na većini ilustracija, a i prema pričama očevidaca, dominiraju novi SUV modeli GLE i GLS.

Međutim, Auto Bild je nedavno preneo da je pariran i veliki broj ultraluksuznih četvorotočkaša (pod)marke Maybach, a da je srazmerno veliki broj i kupe vozila C i E klase. Mogu se videti i primerci sa CLS oznakama, a posebno interesantno je prisustvo verzija koje se već duže vreme ne proizvode: ML i R klasa.

Daimler poput Mute Nikolića tvrdi da „Sve je to potpuno normalno“

Istraživanje koje su sproveli novinari Radio Bremena otkriva da su problemi s kontrolom kvaliteta u američkoj fabrici u Alabami uslovili, odnosno prinudili Daimler na visoke troškove transporta i ostale logistike kako bi oko 9.000 tamo proizvedenih vozila bilo dopremljeno do Evrope, odnosno Nemačke gde bi trebalo da budu „dorađena“.

Popravke i dorade očigledno vrše specijalisti iz Daimlerove fabrike sa sedištem u Bremenu, a informacije o tome su i preneli insajderi koji za hleb zarađuju baš u tim pogonima. Da dodamo da je fabrika u Bremenu Daimlerova druga po veličini u matičnoj državi, odmah posle one iz  Untertirkhajma.

Prema izveštaju koji je u javnost pustio ugledni onlajn medij „Automobilwoche“, čak je 40.000 novih Mercedesovih vozila koja ne mogu biti isporučena ovog trenutka zbog problema sa sedištima i branicima. Dva dobavljača, prema navodima ove redakcije, nisu isporučila komponente onog kvaliteta na kom Švabe insistiraju.

Kolege iz nemačkog Manager Magazina su probale da stupe u kontakt s Daimlerom u potrazi za komentarom, obrazloženjem, bilo kakvim saopštenjem s ovim pitanjem u vezi. Međutim, iz Daimlera baš i nisu bili raspoloženi za deljenje informacija na ovu temu. Ali, ipak su naveli da se radi o „potpuno normalnom procesu“, „delu uobičajene svakodnevice“ i da su ovakve „logističke zone“ deo planiranog procesa privremenog lagerovanja vozila na svetskom nivou.

Prema navodima pisanog saopštenja Daimlera, razlozi za formiranje parking zone epskih razmera leže u moru različitih razloga. Najčešće se ovakvi parkinzi koriste u kontekstu pripreme za lansiranje novih modela, ili „za smeštaj vozila na kojima je nužno izvršiti minorne popravke“. Mercedes nije želeo da prezentuje informaciju u pogledu broja vozila koja se nalaze u bivšem vojnom aerodromu.

Kao i obično, Daimler izbegava da pruži jasne informacije novinarima

Novinari ne bi bili novinari kada ne bi upitali kako je moguće da onda na ovom aerodromu leže vozila poput krosovera ML, „nečeg između“ R klase, i slično, kada je njihova proizvodnja obustavljena pre mnogo meseci.

Naravno, iz Daimlera nije bilo odgovora, što podseća na priču o dužini nogu i opozitu istine. Bilo kako bilo, sasvim je sigurno da narasli broj parkiranih vozila nema veze sa strožijim WLTP ciklusom koji je uveden i ovog 1. septembra a jasno je da su se ovaj put, za razliku od prošle godine, proizvođači mnogo bolje pripremili. To je potvrdio i sam Daimler u pisanoj izjavi.

Nakon svega, savršeno je jasno da se Mercedes suočava s problemima generalno u pogledu kvaliteta, s posebnim akcentom na proizvode koji su sklopljeni u američkoj fabrici u Tuskalosi, a o čemu Švabe ne žele ni da pričaju iz razumljivih razloga.

Jer…..

Ko normalan bi u suprotnom odvojio desetine hiljada evra za novi Mercedes?

Ostaje nam još samo da konstatujemo da bi proizvođači radije „zapalili“ nova vozila nego ih prodali po realnoj ceni, to jest upola cene. Ne daj Bože da bi neki rukovodilac razmotrio i donaciju u humanitarne svrhe. Ne, ne… milionski bonusi povrh milionskih zarada moraju biti isplaćeni rukovodstvu koje svejedno nema ideju na šta bi taj novac mogao smisleno da bude utrošen….

AutoRepublika

(16316)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Naravno da im je isplativije i da ih sve zapale, nego li da unište svoju svetlu budućnost …

Mustang

sve će ovo završiti u istočnoj evropi (tu smo i mi) gde je bolje kupiti pokvareno švapsko smeće koje ti daje prestiž nego nekog ispravnog francuza ili slično

Ja ja

„Ispravnog francuza“ …..

Rikošet

A sve je to normalno 🙂

Balkanboj
Lucky

E moje legende,ML se i dalje proizvodi,samo pod drugim imenom (od 2015. godine ) a to je baš taj GLE kojeg ste pomenuli.