1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Priča o čoveku koji je grupaciji Hyundai uzeo više od 24 miliona dolara
Priča o čoveku koji je grupaciji Hyundai uzeo više od 24 miliona dolara
2

Priča o čoveku koji je grupaciji Hyundai uzeo više od 24 miliona dolara

1.15K
2
Podelite sa prijateljima:

Inženjer po imenu Kim Gvang-ho je radio u južnokorejskoj grupaciji Hyundai tokom 26 godina. A onda je odlučio da američkim vlastima koje brinu o bezbednosti saobraćaja ukaže na izvesne propuste koje je činio korejski proizvođač automobila, zahvaljujući čemu je ovih dana dobio najveću naknadu u istoriji. O tome smo izvestili pre nekoliko dana.

Pomenuti inženjer Kim Gwang-ho ima 59 godina, poseduje pasoš Južne Koreje i, kao što rekosmo, inženjer je koji ulazi u istoriju zbog toga što je dobio najveću nakandu za doprinos povećanju bezbednosti saobraćaja time što je vlastima odao neprincipijelne tajne iz grupacije Hyundai. Nadzorni organi su kontaktirani od strane inženjera još tokom 2016. godine, uz navođenje spoznaje da Kia i Hyundai rade malo ili nimalo u želji da spreče da utvrđene anomalije na motoru dovedu do saobraćajne nesreće. Usledilo je petogodišnje iskušenje za školovanog doušnika, što se na kraju završilo isplatom ogromne sume ka njemu, od strane Nacionalnog tela zaduženog za bezbednost saobraćaja (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA).

Iznos koji je isplaćen „nikako nije neverovatan, niti bilo šta slično,“ kazao je Kim u razgovoru s novinarima Reutersa koji je obavio iz svoje dnevne sobe, u toplini svog doma u gradu Jongin Siti, smeštenom južno u odnosu na prestonicu Seul. „To je pravi, dobro odmeren iznos kada u obzir i uzmete šta sam sve morao da žrtvujem kako bih im isposlovao dovoljno kvalitetnih informacija,“ rekao je Kim, koji je nekada radio u timu korejske grupacije zaduženom za sprovođenje strategije kvaliteta. Zahvaljujući ovom angažmanu, Kim je upropastio odnose s bivšim poslodavcem, a i kolege iz kompanije su mu okrenule leđa.

Novac koji je ovom prilikom dobio će upotrebiti za osnivanje fondacije koja bi promovisala odgovoran duh korporativne kulture. „Naknada koju sam se nadao da ću dobiti po osnovu realizacije programa nagrađivanja uzbunjivača u Americi je velika za trud koji sam morao da uložim u Južnoj Koreji,“ njegove su reči. On u budućnosti želi da pokrene i kanal na druđtvenoj mreži YouTube, sve u želji da nauči ljude da prepoznaju i otkriju loše manire poslodavaca. On sam je za priču o programu nagrađivanja uzbunjivača u Americi čuo tokom trening programa izvedenog u centru za obuku Hyundaija. Potom se tokom leta 2016. godine javio američkim regulatornim telima.

Kim se u svojim optužbama oslonio na teze iznete u internom izveštaju tima za strategiju koji je dostavljen upravi kompanije. Regulatorna tela Amerike su tokom 2017. godine pokrenula istragu protiv kompanija Hyundai i Kia, kao jednih od najvećih proizvođača na svetu, što je sve ishodovalo izricanjem rekordnog iznosa kazne koji je dosegao 210 miliona američkih dolara. Navedeno je da je korejska grupacija propustila da na korektivnu intervenciju blagovremeno pozove više od 1,6 miliona automobila s oznakama Kia i Hyundai.

Advokatska kancelarija Constantine Cannon, koja je pred američkim telima predstavljala Kima je navela da je isplaćena nagrada od strane tela  NHTSA bila prva i ujedno najveća u nekom slučaju uzbunjivanja javnosti na nepravilnosti u automobilskoj industriji. Pride, krajem oktobora je isplivala i vest o tome da je američko regulatorno telo CFTC isplatilo ogroman iznos nagrade za bivišeg radnika Deutsche Banke koji je otkrio mahinacije ove finansijske institucije u vezi s kamatnim stopama. Doušnik je tom prilikom prihodovao sumu od 200 miliona američkih dolara.

Što se tiče Amerike, tamo se trenutno priprema nova regulativa u vezi saradnje s uzbunjivačima. Cilj je podržati policijske istrage kroz pribavljanje insajderskih informacija o propustima u primeni protokola. Oni doušnici koji omoguće kažnjavanje krivaca će dobiti sume od 10 do 30 procenata vrednosti naplaćene kazne. Ispostavlja se da je u slučaju korejske grupacije isplaćeno celih 30% u odnosu na visinu odmerene kazne, s obzirom da je novčani deo odmazde prema markama Hyundai i Kia bio 81 milion dolara. Hyundai je odbio da se izjasni po ovom pitanju.

„Laknulo mi je kada sam čuo da je sve konačno gotovo s tim,“ reče Kim dodajući da će tim advokata i on lično proveriti može li još koji dinar da iscedi iz pravnog sistema Amerike po ovom pitanju.

AutoRepublika

(1147)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

Znaš ti kaj, bio Musa na tv Beograd ( ne zajebavam) i donio crni tefter. Pita ga voditelj da šta mu je to. Kaže Musa, to je popis mojih školskih drugova sa fakulteta a koji su umrli u zadnjih 20 tak godina(sa osmrtnicama,dokazima). A koji će ti moj, pita voditelj. Da vam pokažem kako je moja generacija neprirodno umirala, veli Musa ( mada je on stariji i od samog vraga al to nije bitno).ništa,ništa pa odjednom krene talas, po 20-30 ih umre. Onda godinama ništa pa opet talas. (Voditelj već mase prstom oko uha u vidu kruga, što veli ovaj… Pročitaj više »

BB

U ovim emisijama kada ulove krupnu ribu oni je puste, zato sam ih i gledao 😉, ali samo kad naletim i to davno prije 15 godina…

A divne zemlje, pa ovako nagrađuju doušnike… Koliko ono bješe dobio Asanž?