1. Home
  2. Vesti
  3. Nemci „poludeli“ za električnim automobilima
Nemci „poludeli“ za električnim automobilima
3

Nemci „poludeli“ za električnim automobilima

325
3
Podelite sa prijateljima:

Prodaja električnih četvorotočkaša uvećala se trostruko tokom 2020. godine u zemlji Germana. 

Iako je prethodna godina bila vrlo teška za čitavu automobilsku industriju, a naročito za evropsko tržište, jedan segment se pokazao „imunim“ na problememe u vezi sa pandemijom korona virusa. To je naravno klasa električnih automobila koja beleži ogroman rast prodaje u čitavoj Evropi.

Tako je bilo i u Nemačkoj gde je u 2020. godini isporučeno više od 194.000 100% električnih vozila. Dakle, EV modeli doživljavaju pravi procvat u ovoj državi, što je sjajna vest za tamošnje vlasti. Naime, nemačka vlada planira da do 2030. godine ima na ulicama te zemlje 7 do 10 miliona elektrifikovanih automobila (gde spadaju i razne vrste hibrida).

Elektrifikovani modeli posebno su se dobro prodavali u Nemačkoj u poslednjem kvartalu prošle godine kada su imali učešće u ukupnom broju novih registracija od čak 22%! Baterijska vozila su držala 1,2% od ukupnog broja prodatih automobila u ovoj zemlji tokom 2020. godine, što predstavlja značajno uvećanje naspram 0,5% iz 2019. godine.

Eksperti iz Germanije veruju da će ove godine isporuke EV izdanja doživeti strmoglav rast. Pre svega zbog dolaska nekolicine talentovanih električnih modela, ali i zbog činjenice da će neki od njih, poput Dacije Spring Electric biti veoma povoljni za kupovinu u Nemačkoj (očekuje se da cena sa subvencijama bude oko 10.000 evra).

Rast potražnje za baterijskim vozilima uslovljen je i svesrdnom državnom podrškom za kupovinu istih. U ovom trenutku, Nemačka subvencioniše kupovinu ovakvih alternativnih četvorotočkaša sa 9.000 evra, što je značajna svota novca. Osim toga, tu su i razne druge pogodnosti poput jeftinijeg ili besplatnog parkinga, neograničeno kretanje u gradskim zonama gde je to zabranjeno SUS vozilima i tome slično…

Ostaje da se vidi koji električni automobil je bio najprodavaniji u najjačoj evropskoj ekonomiji tokom 2020. godine. Sasvim je moguće da će to biti Renault Zoe, za koji prve procene kažu da će imati više od 27.000 registracija u Nemačkoj. Možda to bude i Volkswagen ID.3, ali je pitanje koliko je tačno VW uspeo da isporuči jedinica ovog modela na matičnom tržištu u poslednjem kvartalu. Sve informacije na ovu temu imaćemo kroz koju nedelju…

AutoRepublika 

(325)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Raste prodaja … A kao posedica svega toga, pojavi se i ovajva vest:

„Kompanija Plugsurfing, koja tvrdi da poseduje najveću mrežu punjača za električne automobile u Nemačkoj, povećaće cene svojih usluga od 15. januara, piše Revijahak. Tako će ubuduće 1 kWh na njihovim punjačima sa naizmeničnom strujom (AC) koštati 49 centi, a na brzim punjačima jednosmerne struje (DC) 69 centi. Na posebno brzim Ionity punjačima snage do 350 kW ubuduće će plaćati 1,09 evra po kWh. Naplata direktno od Ionity-ja je jeftinija, pa se struja nudi za 79 centi po kWh….“

S mile

Samo punjenje na kucnu struju, svi ostali ima da deru sa cenama.

Ja sam za potrebe grejanja jedne sobe od oko 25m2, stavio TA pec, 3KW. Sa drugarom elektricarem postavili tajmer i sklopku koja puni TA pec samo u jeftinom terminu. Jes da nije neka zima, ali to grejanje me kosta manje od 1000 din mesecno.

Tako nesto bi i sa EV… jednog lepog dana 😎

Bungi

Poludila je Njemačka odavno samo to švabama još nije jasno.Nije to više ta zemlja.