1. Home
  2. Vesti
  3. Nov Sorento se u Rusiji prodaje za manje od 20 hiljada evra!
Nov Sorento se u Rusiji prodaje za manje od 20 hiljada evra!

Nov Sorento se u Rusiji prodaje za manje od 20 hiljada evra!

294
1
Podelite sa prijateljima:

Prve fotografije novog krosovera iz Koreje, Kije Sorento četvrte generacije smo mogli da vidimo pre oko osam meseci, dok je zvanično predstavljanje organizovano s prvim danima „korona drame“ na Balkanu. Prodajna ofanziva korejskog SUV-a veoma privlačnog sitla, već je krenula, pa je poseban kuriozitet činjenica da se njegov prapredak prikazan na naslovnoj ilustraciji, još uvek nudi u jednoj evropskoj zemlji, a pitanje je da li se igde još u svetu može kupiti.

Dakle, uprkos tome što u Rusiji za koju nedelju novi, četvrti po redu Sorento stiže u izložbeno-prodajne salone, moguće je kupiti potpuno novi primerak Sorenta iz druge generacije, a onda naravno i onaj iz treće koji nosi oznaku Sorento Prime.

Kia Sorento Mk4

Zanimljivo je da je proizvodnja treće iteracije Sorenta započela pre šest godina, dok je korejski krosover s Mk2 indeksom, sa traka počeo da silazi tokom 2009. godine. Na ostalim tržištima, odlazeći Sorento je zaista i „odlazio iz ponude“, neposredno nakon promocije naslednika, međutim, to se u Rusiji nije dogodilo.

Razlog tome se pronalazi u tome što su neposredno pre početka proizvodnje verzije koja broji poslednje dane na globalnim tržištima, u pogon puštena i postrojenja Avtovora gde su uložena ogromna sredstva u proces montaže Sorenta druge generacije, uključujući i zavarivanje i farbanje karoserije. Čelnici kompanije su doneli odluku da nastave s proizvodnjom demodirane verzije, kako bi se došlo do situacija koja obezbeđuje povrat investiranog kapitala.

Parelelno sa Mk2, u Avtovorovim pogonima u Kaljiningradu se sklapao i Sorento Prime, ali bukvalno samo sklapao, za razliku od modela pre njega.

Kia Sorento Prime (treća generacija)

Tako se u Rusiji punih šest godina prodavao Sorento u dve različite generacije. Da štos bude još veći, u početku je tražnja za Sorentom različitih pokolenja bila relativno ujednačena, a onda je starina Sorento počeo ozbiljnije da zaostaje za naslednikom. Tokom prošle godine, isporučeno je 9.800 primeraka treće generacije, dok je prastari Korejac otpremljen na 7.500 adresa u istom periodu.

Nekom će verovatno biti zanimljivo da čuje da „Sorento Drugi“ i danas košta između 19.770 i 26.300 evra, dok je „Sorento Treći“ u ponudi u rasponu od 23.050 do 34.020 evra. Ovo važi još samo kratak period pred nama jer se parkinzi sa starijim verzijama prazne, kako bi se našlo mesta za taze model koji se nudi bezmalo po identičnim cenama kao Sorento Prime (zanemarljivo je skuplji).

Znajući sve gore pobrojano, svakako nije zgoreg zapitati se kako su ovi naši „trgovci“ došli do znatno više cene od 50 hiljada evra za Sorento, i koliko nas samo deru s cenama ostalih modela iz game, kada su ovakve disproporcije kod najvećeg SUV-a u prodajnoj gami marke na našem tržištu.

Za kraj da dodamo da uskoro počinje i prodaja restilizovanog SUV-a Kia Mohave jer je zakazana za 2. novembar. I ovaj krosover se sklapa u pogonima Avtovora.

AutoRepublika

(294)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Pa cena goriva govori u prilog tome da smo kadri oderati kozu s ledja.Mislim na drzavni harac u ceni litre derivata,oprezovanog kao cigare.Nema nade za nas….