1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen očekuje pad cena električnih automobila
Volkswagen očekuje pad cena električnih automobila
1

Volkswagen očekuje pad cena električnih automobila

179
1
Podelite sa prijateljima:

Šta više, očekuju da će se cena električnih model izjednačiti sa onom konvencionalnog automobila. 

Na koji tačno konvencionalni automobil iz Volkswagenove game misli viši podpredsednik Rajnhard Fišer ostaje misterija, no verovatno je u pitanju bio diplomatski odgovor koji insinuira da nemačka marka očekuje drastičan pad cena novih električnih automobila.

Fišer je istakao da će sve veći broj ponuđenih modela i veća prodaja dovesti do pada cene baterija koje su ujedno i najskuplja komponenta kod novih električnih automobila. „Verujemo da smo blizu tačke kada će doći do prevage kada je reč o ceni električnih vozila. Kada se odreknete straha, videćete da je EV bolje rešenje za svakoga“, kaže optimistično rukovodilac Volkswagena.

Slično veruju i analitičari kompanije Deloitte koji navode da će za samo dve godine doći do potpunog izjednačavanja troškova vlasništva električnih automobila i njihovih parnjaka sa SUS motorom.

Ipak, retko se govori o tome da je potrebna promena sastava baterija jer se trenutno koristi mnogo retkih metala kao što su nikl i litijum. Ovih metala ima malo, odnosno sve manje zbog ubrzane potrošnje, te je sasvim realno da njihova cena u narednim godinama skoči, jer setimo se jedne od osnovnih ekonomskih zapovesti da je cena izraz retkosti.

Mada brojne „mudre glave“ automobilske industrije ubeđuju potrošače da je EV savršen izbor, ipak je nedostatak adekvatne infrastrukture još uvek preveliki problem za masovniju upotrebu električnih automobila.

AutoRepublika 

(179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Kad svabe dostignu i ovladaju tehnologijom, ne znam koliko im je potrebno, vidjecete neviđenu medijski ofanzivu, zasad je sve ovo mila majka.