1. Home
  2. Vesti
  3. Ko vodi glavnu reč u evropskom premijum SUV D segmentu?
Ko vodi glavnu reč u evropskom premijum SUV D segmentu?
2

Ko vodi glavnu reč u evropskom premijum SUV D segmentu?

1.13K
2
Podelite sa prijateljima:

Odgovor na ovo pitanje je Mercedes. 

Iako je u prvoj polovini godine Mercedes GLC bio najprodavaniji premijum SUV D segmenta u Evropi, proizvođač ipak ima razloga za brigu, jer je ovaj model indeksirao i pad prodaje od 20% u odnosu na prošlu godinu. U periodu januar-jun GLC je stigao do 52.000 novih kupaca.

Drugo mesto zauzima večiti rival iz Minhena – BMW X3. X3 je prodat u 39.000 primeraka, uz rast prodaje od čak 47%! Ovde treba naglasiti i dobar prodajni rezultat za model X4 koji je ubeležio 13.000 kupljenih jedinica uz rast prodaje od čak 67%.

Sledeći je Volvo XC60 koji je ubeležio 38.000 prodatih jedinica za XC60. Uprkos dobrom rezultatu, i Šveđai imaju pad prodaje od 11%.

Na četvrtoj poziciji je još jedan nemački automobil – Audi Q5. Audijev adut u ovom segmentu stigao je do 32.000 prodatih komada, ali je ostvaren pad od 18% u odnosu na rezultate iz 2018. godine.

Peto mesto zauzima Alfa Romeo Stelvio koji je stigao do nešto više od 14.000 novih vlasnika, ali takođe ima lošije rezultate nego lane i to za 16,6%. Nakon Stelvija slede Range Rover Velar (13.400, -6,2%), potom Porsche Macan (13.100, +8,5%), zatim Jaguar F-Pace (10.000, -22%) i na kraju Lexus NX sa nešto manje od 9.000 prodatih primeraka i padom prodaje od 19,8%.

Dakle, kao što se da videti, većina bestselera sa liste beleži lošiju prodaju nego 2018. godine. Kao glavni razlog navodi se dodatna diverzifikacija ovog segmenta, ali i sve više modela koji se pojavljuju u klasi ispod i iznad ove. Mercedes suvereno vlada, ali ukoliko se aktuelni trendovi nastave, moguće je da će BMW preuzeti ulogu lidera već krajem ove godine.

AutoRepublika 

(1128)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Lični stav: X3, ubedljivo broj jedan. Primedbe: adaptivna LED svetla nisu na nivou Audi Matrix rešenja, nema vazdušno vešanje u ponudi – ovo adaptivno je „onako“, digitalna instrument tabla bi mogla biti bolja (valjda će uskoro dobiti live cockpit), 360 stepeni kamera ima wow efekat ali bi mogla biti upotrebljivija. Manji prtljažnik u realnom životu od očekivanog i onog što piše „na papiru“. Q5 je po meni drugi, sa sve onom tvrdom plastikom na mestu gde se naslanja lakat i još nekim rešenjima nedostojnim te cene, Ultra Quattro pogon koji su do juče pljuvali. Malo klaustofobičan unutra, čini se zbog… Pročitaj više »

Eki

Samo bih dopunio za GLC, sa facelift-om sada ima i virtuelni kokpit, naravno kao dodatna oprema (mada mi se cini da je ista stvar i kod audi I bmw), i koristi MBUX infotajment sistem…. + je tu ovaj novi, genijalni 2.0, odnosno 1950 kao što si napisao, dizel u verzijama 194 i 240ks (a mislim čak i 150-ak u 200d)… Takodje jedini nudi i V8 motor u 63 amg izdanju, sa SUV rekordnom na nurburgring-u… Tako da mislim da sad ima još više razloga da bude najprodavaniji (da da progovara iz mene mb fanboy, ali opet gledam da budem realan… Pročitaj više »