1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Dodge je razmatrao Vipera sa centralno postavljenim agregatom
Zanimljivost dana: Dodge je razmatrao Vipera sa centralno postavljenim agregatom

Zanimljivost dana: Dodge je razmatrao Vipera sa centralno postavljenim agregatom

354
2
Podelite sa prijateljima:

Tokom svoje istorije duge 25 godina, Dodge Viper je uglavnom ostao dostojan svojoj tradiciji. To znači da je pružao pogon na zadnje točkove, sa moćnim V10 agregatom postavljenim napred, uz standardni manuelni menjač. Chrysler korporacija (preciznije njen tadašnji predsednik Li Ajakoka) je želeo modernu kreaciju čuvene Shelby Cobre, a Kerol Šelbi je isporučio upravo takvo delo.

Međutim, do sredine devedesetih godina Ajakoka i Šelbi su bili u penziji, pa su “neki novi klinci“ počeli da razmatraju ideju da ova ikona američke automobilske industrije dobije i centralno postavljen agregat.

Na takvu ideju je došao inženjer po imenu Kris Tiodor, a u timu je bilo još nekoliko eksperta za takvu strategiju. Najpoznati od njih je bio Roj Rjoberg, koji je tokom šezdesetih i sedamdesetih godina radio za General Motors i eksperimentisao sa prototip modelima Chevrolet Corvette sa centralno postavljenim motorom.

Tim je počeo sa radom 1996. godine (iste godine kada je druga generacija debitovala na tržištu), a cilj je bio pružiti takav automobil za šest godina, kada je naslednik trebao da debituje. Zvanični klub Vipera (viperclub.org) poseduje i fotografije kako je prototip model izgledao tokom razvoja.

On je zadržao svoj prepoznatljiv stil, ali je bio nešto duži da bi se otvorio prostor za V10 motor postavljen iza vozača. Eksperimentisano je i sa pozicijom menjača, ali se ceo proces pokazao toliko skupim da su čelnici kasnije jednostavno odustali od ideje. Dodge je već gubio novac na svakom prodatom primerku zbog visokih troškova proizvodnje, pa se Viper proizvodio čisto radi imidža.

Neke kasnije priče će reći da investicija možda i ne bi bila prevelika već da projekat nije odobren zbog same tradicije. Kao što smo spomenuli, Viper je trebao da predstavlja modernu reinkarnaciju Shelby Cobre, pa se tako centralno postavljen motor činio previše “evropski“.

Kada je vest stigla u javnost, većina ljubitelja se usprotivila ideji. Oni nisu imali ništa protiv Dodgovog automobila sa centralno postavljenim motorom, ali su smatrali da se on ne bi trebao zvati Viper.

Bilo kako bilo, ideja i prototip model su predstavljeni čelnicima kompanije 1998. godine, ali su je oni lagano odbili. Kako je objašnjeno, Viper je već donosio velike gubitke pa se više isplatilo uložiti novac u Ram pikap ili Grand Caravan minivan. Da je Tiodor ostao u Chrysleru možda bi se borio za neki drugi rezultat, ali je 1999. godine napustio firmu i prešao u Ford.

Tokom jednog sastanka sa Fordovim predsednikom Žakom Naserom, Tiodor je predložio modernu kreaciju legendarnog LeMans trkača GT, a ovaj je dao zeleno svetlo. Novi GT sa centralno postavljenim motorom je debitovao kao koncept 2003. godine na stogodišnjicu kompanije da bi se serijski model pojavio u prodaji tri godine kasnije.

GT se pokazao kao pobednički proizvod Tiodora nakon razočarenja u Chrysler, a takođe se smatra zaslužnim što je ponovo spojio Kerola Šelbija i Ford, što je rezultiralo u mnogo fantastičnih proizvoda.

A Chrysler?

Tokom 2003. godine kompanija je predstavila ME 4-12 superautomobil sa centralno postavljenim Mercedesovim V12 agregatom i više od 850 konjskih snaga, ali nikada nije ušao u serijsku proizvodnju. Ford još uvek proizvodi GT, a Chevrolet je pre desetak dana debitovao sa Corvettom sa centralno postavljenim motorom, pa ostaje nam da vidimo da li će i Chrysler krenuti istim stopama.

Uživajte u ilustracijama kako je Viper mogao da izgleda kao i dve špijunske slike, nastale tokom razvoja prototipa.

Zoran Tomasović

(354)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

velika je šteta što su dodge i jeep ikada bili dio chryslera, negde sam pročitao da je chry. u finasijskim problemima još od 70-tih, a kao što znamo da nakon prolaska kroz daimlerov logor, fiat će ih definitivno ukopati
nadam se samo da će kinezi pokazati interesovanje za dodge i jeep brend a fiat i chry nek se puše
zaista je šteta za svu automobilsku industriju da nema više pontijaka, saaba, rovera, a nažalost uskoro i dodgea, a sa druge strane cvjetaju škodurine i seati (vw deponija)

Yankee

Dodge je deo Chryslera jos od kasnih 1920-ih godina. Dodge nikada ne bi preziveo samostalno.
Isto i za Jeep jer ga je Chrysler preporodio kada ga je kupio od AMC-a krajem 1980-ih godina.