1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Napuštaju dizel? 82% isporučenih Toyota u Indiji tokom 2019. godine koriste dizel
Napuštaju dizel? 82% isporučenih Toyota u Indiji tokom 2019. godine koriste dizel

Napuštaju dizel? 82% isporučenih Toyota u Indiji tokom 2019. godine koriste dizel

845
0
Podelite sa prijateljima:

Jedan od, godinama unazad najvećih svetskih proizvođača automobila, je među prvima krenuo u (medijsko) odricanje od dizel tehnologije. Međutim, u prvih sedam meseci ove godine, Toyota je na indijskom tržištu, na svakih sto isporučenih vozila beležila 82 prodata primeraka s dizel motorom. Doduše, ako se analizira prodaja isključivo putničkih automobila, onda je odnos između benzinaca i dizela potpuno ravnopravan.

Ne samo to, Toyota Kirloskar Motor (TKM) planira da nastavi da prodaje dizel vozila i u budućnosti, čak i uz prognozu da će cena dizel vozila drastično rasti s najavljenim uvođenjem ekoloških normativa za izduvne gasove BS-VI (ekvivalent evropskih Euro 6 standarda), koji ulaze u primenu počev od 1.  aprila 2020. godine.

„Vidimo da i dalje postoji izražena tražnja. Shodno tome, pratićemo impulse sa tržišta i nastaviti da proizvodimo dizel varijante sve dok to budemo mogli, s tehnološke strane, uz apslolutno minimalne investicije u razvoj,“ izjavio je potpredsednik kompanije TKM Šekar Visvanatan.

Toyota je čak i uložila novac u indijske pogone kako bi ta fabrika bila u stanju da proizvodi dizel motore usklađene s najstrožim emisionim standardima a koji bi mogli i da se prodaju pod parolom “Kupujmo domaće”, dodao je on.

Među najpopularnijim modelima koje TKM prodaje na lokalnom tržištu ističu se Innova Crysta (naslovna fotografija) i Fortuner (ilustracija ispod).

Proizvođači automobila koji posluju u Indiji su svesni da će novi emisioni normativi dovesti do značajanog poskupljenja dizel vozila, pa se prilagođavanju novonastaloj situaciji. Tako je tržišni lider Maruti Suzuki najavio odustajanje od dizela, počev od sledeće godine, a tim putem je krenuo i lokalni div Tata Motors koji postepeno isključuje dizel iz segmenta manjih vozila.

Kao što se moglo zaključiti iz naziva indijske divizije Toyote, na tom tržištu Japanci posluju preko zajedničkog poduhvata u koji je uključena i lokalna Kirloskar grupa, a iz tog društva stižu najave i da bi neki globalni modeli iz Toyotinog EV portfolija mogli biti uvedeni na indijsko tržište, zavisno od uslova koji budu vladali na istom.

„Bilo kako bilo, naša ponuda ne zavisi samo od nas samih, već i od države, regiona, putne infrastukture, energetske situacije i brojnih drugih lokalnih faktora,“ rekao je Visvanatan.

On je naveo da se pažljivo prate aktivnosti indijske vlade koja stimuliše čisto električna vozila, ali ne i hibride, što se nikako nije dopalo zvaničniku koji je razgovarao s novinarima. On je naglasio da nije potrebno biti isuviše mudar da bi se shvatilo da je vetar u leđa hibridima zapravo podstrek električnim vozilima.

Još da dodamo da Toyota teži tome da smanji emisiju ugljen-dioksida koju uzrokuju njihova vozila, za čak 90%. Cilj je oročen na 2050. godinu.

AutoRepublika

(845)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments