1. Home
  2. Vesti
  3. Scania u holandskoj ulozi ultra-kratkog „đubretarca“
Scania u holandskoj ulozi ultra-kratkog „đubretarca“
0

Scania u holandskoj ulozi ultra-kratkog „đubretarca“

378
0
Podelite sa prijateljima:

Definitivno nije lako današnjim proizvođačima kamiona. Kupci postaju sve osobeniji a njihovi zahtevi sve raznovrsniji. Serijski modeli su sve manje privlačni običnim kupcima, i čini se da svi zahtevaju nekakve personalizovane proizvode. To posebno dolazi do izražaja kod bogate klijentele, a nedavni primer je samo potvrda napisanog u gornjim redovima. Jedan situiran kupac iz Holandije je zahtevao ultra kratku verziju Scanije.

Rukovodeći kadar lokalnog komunalnog preduzeća Venus je doneo odluku o unapređenju flote kamiona za odnošenje smeća, s obzirom da su korišćeni primerci bili nedovoljno „zeleni“, odnosno da su ispunjavali tek Euro 3 emisione standarde. Odluka nije motivisana altruističkim, već vrlo praktičnim razlozima. Naime, vlasti grada Utrehta, gde posluje komunalno preduzeće, donele su odluku o zabrani kretanja dizel vozila te generacije, kroz saobraćajni krvotok naseljenog mesta.

Odluka o nabavci je pala na najsvežiju generaciju G serije švedskog proizvođača, koju karakteriše snaga od 370 „konja“ iz dizel motora koji zadovoljava Euro 6 emisione standarde. Motor je uparen sa automatskom transmisijom komercijalnog naziva Opticruize. Pošto se kamioni koriste u Holandiji i to u paru sa prikolicom, bilo je nužno da poseduju tri osovine, s obzirom na lokalno važeće ograničenje ukupne težine kompozicije od 50 tona.

Istovremeno, klasična šasija koja se inače ugrađuje uz ovaj kamion, nije bila zadovoljavajuća za konkretnog kupca. Zbog neophodnosti kretanja kroz uske gradske ulice, odnosno zbog boljih manevarskih karakteristika, zahtev je išao u smeru kraćeg vozila. Naime, u uskim ulicama srednjevekovnog grada, čak i jedan metar u ukupnoj dužini vozila, drastično menja stvari.

Sličan kamion je izrađivan sedamdesetih godina za norveško tržište

Shodno tome, primenjeno je ultra-kratko mešuosovinsko rastojanje od svega 3,15 metara, čime su kamioni iz flote ovog komunalnog preduzeća postali jedinstveni. Pored toga, treća osovina je rotirajuća što doprinosi unapređenju manevarskih sposobnosti. Za lakši život vozača, instalirane su i video kamere, koje prikazuju zbivanja oko vozila.

Ovakva rešenja se često koriste u planinskim zemljama, a mnogi proizvođači nude mogućnost personalizacije, odnosno prilagođavanja kamiona konkretnim potrebama naručioca, koje je po prirodi slično navedenom u ovoj priči.

AutoRepublika

(378)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments