1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Ruskinja naplatila 20 hiljada evra zbog rđe na modelu Kia Rio
Ruskinja naplatila 20 hiljada evra zbog rđe na modelu Kia Rio

Ruskinja naplatila 20 hiljada evra zbog rđe na modelu Kia Rio

2.31K
1
Podelite sa prijateljima:

Stanovnica ruskog grada Orel je pokrenula sudski spor protiv kompanije Hyundai Motor Manufacturing Rus LLC (KHMM LLC), tražeći zaštitu svojih potrošačkih prava. Evo kako je do toga došlo i kako je sud protumačio događaje koji su se zbili u bliskoj prošlosti.

Tokom februara 2014. godine, bela Kia Rio je isporučena gospođi koja je za ovu radost izdvojila sumu od tačno 8.347 evra. Garantni uslovi su predviđali period od bezbrižnih pet godina ili prevaljenih 150.000 kilometara, u zavisnosti od toga šta se ranije dogodi.

Međutim, nije trebalo puno vremena proći da bi se prvi problemi ispoljili. Karoserija malene Kije je ubrzo korodirala, a nakon intervencije u ovlašćenom servisu, stvar se ponovila, uz još jednu popravku. Kada je sled događaja repriziran po treći put, vlasnica Rija je izgubila strpljenje što je u finalu i dovelo do obraćanja Okružnom sudu grada Orela.

Popravka u garantnom roku je, kao što smo naveli, izvršena blagovremeno, ali je u maju 2016. godine rđa zahvatila krov, poklopac prtljažnika, A i B stubove. Diler je, dakle izvršio popravku u garantnom roku, ali je u maju naredne, 2017. godine, korozija ponovo izbila, a sanacija je takođe ponovljena.

Na nesreću, u aprilu 2018., defekt se ponovio, nakon čega je usledio zahtev prema trgovcu koji je sadržao insistiranje na povraćaju novca. Odbijanje trgovca da se povinuje zahtevu kupca odvelo je radnju ovog članka pred porotu pomenutog ruskog suda.

Ovog puta, Ruskinja se nije zadovoljila iznosom od 8.347 evra koliko je izdvojila za „korejski problem na točkovima“, već je zahtevala i naknadu za povredu potrošačkih prava, duševne boli, odštetu od 1% dnevno od vrednosti automobila za svaki dan koji je bila onemogućena da koristi svoje vozilo….. Sveukupno, odštetni zahtev se popeo do sume od skoro pa 40 hiljada evra.

Sudsko već je donelo odluku da prodavac, KhMMR LLC isplati naknadu tužiocu u visini iznosa koji je neophodan za kupovinu hedžbeka Kia Rio naredne generacije (model iz 2014. godine je u međuvremenu prestao da se proizvodi), kao i odštetu za pretrpljenu štetu, a u iznos od oko 20 hiljada evra koliko je ukupno dosuđena kompenzacija, uključena je i kazna za povredu prava potrošača, ali i obaveza kupca da defektno vozilo vrati prodavcu u roku od dvadeset dana.

Sudska presuda je utemeljena na nalazu veštaka prema kojem se korozija javlja kao posledica neadekvatne pripreme karoserije vozila za proces farbanja, pa površinske popravke nikako nisu mogle da obezbede zadovoljavajući rezultat.

Presudom su bile nezadovoljne obe strane, ali je na žalbu podnetu Višem sudu i od strane tužioca i tuženog, odgovoreno potvrdom stava prvostepene sudske instance.

Još da dodamo da se na naslovnoj fotografiji (očigledno) ne nalazi konkretan primerak hedžbeka Kia Rio.

AutoRepublika

(2306)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Logično. Kada je u pitanju korozija, kod te vrste „kancera“ lek ne postoji.