1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kineski BAIC otkupio udeo od pet odsto u Daimleru
Kineski BAIC otkupio udeo od pet odsto u Daimleru
1

Kineski BAIC otkupio udeo od pet odsto u Daimleru

226
1
Podelite sa prijateljima:

Kineski Beijing Automotive Group Co. (BAIC), otkupio je pet odsto udela u Daimleru, cementirajući na taj način odnose s nemačkim proizvođačem, nakon što se Zheijang Geely Holding pojavio kao potencijalni rival.

BAIC je bio Daimlerov glavni partner u Kini do 2018., kada je predsednik Geelyja, Li Šufu, preuzeo 9,69 odsto akcija nemačkog giganta, s ciljem da formira alijansu u oblasti razvoja električnih i autonomnih automobila.

Visoki troškovi  koje donose baterije, proizvođačima automobila otežavaju ostvarivanje cilja, koji podrazumeva lansiranje priuštivih vozila s nultom emisijom. To je u međuvremenu dovelo do udruživanja s kineskim partnerima. Daimler se u martu složio da proizvodi novu generaciju Smarta u Kini. Reč je o čisto električnim modelima koji bi se prodavali na globalnom tržištu kroz zajednički poduhvat sa Geelyjem.

Nemačka kompanija je uverila BAIC da bi se bilo kakvi novi industrijski savezi, koji uključuju Mercedes i potencijalnog kineskog partnera, formirali tek nakon konsenzusa s BAIC-om.

Da podsetimo, Daimler upravlja Mercedes-Benzovim fabrikama u Pekingu kroz Beijing Benz Automotive.

U Štutgartu su pozdravili investiciju BAIC-a. „Veoma nam je drago da je naš dugogodišnji partner, BAIC, sada i dugoročni investitor u Daimler“, rekao je Ola Kelenijus.

U maju, Rojters je izvestio da je BAIC nameravao da kupi udeo do pet odsto u Daimleru, kao način da obezbedi svoje investicije u Beijing Benz Automotive.

Daimler, sa svoje strane, akcionar je entiteta BAIC grupe, BAIC Motora, od 2013.

U Geelyju nisu želeli da komentarišu BAIC-ovu investiciju u Daimler.

AutoRepublika

(226)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
126P

Ode ovo u ruke Kineza