1. Home
  2. Vesti
  3. Verovali ili ne: Lancia nadmašila po prodaji Alfu Romeo u prvoj polovini 2019.
Verovali ili ne: Lancia nadmašila po prodaji Alfu Romeo u prvoj polovini 2019.
3

Verovali ili ne: Lancia nadmašila po prodaji Alfu Romeo u prvoj polovini 2019.

627
3
Podelite sa prijateljima:

Toliko o „vizionarstvu“ pokojnog Serđa Markionea…

Mnogi mediokritetski pratioci automobilske industrije su zaboravili na Lanciju, italijansku marku staru 112 godina, koja je svetu podarila brojne inovacije, reli ikone poput Delte Integrale i Stratosa, kao i brojne serijske modele koji su došli do kultnog statusa. Danas je Lancia tek senka nekadašnje slave. svedena na jedno tržište i jedan model. Jedina je dostupna Ypsilon, bazirana na Fiat Pandi, koja je s nama od 2011. i koja se može kupiti isključivo u Italiji.

FCA  je odabrao da investira veliku sumu u Alfa Romeo, što bi uz njeno mnogo šire prisustvo u odnosu na Lanciju trebalo da donese i bolju prodaju u okviru EU. Da li je to tako? Odgovor je – ne.

Naime, Asocijacija evropskih proizvođača automobila, ACEA, izdala je podatke koji kažu da je Alfa prodala 27.702 automobila u EU u prvoj polovini 2019., dok je Lancia, zajedno s Chryslerom prodala 34.767 primeraka. Ukoliko se iz jednačine izbaci Chrysler, dolazimo do brojke od 34.700.

Ovo je iznenađujuće ne samo iz razloga što je investirana velika suma u Giorgio platformu na kojoj počivaju Giulia i Stelvio, već što Alfa u svom portfoliju ima još 4C, MiTo i Giuliettu. U redu, tačno je da je reč o tri vremešna modela, ali to je pet naspram Lancijinog jednog.

Razlog ovakvog iznenađujućeg odnosa leži i u činjenici da je Lancia u prvom polugodištu 2019. pružila neke atraktivne ponude za Ypsilon da bi se privukli novi kupci u Italiji, zemlji poznatoj po ljubavi prema malim automobilima. Što se Giulije i Stelvija tiče, oni naspram sebe imaju oštru konkurenciju, dok kao što rekosmo, ostala tri člana game uveliko nagriza „zub vremena“.

Budući kompaktni krosover Tonale bi mogao da poboljša situaciju za Alfu, a trebalo bi da bude lansiran sledeće godine. U proizvodne planove italijanske marke takođe su uključeni i SUV srednje veličine i naslednici sportista, GTV-a i 8C, koji bi trebalo na scenu da stupe do 2022. U međuvremenu, Giulia i Stelvio treba da prođu kroz redovnu restilizaciju, uz iznedrivanje derivata s produženim međuosovinskim rastojanjem.

Što se Lancije tiče, FCA nije rekao reč o tome da li će biti nekih promena ili će Ypsilon nastaviti da bude prisutan kao samostalan model, rezervisan isključivo za italijansko tržište.

AutoRepublika

(627)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

fca zarađuje samo na jeep i ram modelima i sve pare ulaže u alfu i maseratija, dok se lancia i chrysler godinama nalaze u agoniji sa samo po jednim modelom, što verovatno čeka i dodge (119 godina star brend) ako se uskoro ne spoje sa nekim crno im se piše

Zoca

Danas mu „obljetnica „smrti ,nije bas za kritikovati Markionea.Probao je izvuci Lanciu sa rebadged 300 C,Deltu je u GB prodavao kao Chrysler ,nije potpuno ugasio firmu..

Rajko

Ne iznenađuje obim prodaje ove malene Lancie u njenoj domovini (Panda je tamo najprodavanija?). I nije ona kriva za dramatično lošu prodaju Alfe.