1. Home
  2. Vesti
  3. Električni Ford Explorer stiže 2023. godine
Električni Ford Explorer stiže 2023. godine
0

Električni Ford Explorer stiže 2023. godine

133
0
Podelite sa prijateljima:

Iz američkog ugla posmatrano, Ford Explorer je jedan od najuglednijih modela u dugogodišnjoj istoriji kompanije. Upravo je ovaj model započeo ceo trend pristupačnih terenaca početkom devedesetih godina, a onda i naterao konkurenciju da krene istim stopama. To mu je donelo veliku slavu kao pioniru, ali istovremeno i kritike svih onih koji su nezadovoljni što su takva vozila u potpunosti penzionisala putničke automobile.

Bilo kako bilo, Explorer je i danas izuzetno popularan „preko bare“ i prošle godine je isporučeno 226.217 primeraka. To je bilo dovoljno da zadrži poziciju bestselera u klasi, a uspeh je ostvaren zahvaljujući bogatoj ponudi. Osim baznog modela sa 2,3-litarskim turbo motorom, ovaj terenac se može dobiti i u izdanju ST sa 400 „grla“, zatim kao hibrid (u verzijama sa 318 i 444 „konja“) i na kraju plug-in hibrid.

Kako prenose američki mediji, uskoro će im se pridružiti i električna verzija koja bi u izložbeno-prodajne salone trebalo da stigne do 2023. godine. Ford je prethodno najavio da će 40% kompanijske ponude biti na struju na domaćem tržištu, do kraja ove decenije dok će u istom periodu u Evropi prodavati samo takva vozila.

Nakon što je primio preko 120 hiljada narudžbina za električni model F-150 Lightning za svega par meseci, odluka da se ponuda proširi i na Explorer očigledno nije bila teška. Kolege iz redakcije specijalizovanog lista Automotive News kažu da su im „bliski izvori“ preneli da je fabrika u Meksiku nedavno dobila obaveštenje da će proći kroz veliku moderizaciju da bi se zadovoljila proizvodnja još jednog modela.

U njoj se već proizvodi Mustang Mach E, pa je ovaj vest donekle zanimljiva, pošto Explorer na benzin silazi sa proizvodnih traka one fabrike u Čikagu. Ovo bi mogao da bude jedan od retkih slučajeva u kojima Fordove dve verzije jednog te istog modela ne dele fabriku, pa se brzo pokrenulo pitanje koliko će električni Explorer zapravo uopšte biti Explorer.

Pre nekoliko meseci, američki proizvođač vozila je najavio da trenutno razvija novu platformu nazvanu GE2 koja će pokretati narednu generaciju spomenutog modela Mach E, zatim električna izdanja modela Transit i Transit Connect, pa Bronco i pikap kamionet srednje veličine za koji svi pretpostavljaju da je izveden kao Ranger. Do sada nije bilo govora o Exploreru, ali se uvek nagađalo da jedan tako popularn model svakako mora postojati i na struju, ukoliko Ford zaista želi da ostvari sve zacrtane ciljeve.

Pored svih spomenutih modela, kompanija takođe razvija i novu platformu TE1 za one veće kamionete i terence kao što su spomenuti F-150 Lightning, Expedition i luksuzni Lincoln Navigator.

Više informacija o električnom Exploreru nema, a možemo pretpostaviti da će nuditi pogonjen s nekoliko motora i baterija u izboru. Kao što nam je poznato, Ford se odrekao od putničkih vozila da bi se koncentrisao na ovakve četvorotočkaše, pa tako nema pravo na grešku sa svojim drugim najprodavnijim modelom.

AutoRepublika

(133)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments