1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Industrija
  5. Proizvođači automobila u žurbi da se usklade s novom ekološkom regulativom
Proizvođači automobila u žurbi da se usklade s novom ekološkom regulativom
5

Proizvođači automobila u žurbi da se usklade s novom ekološkom regulativom

344
5
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači automobila ponovo imaju poremećaje u prodaji zbog promena u regulativi EU vezanoj za tipove vozila.

Neke marke kao što su Volkswagen, Audi i Nissan, možda neće biti u potpunosti spremne za nova testiranja, piše Automobilwoche.

Počev od 1. septembra, sva nova putnička vozila koja se prodaju u Evropi moraju biti ponovno sertifikovana u skladu s ažuriranim parametrima WLTP testne procedure, koja je uvedena pre godinu dana, kada je zamenila NEDC.

Najveći broj automobilskih marki prolazi sertifikaciju po planu, međutim VW ima još posla da odradi.

„S par izuzetaka, sve kombinacije motora i menjača će biti sertifikovane po novoj Evro 6d-TEMP EVAP-ISC normi“, saopštio je Volkswagen. „Ostatak će uslediti u sedmicama koje su pred nama.“

VW-ova divizija komercijalnih vozila nije tako dobro pripremljena, priznajući da je samo 33 odsto varijanti motora i menjača sertifikovano na startu ovog meseca.

„Biće privremenih restrikcija“, saopštio je portparol.

Očekuje se da u njih bude uključen Crafter, koji neće biti dostupan u svim konfiguracijama do 2020.

VW je pretrpeo najveći udarac prebacivanjem na WLTP pravila prošle godine, jer je dobar deo sertifikacionih kapaciteta bio iskorišćen u poslednjih par godina, naravno u cilju ublažavanja posledica „dizelgejta“, izazvavši takozvana „uska grla“ u proizvodnji, što je imalo negativne posledice po prodaju.

Prodavci su bili pogođeni prošle godine kašnjenjem u dobijanju novih vozila.

„Osećali smo te poremećaje mesecima. Važni modeli u prodajnom smislu nisu mogli da budu u ponudi ili su bili dostupni u veoma ograničenim količinama“, rekao je Tim Mol, šef Moll grupe, specijalizovane za prodaju modela iuz Volkswagenovog koncerna. „Kupci koji su se okrenuli ka drugim brendovima, izgubljeni su u godinama koje dolaze.“

Na startu ove godine, Volkswagen je saopštio da ne isključuje mogućnost stvaranja „uskih grla“ u nabavci tokom druge polovine 2019. godine.

VW je saopštio da je imao neprijatne troškove od milijardu evra, povezane s ograničenom ponudom i višim subvencijama, uvedenim da bi na vreme prodao vozila koja nisu bila sertifikovana za period posle 1. septembra.

Industrijski analitičari ne predviđaju isti nivo poremećaja kao onaj koji je pogodio proizvođače 2018.

„Ne očekujemo da vidimo bilo kakve veće poremećaje u mesecima koji dolaze. Nova regulativa će biti mnogo manje remetilačka u odnosu na uvođenje WLTP-a prošlog septembra“, rekao je Arnd Elinghorst iz Everore ISI-ja.

EVAP testiranje

Glavna promena u tipu odobrenja uključuje duže isparavajući (EVAP) emisioni test za benzinski pogonjena vozila, kod kojih će biti merena eskalacija isparenja ugljovodonika u periodu od 48 sati kada je automobil parkiran.

„Svaka kombinacija motora i menjača mora biti još jednom testirana“, rekao je Patrik Gerstmejr iz tehničkog servisnog provajdera TUEV Sued, kompanije koja nadgleda testove u za potrebe nemačkih regulacionih tela.

Dok je uključeno vreme slično tranziciji ka WLTP-u, on smatra da su inženjeri naučili lekcije iz prošlogodišnjih problema.

„Ovog puta, čini se da su proizvođači nešto bolje pripremljeni, tako da je ukupan testni kapacitet proširen“, rekao je Gerstmejr.

Mercedes-Benz, primera radi, saopštio je da je udvostručio broj radnih sati u laboratoriji u Štutgartu, koja vodi sertifikacione testove za globalna tržišta sem japanskog. Trenutno, sprovodi operacije u tri smene tokom radne nedelje, a ponekad i subotom, da bi se išlo u korak s količinom posla.

Deo problema pri prebacivanju na novu regulativu je da automobili često moraju da se „potope“ između testova. To se odnosi na slučaj kada je vozilo koje se testira ostavljeno u ekološki kontrolisanoj prostoriji do 12 časova, da bi se pripremilo za regulatorni test.

Čak 10 radnih dana može biti potrebno da vozilo prođe sve neophodne korake vezane za merenja visoke i niske emisije u uslovima odsustva vlage.

„Realno vreme da se vozilo pripremi i testira možda iznosi samo sat vremena, ali svi oni koraci između oduzimaju veoma mnogo vremena“, rekao je Harald Berend, viši menadžer za testiranje pogonskih sklopova u Mercedes-Benzu.

Primera radi, s obzirom da automobili mogu biti sertifikovani isključivo s gorivom po EU standardima, vozilo koje dolazi s proizvodne linije mora da ima osušen rezervoar, koji se zatim puni. Takođe, testeri moraju da uzmu u obzir faktor vremena „natapanja“ da bi obezbedili da temperatura ulja motora i rashladne tečnosti dostigne prihvatljiv nivo.

EVAP test zahteva sopstvenu komoru, nazvanu SHED, što je skraćenica za „Zapečaćeno kućište za određivanje isparavanja“. Mercedes ih ima četiri u svojem centru za merenje, pored osam ispitnih laboratorija.

AutoRepublika

(344)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rade

Znači, maksimalno se regulatori trude da uguše termičke motore i učine ih skupim.
Ovaj EVAP test je čista glupost. Još pre mnogo godina proizvođači automobila su prestali da crevo oduška rezervoara ostavljaju da visi u vazduhu i počeli da ga kače na usisnu granu motora (sa čuvenim evap ventilom) da benzinske pare ne bi išle u atmosferu.
Sada su se setili da idu u sitna crevca tj. da mere isparenje 48h u komori koja je zagrejana na 35°C.

moron

Pa, gde ta isparenja od goriva „da odu“ ako ne u atmosferu? Pitam ozbiljno?
Doduše, kod mene na ladi nivi su jedno vreme išle u kabinu, a ne u tu „atmosferu“ … U, brate, ala je smrdelo, k’o u bačvi goriva da se voziš…

Rade

Napisao sam. Sada ih proizvođači preusmeravaju u usisnu granu, tj. u motor gde sagoreva kao i sam benzin.
Dobro si spomenuo Nivu. Ovde imaš šeme oduška na starijim i novijim modelima.
– stariji https://ibb.co/VwPG8gp ovde crevo oduška (40) stoji u vazduhu, iznad čepa za sipanje goriva
– novijicomment image ovde to isto crevo ide do motora
A miris benzina u kabini kod Nive se oseća zato što separator (35 na prvoj slici) hoće da pukne na nekoj sisici. To se posebno dešava ako se izvlači gorivo iz rezervoara.

moron

Da, moja je imala „odušak“ kao na slici sa prvog linka. I morao sam da „dignem“ sve pozadi iz kola ( zadnja sedišta, sve unutrašnje oplate ), da bih našao gde je puklo crevo oduška. I „rešio“.

Rade

I sad ti meni reci šta ovde ima da se meri 48h?! To ako malo pare izađe iz usisa nakon gašenja motora, jer motor prestaje da usisava, Bože moj… Da li to zaista nekome može da šteti? Samo stvaraju problem uskog grla, a na kraju će ih i konačno zabraniti jer eto nekoliko molekula benzina izlazi dok automobil stoji u mestu.