1. Home
  2. Zelene strane
  3. Fijasko projekta najvećeg solarnog druma na svetu u Normandiji
Fijasko projekta najvećeg solarnog druma na svetu u Normandiji
5

Fijasko projekta najvećeg solarnog druma na svetu u Normandiji

656
5
Podelite sa prijateljima:

Nekih 2.800 metara kvadratnih fotonaponskih panela je postavljeno na asfaltu dužine jednog kilometra na francuskom putu broj 5 koji vodi do Turuvr-o-Perša (Tourouvre-au-Perche), gradića sa 3.200 stanovnika, smeštenog na severu Francuske u Donjoj Normandiji, u pokrajini Orne. Prvi „solarni drum“ u Francuskoj je postavljen u decembru 2016. godine od, strane tadašnje ministarke ekologije Segolen Rojal, a što je trebalo da bude prethodnica šireg projekta postavlja čak hiljadu kilometara takvih puteva.

Nešto više od dve i po godine kasnije, objavljeno je da događaji koji su usledili nakon puštanja u pogon solarnog druma nisu ohrabrujući, ni sa ekonomske a ni sa ekološke tačke gledanja. Naime, stotinak metara puta je odstranjeno zbog oštećenja a odneti su radi popravke tokom maja. Zatim, preostali solarni paneli se masovno ljušte a oštećena je i emajlirana smola koja štiti, od eksploatacije deformisane u naravnine, solarne fotonaponske ćelije.

„Razvojni tim izgleda da nije računao sa teškim šleperima koji su ipak prolazili ovim drumom,“ navode Paskal i Erik, dva lokalna građevinska radnika komentarišući kvalitet izvedenih radova na solarnom drumu.

Pored prevremenog habanja druma do kojeg je došlo zbog gustog saobraćaja, štetu je pričinilo i opalo lišće koje je zapušilo odvodne kanale. Dalje, obloga druma je stvarala ogromnu buku, čak toliku da je moralo biti uvedeno ograničenje brzine kretanja na 70 km/h kako bi se zaštitilo lokalno stanovništvo. Kao da sve to nije bilo dovoljno, olujni vetrovi su dodatno izlomili solarne ploče.

Naposletku, ništa od proklamovanih energetskih ciljeva.

Prve godine nakon inicijalnog postavljanja solarnih panela, prikupljeno je tek nešto više od polovine očekivanih 790 kilovat časova električne energije dnevno, odnosno ukupno 149.459 kWh na godišnjim osnovama. Dakle, proizvedneo je tek 78.397 kWh struje tokom tog dvanaestomesečnog perioda. Dalje, od januara do kraja juna tekuće godine, solarni drum je proizveo količinu od samo 37.900 kWh struje, odnosno čak i manje od ranijih (loših) rezultata. Stoga, projekat je trajno napušten.

AutoRepublika

(656)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

Selo gori a baba se češlja 🙂 Oće EU završiti ko bivša Juga. A iako će nije šteta 🙂 Ubacili im Ameri crv- virus, sa dizelgejtom pa se primili (ali baš) na elektriku. Evo u Engleskoj još jedan Tramp a francuski predsednik im oženio svoju učiteljicu. Čekam da vidim kakva će „budala“ zauzeti mesto Merkelke… Sve me nešto Engleska podseća na akcije Slovenije u bivšoj Jugi. A za to vreme Francuzi prave put na struju . Da je neko od ovih projektanana išao u školu (ali pravu) znao bi da rade čiste gluposti! 🙂 A zajedno sa Nemcima gase dizel… Pročitaj više »

Haha

Kakvabudala treba biti la sa teme o putevima i elektrikom otici na raspad EU??

moron

Cvrc Milojka … Zar je neko zaista iskreno verovao da je ovaj projekat „realan“?

Mustang

od početka se znalo da je projekat propast ali kao i kod nas tako i njihovi političari izmišljaju gluposti kako bi oprali državne pare, a na ekologiju se svi pale

Bungi

Ideja je isuviše dobra i ne treba je olako odbaciti. Za početak, fotonaponske kocke treba postaviti samo u zaustavne trake autoputeva jer se one gotovo i ne koriste u saobraćaju pa će habanje panela biti minimalno. Radi se o hiljadama kilometara slobodnih/nekorištenih kolovoznih površina. Tako postupati sve dok se ne usavrši trajnost fotonaponskih kocki.