1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Kuda plovi ovaj brod nakon povlačenja kormilara?
Analiza: Kuda plovi ovaj brod nakon povlačenja kormilara?
0

Analiza: Kuda plovi ovaj brod nakon povlačenja kormilara?

642
0
Podelite sa prijateljima:

Ferrari se suočava s novim izazovom. Potrebno je regrutovati novog lidera istog kalibra kakav je bio i Lusi Kamiljeri koji je prošle nedelje objavio da iz ličnih razloga napušta kormilo italijanske marke svetle tradicije. Smena na čelu Ferrarija se odigrava u predvečerje lansiranja novih hibridnih, kao i prvog u istoriji SUV modela.

Izvršni direktor Luis Kamiljeri je sa svojih 65 godina doneo odluku da se povuče u penziju, i to nakon tridesetak meseci provedenih na čelu italijanskog proizvođača.

Predsednik Džon Elkan, koji je potomak porodice Anjeli, preuzeće na sebe odgovornost rukovođenja kompanijom, ali će potraga za Kamiljerijevim naslednikom biti intenzivna. Zaista, nije trebalo Dunavom proteći previše vode dok se u opticaju ne pojave imena mogućih kandidata za upražnjenu poziciju.

Portparol za tim F1 je odbacio glasine prema kojim bi bivši šef trkačkog tima Ferrarija i bivši izvršni direktor marke Lamborghini Stefano Domenicali mogao da zasedene u direktorsku fotelju rivalske marke onoj koju je nekad vodio, navodeći da Domenicali s ushićenjem očekuje taj 1. januar kada prema planu preuzima tim u Formuli 1.

Izvor blizak bivšem šefu Vodafona Vitoriju Kolaou je takođe izneo svoju spekulaciju o tome da će baš on ozbiljan kandidat za upražnjeno mesto. Međutim, i to se ispostavilo kao tvrdnja bez osnova.

Pored ove dvojice se u italijanskim medijima pominju i druga imena. Tu su finansijski direktor Applea Luka Maestri i bivši stilista Applea Džonatan Pol Ajv.

Iako odlazak sada već bivšeg šefa Kamiljerija dolazi u nesrečnom trenutku, sigurno je da se neće žuriti sa zamenom. „Izbor novog direktora će potrajati koliko bude trebalo,“ izjavio je čovek blizak dešavanjima za Reuters. Sigurno je da ni novi glavnokomandujući Ferrarija neće nužno u biografiji morati da ima pozicije iz automobilske industrije, kao što ih nije imao ni bivši direktor koji je karijeru zidao u duvanskoj i prehrambenoj industriji u početku.

Ferrari se, od strane analitičara i ulagača, često posmatra kao proizvođač luksuzne robe mnogo više nego kao proizvođač automobila, a tome u prilog ide i tekuća aktivnost kompanije u smislu širenja game vozila uvođenjem hibridne tehnologije u ponudu, kao i prošle godine lansirani program bivšeg direktora, a koji je predviđao da marka ponudi i brendiranu odeću, razne modne dodatke i ostale luksuzne proizvode i usluge.

Analitičar koji platu prima u banci Intesa Sanpaolo Monika Bosio je izjavila da će pronalaženje naslednika „sposobnog da upravlja osobenim poslovnim modelom koji neguje Ferrari, uz istovremeno suočavanje sa tekućim trzavicama u timu Formule 1 kroz koje prolaze Italijani,“ biti sve, samo ne lak zadatak, posebno još imajući dodatno u vidu da je povlačenje Kamiljerija došlo u času kada se odigrava tranziciona tehnološka faza.

Treba podsetiti da u šampionatu Formule 1 Ferrari nije uspeo da dobije niti jednu trku, a imajući u vidu da je ostala samo još jedna (u trenutku pisanja priče), šesto mesto koje trenutno ekipa drži, može biti najgori rezultat tima u poslednje četiri decenije.

Igranka s akcijama

Kamiljeri je imenovan da preuzme Ferrari u julu 2018. godine, nakon iznenadne smrti bivšeg izvršnog direktora Serđa Markionea, o čijoj smo karijeri u Fiatu pisali u dva dela. Ferrari je tokom njegove ere beležio najbolje reakcije investitora na berzi, a tražnja za visoko performantnim automobilima je ostala na visokom nivou, čak i uprkos pandemiji.

Akcije Ferrarija su dostigle rekordne visine u pogledu vrednosti na milanskoj berzi. Nikada u istoriji cena ove hartije od vrednosti italijanske kompanije nije bila tako visoko, odnosno na nivou od 182,95 evra, kao što je to bio slučaj prošlog meseca. U petak je berzanski dan zatvoren uz rast vrednosti akcija od 0,3%, dok je indeks koji ilustruje opšta berzanska kretanja bio na minus 1% u Milanu.

Milanski broker je izjavio da je Ferrari predvida mašina koja odlično funkcioniše.

„Na svetu je negde oko 200 miliona milionera, pa tražnja ne slabi. Sada se Ferrari suočava sa situacijom u kojoj jedan direktor odlazi, ali to nije nešto što bi moglo da uzdrma firmu,“ tvrdi on.

Analitičar iz Citija navodi da će onaj koji bude nasledio Kamiljerija ujedno u amanet dobiti i „značajnu ostavštinu“.

„Možda se Ferrari istovremeno suočava i s najvećim preokretom u istoriji, uz brojna pitanja koja se tiču postizanja profitnih ciljeva za 2022. godinu, i upravljanja premijerom i tržišnim životom prvog SUV-a marke, modela PuroSangue. Povrh svega, tu je i težnja ka neutralnom ugljeničnom otisku,“ dodaje lik iz entiteta Citi.

Ferrari se obavezao da će udeo u prodaji koji budu beležila hibridna vozila dostići nivo od 60% do 2022. godine, istovremeno odbacujući ideju o čisto električnim modelima marke.

Pošto kupci obožavaju Ferrari, između ostalog i zbog rike motora i visokih performansi, analitičari smatraju da to nosi dugoročni rizik, jer su čisto električni automobili bešumni, a budućnost donosi i anticipiranu smrt motorima su unutrašnjim sagorevanjem.

Budžet Ferrarija za 2022. predviđa bezmalo udvostručenje profita iz osnovne delantosti na nivo od 1,8 do 2 milijarde evra. Da podsetimo da je ta kategorija u 2017. godini bila u ravni s jednom milijardom evra. Cilj za 2020. godinu iznosi dostizanje cifre od 1,125 milijardi evropskih novčanica.

Prema onome što novinarima prenose izvori iz kompanije, Kamiljeri je direktno pogođen zarazom novim korona virusom. Nažalost, u jednom trenutku je završio i u bolnici, uz istovremeno povlačenje i s mesta izvršnog predsednika kompanije Philip Morris International (PMI). Sada se nastavlja proces oporavka u kućnim uslovima, ali to nije navedno kao razlog za povlačenje u penziju.

AutoRepublika

(642)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments