1. Home
  2. Vesti
  3. Stigao je BMW 330e Plug-In Hybrid (GALERIJA)
Stigao je BMW 330e Plug-In Hybrid (GALERIJA)
15

Stigao je BMW 330e Plug-In Hybrid (GALERIJA)

1.69K
15
Podelite sa prijateljima:

BMW je predstavio svoje nove pojačanje u sferi hibridnih automobila. 

U pitanju je plug-in hibridna „trojka“ koja je u aktuelnoj generaciji stupila na scenu pre nekih godinu dana. Kako je to u praksi ostaje da se vidi, ali BMW obećava efikasnost i odlične performanse. Pa, evo kako to izgleda na papiru.

Hibridni sedan raspolaže sa ukupno 252 ks, ali uz pomoć tehnologije koju nemačka marka naziva XtraBoost automobil može na 10 sekundi dobiti još 40 ks, čime se broj „konjića“ u piku penje na 292. Hibridna kombinacija jesu turbo četvorocilindarski benzinski agregat radne zapremine dva litra i jedan elektromotor.

BMW navodi da hibridna Serija 3 može ubrzati do 100 km/h za svega 5,9 sekundi. No, kome performanse nisu u prvom planu, proizvođač iz Minhena nudi efikasnost. Novi hibrid bavarske marke u stanju je da pređe između 59 i 66 km koristeći samo električnu energiju. Takođe, ovaj automobil može uz pomoć „struje“ ubrzati maksimalno do 140 km/h.

Kada je reč o potrošnji, zvanično saopštenje Bavaraca tvrdi „da su cifre izražene prema WLTP protokolu, odnosno prevedene na NEDC“. Šta to tačno znači znaju samo pres predstavnici BMW-a, ali stoji da hibridna „trojka“ troši od 1,6 do 1,9 litara benzina na 100 km.

Postavka baterija oduzela je malo prostora unutar prtljažnika čija zapremina sada iznosi 375 litara, ali je BMW već najavio da će naredne godine plasirati i karavansku varijantu ovog hibridnog modela.

Cene još uvek nisu saopštene, ali se očekuje da i to bude objavljeno veoma uskoro.

AutoRepublika 

(1689)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Rekoh da neću više reč o hibridima, ali ne mogu da odolim – ubrzanje do 100 za 5,9; „zrela tehnologija, najbolja na svetu, najbolje marke u univerzumu a i šire” što ja, običan nepismeni pezent, ne mogu da shvatim jer ne umem da čitam, spakovana u IS: 8,3.

moron

Poslednjih meseci smo sa svih strana intenzivno „bombardovani“ vestima o plug-in hibridima ( nema ko ga nema ). I, interesantno, svi oni imaju veći WLTP domet od jednog priusa plug-in hibrida. Čudno mi je da jedna Toyota, koja je ne samo bila pionir, već i neprikosnoveni višegodišnji lider u tom segmentu, tako lako sebi dozvoli da (dometom) dodje na začelje plug-in kolone … A ako dobro razumem, „vic“ je u kapacitetu baterije, jer taj prius koristi 8.8 kWh lithium-ion bateriju, dok ostali „savremeni“ koriste baterije malo većeg kapaciteta. Sad, da li je nekome razlika da li je domet 45 ili… Pročitaj više »

moron

U Srbiji još nema cena za trojku karavan?

moron

Pogreših. U Srbiji ima cena za trojku karavan 🙂
Čini mi se da je skuplji 1.600 od sedana.

TNT

Sada baš gledam cenovnik u DE. Pa ovo uopšte nije tako skupo kao što sam očekivao – kao plug-in hibrid startuje od 51.550, što je jeftinije od 330 d u varijanti x-drive. Lično naravno ne bih imao dilemu – redni šestak sa x-drive vs tamo neke baterijice – ali kao izbor za one koji su pametniji od mene, prijatno sam iznenađen. „Običan“ 320 i sa 184 KS je tamo 39.950 €; dakle, ukupna doplata za plug-in je 11.550 €. @Moron, kako ti se tebi čini ova doplata spram one za Prius u plug-in i ne-plugin varijanti – da li sam… Pročitaj više »

moron

Kako je vidim cene u DE, BMW 330i košta 44.750, a 330e Plug-In je 51.550 ( baterija je 12 kVh ). Znači, „doplata“ je 6.800.
U DE Toyota Prius Plug-In ( sa 8,8 kVh) je skuplja 8,750 od običnog Priusa.
Jasno je ( bar mi deluje) ko tu „kolje“ i više izvlači magareće uši.
p.s. nadam se da nisam šta pogrešio u „čitanju cena“.

TNT

Odlično čitaš cene, ali ja sam u poređenje cena uzeo tačno onaj motor koji je u hibridu, sa 184 KS. U 330 i ide „jači“ to jest sa 258 KS. Sigurno jeste primerenije poređenje sa 330 po performansama, i ekupnoj snazi, ali ja nekako računam 320 i + baterije, motor i ostalo = doplata od 11.550 €.

moron

Izvini. U pravu si. Potpuno. Setih se posle i da sam davno čitao i za 530e Plug-In sa 2,0.
Al’, vidiš kako su to genijalno smislili, za „morone“ kao ja, koji plitko čitaju, bez dubljeg razmišljanja, da pomisle da je skuplje samo 6.800, a ne 11.500 … Šta znači „dobar marketing“.

Zvezdan Božinović

Razlika između 20i i 30i je donedavno bila samo u različitom softveru koji upravlja radom motora i predhladnjaku (interkuleru koji je nešto veći kod snažnijeg a istog motora)…. Da ga je..eš, to ne može da košta hiljade evra, toliko ti naplaćuju doživljaj u boljim performansama i ta razlika u ceni nema veze sa dodatnim većim troškom… Isto je generalno sa celim automobilom. Košta da se napravi 7-8 hiljada evrića, ali oni ne prodaju taj iznos plus marža već prodaju imidž, iluziju koju su mediji stvorili kupcu da kupovinom vozila baš te marke kupuju više od od onih 7-8 iljada plus… Pročitaj više »

TNT

Zvezdane, kvariš nam zabavu – taman dođosmo do toga da je 10-15 hiljada evra doplate za baterije, motor i modul u menjaču, malo i prihvatljivo a ti ovako… Pusti nas zdravog razuma i logičnog razmišljanja…

Zvezdan Božinović

10 iljada evra košta ceo PHEV automobil 🙂 a ne razlika u ceni u odnosu na konvencionalni hahahah. Aj uzdravlje 🙂

TNT

Opet ti sa logičnim i zdravorazumskim razmišljanjem. Pa ja ceo život provedoh ubeđujući sebe da su automobili u stvari jeftini, da je 5 cm ustvari 20 (dobro, to pričam ženi), a ti mi stvarno kvariš sve poglede na svet… Šta je sledeće – kazaćeš mi da su mobilni sa preklopnim ekranom od skoro 2.000 € skupi i da koštaju jedno 100 € u izradi? Nemoj, molim te ?.

moron

Mislim da mi laici prostim poredjenjem ne možemo baš da procenimo da li veće magaraće uši za plug-in hibride izvlači Toyota ili BMW. Jer, kod Toyote se na primeru priusa jasno vidi koliko ti naplate kada ti običan hibrid „pretvore“ u plug-in hibrid sa istim motorom ( pogreših danas da je razlika 9.000, a nije 9.000, već je 8.400 ( npr. 44.300-33.900)). Ali, kod BMW-a ti vidiš samo koliko „u zbiru“ košta kada običan SUS pretvoriš u hibridni Plug-in (i to je tih 11.500 za prelaz sa običnog 2,0 na 2,0 hibrid „plus“ plug in sistem i njegova baterija). Znači,… Pročitaj više »

TNT

Situacija sa direktnim poređenjem se dodatno komplikije kada se u obzir uzme da Tojotin hibrid ima u pogonskom sklopu malo toga zajedničkog sa Tojota SUS i ta tehnologija je razvijana sa ciljem da bude hibrid, dok (koliko je barem meni poznato) BMW na postojeći motor i postojeći, gotovo identičan 8-speed menjač, samo dodaje hibridni modul koji obavlja sve potrebne funkcije + malo potrebne elektronike. I što je najbolje, po brojkama ovo bolje funkcioniše od Tojote, ne ulazeći dalje u analizu. Pretpostavljam da se ovo može na identičan način primeniti i na dizel motore.

bojan

Dodas jos malo i kupis teslu model 3 i pokda BMW, u svakom pogledu….