1. Home
  2. Vesti
  3. I Japan namerava da se oprosti od SUS motora u narednih 15 godina
I Japan namerava da se oprosti od SUS motora u narednih 15 godina
5

I Japan namerava da se oprosti od SUS motora u narednih 15 godina

353
5
Podelite sa prijateljima:

Japanska vlada bi prema pisanju tamošnjih medija uskoro trebalo da saopšti konkretne korake u vezi sa elektrifikacijom u toj zemlji. Kako javljaju strani portali, jedan od poduhvata je da se od sredine naredne decenije u toj državi prodaju samo hibridni i električni automobili. 

Ovo bi bio samo jedan od koraka Japana ka krajnjem cilju, a to je da budu „karbon neutralni“, odnosno da minimalizuju emisiju ugljen-dioskida do 2050. godine. Prelazak na elektrifikovana vozila je veoma komplikovan za japansko tržište, ali se čini da je nešto lakši nego što je to slučaj u Evropi.

Trenutno, elektrifikovani modeli imaju učešće na japanskom tržištu sa nešto manje od 30%. No, iako se čini kao mnogo, treba imati u vidu da prodaja ovakvih vozila godinama stagnira u Japanu, bez velikih iskoraka kakve vidimo na Starom kontinentu. Proizvođači iz ove zemlje, na čelu sa Toyotom i njenim Priusom, jesu među pionirima u širenju hibridne tehnologije, no ona je i dalje u senci benzinskih motora u matičnoj državi.

Šta više, ovde dolazi do obrnute situacije naspram one u Evropi. Prethodne godine, prodaja hibridnih i električnih vozila u Japanu je doživela pad, nasuprot očekivanjima stručnjaka.

Mada japanska vlada još uvek nije ništa potvrdila, očekuje se da do kraja godine stigne plan sa predviđenim rokovima u vezi sa prelaskom na elektrifikovana vozila. Tako će se Japan pridružiti drugim zemljama koje su već iskazale želju da zaustave prodaju SUS automobila. Trenutno je aktuelna najava Velike Britanije da će „proterati“ vozila koja upotrebljavaju motore sa unutrašnjim sagorevanjem sa tržišta novih četvorotočkaša već 2030. godine.

AutoRepublika 

(353)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Koliko mi ružno deluje kad se normalni benzinski i dizel motori zovu SUS. Po mom skromnom mišljenju, odustajanje od benzinaca i dizela je presipanje iz šupljeg u prazno.

moron

Pa, dobrom kupimo nov SUS te 2030. godine i mirni smo narednih 10 godina … Posle, „ko živ-ko mrtav“

BojanNeki

„According to Autocar, Ian Howells – Senior Vice President of Honda Motor Europe – said that Honda will stop selling ICE cars in Europe in 2022.“
Tako daaa… još eventualno dve godine za novu.

moron

Biće nešto i te 2030. godine sa SUS-om … Ne mora Honda.

BojanNeki

Nazvao bih to optimizmom. 😉