1. Home
  2. Vesti
  3. Aston Martin zbija šale na račun Mercedes-AMG-a i to s razlogom
Aston Martin zbija šale na račun Mercedes-AMG-a i to s razlogom
1

Aston Martin zbija šale na račun Mercedes-AMG-a i to s razlogom

1.24K
1
Podelite sa prijateljima:

Da li ste primetili da vlada „tišina“ oko AMG One hiperautomobila u poslednje vreme?

Pre gotovo dve godine je predstavljen Mercedes-AMG Project One na Salonu automobila u Frankfurtu. Od tada, ovaj hiperautomobil je preimenovan u Mercedes-AMG One. Kao što je poznato, pogonjen je sklopom koji je derivat onog iz Formule 1, a po Mercedes-AMG-u, nešto je najbliže F1 bolidu što se može naći u svetu serijskih automobila.

Serija je limitirana na samo 275 primeraka, po ceni od 2,4 miliona evra, od kojih su svi u međuvremenu prodati. Prethodno su Nemci tvrdili da će kupci dobiti svoje „hiperljubimce“ do kraja ove ili početkom sledeće godine, plus-minus par meseci.

Međutim, po najnovijem izveštaju Auto Motor und Sporta, rok je produžen za gotovo dve godine. Da, dobro ste pročitali. Kupci će na svoje skupo plaćene automobile morati da čekaju do 2021. Naravno, ovde se nameću razno-razna pitanja. Šta se dešava? Da li postoji problem? Da, postoji, i to s motorom.

Da podsetimo, reč je o 1,6-litarskom V6 benzincu koji je povezan sa četiri elektromotora. Sistem u totalu isporučuje oko 1.200 ks. Zvuči komplikovano? Pa, zapravo i jeste i upravo tu leži problem. Naime, instalacija F1 motora se pokazala mnogo komplikovanijom nego što se pretpostavljalo, u jedan automobil kojem je potrebna homologacija za učešće u svakodnevnom saobraćaju. Čini se da su teškoćama najviše iznenađeni sami kreatori, odnosno AMG-ovi inženjeri.

S druge strane, Aston Martin i Red Bull, koji završavaju Valkyrie, nisu mogli da izdrže a da se ne našale s konkurencijom iz Afalterbaha.

„Umesto Project One, trebalo je da automobil nazovu Project Twenty-One“, rekao je neimenovani zaposleni, aludirajući na 2021. godinu.

U odbranu AMG-a, inženjeri su bili forsirani da osiguraju da vozilo bude u skladu sa striktnijim emisionim standardima koje nalaže WLTP procedura. Jednostavno rešenje, bez obzira da li se radi o „hiper“ ili „super“ automobilima je smanjivanje snage, ali to u ovom slučaju prosto ne predstavlja opciju.

Kupcima je obećan proizvod specifičnog raspona snage, a AMG bi se veoma osramotio da obećano ne isporuči. Još jedan problem predstavljaju posebne potrebe F1 motora. Primera radi, ne možete jednostavno uskočiti u formulu, startovati motor i krenuti pre nego što zagrejete ulje.

Takođe, F1 bolidi nemaju dugmad za startovanje, zapravo nemaju bilo kakve konvencionalne sisteme startovanja motora generalno. Umesto toga, startuju se eksterno. Ovi faktori, u kombinaciji s tako malim motorom koji se „vrti“ suludo brzo, zahtevaju posebnu pažnju. Ne sumnjamo da će AMG-ovi eksperti pronaži soluciju, ali nismo sigurni kada će se to desiti. Pored toga, odlaganja ovog tipa već po običaju ne donose ništa dobro.

AutoRepublika

 

(1242)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

ja bih to nazvao project 1.6 for 2,4m€