1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Green NCAP: Dacia Spring je najekološkiji automobil
Green NCAP: Dacia Spring je najekološkiji automobil

Green NCAP: Dacia Spring je najekološkiji automobil

844
2
Podelite sa prijateljima:

Green NCAP (Zeleni NCAP) je organizacija zadužena za pružanje rezultata potrošačima o ekološkim performansama trenutnih automobila, pokušavajući da promoviše vozila sa najmanjim uticajem na životnu sredinu kroz sistem ocenjivanja zvezdicama.

A, nakon analiza sprovedenih tokom 2022. godine, utvrđeno je da je automobil sa najmanjim uticajem na životnu sredinu na tržištu u Evropi Dacia Spring.

„Sa ovim izvanrednim rezultatom, mala Dacia postavlja standard za industriju“

Mali proizvod marke koja pripada Grupi Renault postigao je ocenu od 5 zvezdica, nadmašivši druga električna vozila kao što su Tesla Model 3 i Cupra Born.

Da bi se to postiglo, Dacia Spring je, kao i druga električna vozila, podvrgnuta raznim testovima, dajući maksimalne rezultate u indeksu čistog vazduha i indeksu gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Pored toga, dobila je rekordnu ocenu od 9,8 na indeksu energetske efikasnosti.

Zahvaljujući svom čisto električnom pogonskom sistemu i težini manjoj od 1.000 kilograma, Dacijin mali kompakt postigao je vrhunske ocene u tri od četiri testa, uz potrošnju energije ispod maksimalnog praga poena Green NCAP-a.

U izveštaju se navodi da 89% energije izvučene iz električne mreže ostaje dostupno za pogon, što ukazuje na efikasan proces punjenja i pražnjenja. Dakle, rezultati ispitivanja pokazuju da je Spring ekološki automobil, ne samo zbog odsustva lokalnih zagađujućih emisija, već i zbog niske potrošnje energije.

Dacia Spring je dobio ukupnu ocenu 9,9, a sledi je Tesla Model 3 (9,8). NIO eT7, Renault Megane E-Tech i Cupra Born postigli su ukupnu ocenu 9,6, dok su Audi Q4 e-Tron i Hyundai Ioniq 5 takođe dobili pet zvezdica.

Međutim, rezultati energetske efikasnosti automobila su bili ti koji su napravili kritičnu razliku u ukupnom rezultatu vozila. Za razliku od Dacije Spring, ova vozila nisu pokazala dovoljno niske vrednosti potrošnje u ovom indeksu da bi postigla najbolje rezultate.

Ioniq 5 je, na primer, dobio 9,1 na Indeksu energetske efikasnosti, što je posledično smanjilo ukupnu ocenu automobila.

„Sa ovim izvanrednim rezultatom, mala Dacia postavlja standard za industriju“, kaže Aleksandar Damjanov, tehnički menadžer u Green NCAP-u. „Dacia je krenula da kreira supermini koji svojim dizajnom odgovara potrebama potrošača, ali i izazovima održivosti naše planete“.

„Rezultat je zeleno i ekološko vozilo. Sa ovim modelom, kompanija je ispred mnogih drugih proizvođača po uticaju na životnu sredinu“, zaključuje on.

AutoRepublika

(844)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Možda Spring na ovom „zelenom NCAP-u“ ima pet ekoloških zvezdica, ali, na onom drugom NCAP-u testna lutka vozača je pretežno crvena …

https://cdn.euroncap.com/media/66949/euroncap-2021-dacia-spring-datasheet.pdf

BB

Vozio si ti daleko nebezbjedniji auto pa si opet živ 😉

Dačija je najekološkija a Renault najginekološkiji 😀