1. Home
  2. Liste
  3. Volkswagen, Toyota, Renault Nissan alijansa kao najveći proizvođači u prvom polugođu 2019.
Volkswagen, Toyota, Renault Nissan alijansa kao najveći proizvođači u prvom polugođu 2019.
0

Volkswagen, Toyota, Renault Nissan alijansa kao najveći proizvođači u prvom polugođu 2019.

596
0
Podelite sa prijateljima:

Statistika uključuje i komercijalna vozila

Toyota Motor je zabeležila rekordne cifre koje ilustruju globalne prodajne rezultate tokom prvog polugodišta 2019. godine. Ipak, Toyota je ostala jedno mesto niže u generalnom plasmanu najuspešnijih autombilskih grupacija, mereno statistikama prodaje, iza Volkswagen grupe, navodi se u saopštenju za javnost japanskog giganta.

Najveći japanska automobilska grupacija, koji pored matične Toyote, kontroliše i kompanije: Lexus, Daihatsu Motor i Hino Motors, je izvestila javnost o rastu prodaje od 2%, spram rezultata zabeleženih u uporednom periodu prošle godine.

Japanci su isporučili 5.311.806 četvorotočkaša tokom uvodnih šest meseci ove godine. Plasman na domaćem tržištu je uvećan za 3,6%, a prevedeno u apsolutne brojke to znači da je čak 1,21 miliona primeraka završilo u Zemlji izlazećeg Sunca.

Pošto je to značajniji rast od globalnog, jasno je da su izvozne brojke nešto lošije od onih koje karakterišu poslovanje na domaćem tržištu. Dakle, Toyota je inostranim kupcima prodala 4,1 milion primeraka, odnosno za 1,5% više vozila u odnosu na prošlu godinu, to jest poslednji uporediv period.

Prodaja Volkswagen grupe, koja obuhvata rezultate i sledećih marki: SEAT, Škoda, Audi i Porsche, kao i brendova iz sveta komercijalnog transporta: Scania i MAN, pala je za 2,8% na ukupno otpremljenih 5.365.300 primeraka. Na taj način, Nemci su zadržali lidersku poziciju tesnom razlikom.

Džinovska alijansa, čijim su nazivom mediji bili u prethodnom periodu veoma opterećeni, nažalost zbog afere s Karlosom Gonom, Renault, Nissan Motor i Mitsubishi Motors je zabeležila lošiju prodaju za 5,9%, odnosno broj isporuka je pao sa 5,54 miliona na 5,21 milion vozila u prvom polugođu.

Lošijim rezultatima alijanse je ponajviše kumovao Nissan, koji je zabeležio prilično oštar pad prodaje u Severnoj Americi (-9%) i u Evropi (-18%). Rukovodstvo Nissana je obrazložilo pad prodaje željom kompanije da redukuje oslanjanje na politiku visokih popusta.

Nissan je izvestio javnost o tome da je poslavna dobit jedva ostvarena, odnosno da je doživela pad od 99%, u kvartalu koji počinje 1. aprila, što je za japanske entitete kojim fiskalna godina započinje tog dana, zapravo prvi kvartal. Okolnosti koje su dovele do lošijih rezultata, usloviće i otpuštanje radne snage, s obzirom na to da je rukovodstvo ove japanske kompanije objavilo plan prema kome 12.500 duša ostaje bez „kore hleba u ruci“.

AutoRepublika

(596)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments