1. Home
  2. Vesti
  3. Grandiozan kineski pikap kamionet za oko 11 hiljada evra
Grandiozan kineski pikap kamionet za oko 11 hiljada evra
1

Grandiozan kineski pikap kamionet za oko 11 hiljada evra

5.12K
1
Podelite sa prijateljima:

Teško da će se neko prisetiti kineske kompanije Zhongxing Auto. Mi je nismo pominjali do sada, a pokušaj invazije neke (delimično) evropske zemlje, Kinezi su imali na teritoriji Ruske Federacije još 2007. i 2008. godine, kada su naša braća kupila samo 2.200 primeraka terenaca ZX Landmark i pikap kamioneta ZX Grandtiger. Njihova montaža je bila organizovana u lokalnoj fabrici Ural AMUR, a konstrukcija je podrazumevala postavku karoserije na šasiji.

Rukovodstvo azijske kompanije se nije osmelilo na drugi pokušaj penetracije ruskog tržišta nakon inicijalnog neuspeha. Ipak, proizvođač nastavlja s poslovanjem u domicilnoj državi, a za nevericu zvuči podatak da je pikap Grandtiger u bezmalo neizmenjenom obliku, i dalje na proizvodnim trakama kompanije! Istina, pikap je bio predmet višekratnog zatezanja bora, ali su izmene tek ovaj put bile dubinske i zahvatile su, kako spoljašnost vozila, tako i enterijer.

ZX Grandtiger – zadnji kraj

Restilizovani ZX Grandtiger dosta liči na moderniji i skupoceniji pikap ZX Terralord, koji je praktično imitacija kamioneta s oznakama Rama, doduše starijih generacija.

Prednji kraj vozila je u potpunosti nov, što se posebno odnosi na masivnu rešetku hladnjaka kao i ništa sićušnije prednje svetlosne grupacije. Novi su i pragovi na bokovima karoserije, kao i stepenik, dok je zadnji branik takođe postao masivniji. Kao i u prošlosti, kupcima su dostupne dve verzije u gami. Ukupna dužina pikapa iznosi od 5.357 do 5.652 milimetara, a razlika se odnosi isključivo na gabarite tovarnog prostora koji može biti 1.600 ili 1.895 milimetara dug.

ZX Grandtiger – centralni greben

Nakon restilizacije, instrumentacioni klaster je postao digitalan, uz diodne lampice nalik onima koje upotrebljava bavarski BMW, mada bi bilo ispravnije reći da simuliraju stil koji forsira kineski Chery, na primer.

Na središnjem delu centralne konzole je postavljena imitacija uspravno postavljenog tableta, mada se u stvarnosti radi o ekranu osetljivom na dodir koji zauzima „smešno malo“ mesta, dok je donja sekcija navodnog tableta grafička skala koja prikazuje postavke, odnosno režim rada uređaja za klimatizaciju. Nažalost, listing opreme nije duži od siromašnog koji je karakterisao predrestilizacijski model. Tu je samo jedan vazdušni jastuk, ABS sistem, pomenuti uređaj za klimatizaciju i parking senzori, ali samo na zadnjem odbojniku.

ZX Grandtiger – virtuelni kokpit

Jedini raspoloživ pogonski sklop koristi turbodizel motor zapremine 2,5 litara uz razvoj 150 konjskih snaga, kao i šestostepeni ručni menjač. Osnovna verzija je „gurana“ od strane točkova zadnje osovine, dok se prenos snage i na prednji par točkova dobija uz doplatu.

Pikap kamionet koji predstavljamo je pre restilizacije posedovao i benzinski jednoipolitarski turbo agregat koji je razvijao čak 163 konjske snage, ali je konstruktor „digao ruke“ od dalje implementacije ovog termalnog motora. Ista sudbina je još ranije zadesila i atmosfersku pogonsku jedinicu zapremine 2,4 litra.

ZX Grandtiger – bok

Modernizovani pikap kamionet ZX Grandtiger je već osvojio svoj prostor u izložbeno-prodajnim salonima širom Kine. Zanimljivo je reći da za ukupno 14 godina proizvodnje ovog vozila, početna cena nije menjana i iznosi istih 89.800 juana, što je približno 11.150 evra „u naše pare“.

Najveći „štos“ bi mogao biti upravo taj što deluje da je ovaj pikap, još uvek veoma, veoma daleko od kraja tržišnog života.

AutoRepublika

(5117)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Kineska kopija Tojote Tundre.