1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Koji nemački premijum kompakt najbolje drži cenu?
Koji nemački premijum kompakt najbolje drži cenu?

Koji nemački premijum kompakt najbolje drži cenu?

1.20K
4
Podelite sa prijateljima:

Kada bi vam neko omogućio da birate novog ljubimca u luksuznom C segmentu i pritom vam ponudio triling nemačkih modela: Audi A3 Sportback, BMW serije 1 i Mercedes-Benz A klase; zaista biste se našli pred teškom odlukom. Koji od njih smestiti u svoju garažu? 

Modeli s početka liste ponude premijum modela se mogu dobiti po podnošljivoj ceni, međutim, zanesete li se štikliranjem opcija na listi dodatne opreme, dobićete veoma visok iznos. Utoliko pre, na odluku o kupovini novog vozila iz ovog segmenta, veliki odraz ostavlja brzina pada vrednosti pojedinih vozila iz klase uslovljena protokom vremena.

Prema nalazima do kojih je došao tim sa južnoafričkog sajta True Price, a koje je javnosti predočio direktor Deril Jakobson, ukoliko je navedeni kriterijum glavna zvezda vodilja u odluci o izboru, onda je savršeno jasno da će se u garaži naći Mercedes-Benz A klase.

Analizirajući postignute cene u kupoprodajnim transakcijama koje su se izrodile iz aktivnosti na aukcijama organizovanim od strane finansijskih institucija, i u kojim su učestvovali primerci A klase, Audija A3 i serije 1, registrovani između 2016. i sredine 2019., pri čemu niti jedan od njih nije prevalio više od 90 000 kilometara, ispostavilo se da je A klasa, u proseku uspela da zadrži 76,69% od svoje originalne cene.

Na drugom mestu se našao jedini predstavnik u klasi koga karakteriše pogon na zadnje točkove, BMW sa skorom od 68,74% zadržane vrednosti. Uz rezultat od 66,46%, treće mesto je okupirao model iz Ingolštata.

Tim sajta True Price je do rezultata došao tako što je, u sklopu redovnog radnog angažovanja, posećivao stotine licitacija koje svake godine organizuju banke i lizing kuće u Južnoafričkoj Republici. Kao rezultat prisustva aukcijskoj prodaji, tim istraživača dolazi u posed informacija o postignutim kupoprodajnim cenama na tom tržištu, a koje daju kredibilnu statističku osnovu za validne procene ovog tipa, naveo je izvršni direktor kuće True Price.

Ipak, poredak treba primiti s dozom rezerve. Naime, pobednički model je najsvežiji na tržištu, a njegov debi se dogodio početkom prošle godine. S druge strane, oba rivalska hedžbeka (mada se A3 nudi i kao limuzina) su zrela za zamenu, a serija 1 je već predstavljena u novoj iteraciji.

AutoRepublika

(1204)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Misli se na trogodišnja vozila? Ne piše baš tako u tekstu.
Kod nas ( na žalost ili ne), nema baze podataka o postignutim kupoprodajnim cenama, ali, u dosta navrata sam pokušao da u C, D ili MPV segmentu analiziram koji model i brend najbolje drži „oglašenu cenu“ posle 5 ili 10 godina ( sa opcijom „kupljen nov u Srbiji“ ). I apsolutno nisam došao do nekog jasnog zaključka. Jer, ama baš nikakvog pravila nema ( sa „oglašenim“ cenama ), odnosno, česta su cenovna „iskakanja“ iz „urbanih legendi“.

Sova

Južna Afrika? Kakve to ima veze s nama

J4ZZER

Tema je odlicna i valjalo bi ovo istraziti PO NASKI,… ko mi rece da je skoro neko platio GOLF 2 GTI nesto 7500 eur, ali ne kao oldatajmer nego kao auto za svaki dan 🙂 E sad konkretan primer je bezveze, jer naravno da ce godinu dana star model bolje drzati cenu od onog koji je redizajn redizajniranog redizajna (tipa A3). Btw, bio sam slab jedno vreme na A3 enterijer u jacim paketima, ali me je velicina tunela pozadi i nedostatak prostora za bilo sta naterala da odustanem od razmisljanja o pazaru. Doduse moze da se koristi kao auto za… Pročitaj više »