1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Renault, Opel i Nissan se kupuju 6 meseci stari u Francuskoj „upola cene“
Renault, Opel i Nissan se kupuju 6 meseci stari u Francuskoj „upola cene“

Renault, Opel i Nissan se kupuju 6 meseci stari u Francuskoj „upola cene“

7.35K
26
Podelite sa prijateljima:

Čak 28% prodatih vozila Renaulta na matičnom tržištu, završi u rukama kompanija koje se bave kratkoročnim iznajmljivanjem automobila. To ne bi privlačilo posebnu pažnju da se ne radi o kanalu prodaje koji omogućava postizanje najnižih nivoa profita za proizvođače. Opel i Nissan u svoje prodajne rezultate uključuju nesrazmerno visok broj demo (test) vezila, što je jedan od (veštačkih) načina da se statistike učine ružičastijim.

Kao što nam je poznato, postoje brojni kanali prodaje vozila. Kako su zapadnoevropska tržišta pregrejana i beleže znake hlađenja, tako se proizvođači automobila sve manje libe da veštački „naduvaju“ rezultate prodaje iskazivanjem realizacije sa mizernom, ili čak i nultom maržom. Krajnji cilj je držati fabrička postrojenja funkcionalnim.

Primerci koji se fakturišu rent-a-car kompanijama (u širem smislu) se isporučuju nakon teških pregovora u pogledu cene, a slična priča je i sa testnim vozilima koja se naknadno prodaju po bagatelnim cenama, neretko i u sklopu lažnih akcija kojima se ovakvi primerci reklamiraju kao potpuno nove jedinice.

Bilo kako bilo, ova dva kanala prodaje se najčešće zloupotrebljavaju s ciljem lažnog prikazavanja uspešnog poslovanja kompanija.

Ova godina je donela priličnu promenu ponašanja francuskih proizvođača na matičnom tržištu, pa je tako Renault pribegao opasnom potezu. Kao što smo naveli u uvodu, više od četvrtine vozila je prodato putem nepopularnih kanala prodaje, a sva ta vozila će se kroz pola godine ponovo naći na tržištu, konkurišući novim primercima.

Ne treba posebno naglašavati da se na ovaj način pričinjava dvojaka šteta proizvođaču. Posebno je zabrinjavajuć podatak da je prosek na nivou svih automobilskih marki koje se nude u Francuskoj podnošljivih 19% (spram 28% Renaulta).

Renault je u ovoj neslavnoj kategoriji nadmašio i tradicionalnog „lidera“ – italijanski Fiat. Naime, 37% od ukupne prodaje hedžbeka Megane i krosovera Captur je na kontu rentalnih kompanija, dok je 44% Kangua završilo kod istih kupaca.

U ovoj priči se neočekivano našao čak i Peugeot koji se svuda hvali činjenicom da izbegava takve prodajne kanale, ali ovaj put je svaki peti primerak „lavića“ iz fabrike krenuo „stranputicom“, ako posmatramo samo matično mu tržište.

Prosek bi bio značajno bolji da nije zlosretnog krosovera na izdisaju 2008, koji je zabeležio skor od 39%. Čak je i Dacia, iz koje oduvek stižu tvrdnje da ne nudi svoja vozila kroz nepopularne kanale distribucije, negativno iznenadila javnost. Naime, 14,4% Dacija je prodato na takav način.

AutoRepublika

(7353)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

26 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Marko

Dajte neki sajt ili ime firmi kije prodaju vozila posle perioda rentanja ?

Peki

Marko nema neki univerzali sajt, jer takve automomobile nakon izvesnog vremena prodaju same renta car kompanije, ili ih „u kitu“ (dakle sve zajedno, vise stotina automobila), preuzmu profesionalne firme za prodaju polovnih vozila na licitaciji. Scvojevremeno sam kupovao takva vozila za jednu nasu kompaniju i izvozio ih u Srbiju, ali sve je „puklo“ kada su nam ukinute vize… Tako sam i kupio moj privatni Megan, primera radi nov je kostao 22.000 evra, a ja sam ga platio nepunih 12.000, nakon 11 meseci starosti i nepunih 19.000 predenih kilometara. Generalno stanje „ko’ nov“… Medutim, ima jos jedan nacin da se dode… Pročitaj više »

126P

Velika flotna prodaja je uvek činila veliku štetu. Brendu. Dugorocno. A posebno postojecim neflotnim kupcima.

Peki

Zna i sam kako stvari stoje. Auto je kvarljiva roba, mora brzo da se proda. Uostalom, svi proizvodaci najvise zaraduju na odrzavanju, odnosno prodaji rezervnih delova. Nedavno smo pisali o tome koliko se zaradi na novom automobilu, nisam se ukljucio u diskusiju ali cesto je to 0 evra!!!

Rajko

A skoda? Ona igra samo na sigurno.

Rade

@Peki
Isplati li se ovo u FR?
https://www.renault.fr/promotions-vehicules-particuliers.html#renault-pass
Bolje od rent-a-car?

Peki

Lizing, uz opciju kupovine na kraju ugovara je interesantan. Problem nastupa ukoliko nakon 3-4 godine zelis da vratis vozilo, a prebacio si limitovanu kilometrazu, odnosno ima na njemu lakih ostecenja. U tom slucaju ima da te „oderu“, skupo naplacuju svaki kilometar vise i opravke (farba, zamena branika…). Dakle moze lizing, ali obrati paznju da po isteku istog mozes da otkupis vozilo. Moji prijatelji su uzeli Mirtsubishi Outlander, nakon 4 godine debelo su prebacili dogovorenu kilometrazu (smeli su do 60.000 km) i sav je izgreban, pazi sad, traze im da doplate 15.000 evra

Rade

Pa, ti posle kupi rent-a-car upola cene. 😀
Hvala za odgovor. 😉

Rajko

Kod nas su počeli da nude finansijski lizing bez plaćanja učešća, na 49 rata, posljednja ti je oko 25 posto ukupne naknade. Npr, kola od 16 hiljada te dodju malo preko 18, posljednja rata je oko 4.800, ostale oko 275. Ali u startu imaš i trošak obrade oko 450. Zato sve i bude oko 18 hiljada. Ovo sam video za FCA program preko CA lizinga.

Peki

Procitaj pazljivo ugovor, posebno onaj deo sa jako, jako sitnim slovima…

Peki

Po meni, lizing je iznajmljivanje automobila na odreden broj godina, posle vracas auto. Mesecna cena je niska, interesantna i dostupna, jer si odplatio mozda tek pola vrednosti. Ovo sto ti navodis je kao klasicni kredit, ti prakticno postajes vlasnik.

IvanBg89

Nedavno (a mislim da je to i dalje aktuelna ponuda) sam kupio novi Cactus preko Avtonove KAB i njihove akcije sa Raiffeisen Leasing-om. U pitanju je subvencionisani lizing na 5 godina sa kamatom od 0,99% – za auto od 16,190€ sa učešćem koje sam dao (oko 6,500€) kamata izađe oko 250€, sve rate su jednake (oko 168€) i nakon poslednje rate uzima se dokumentacija od lizing kuće i menja se vlasništvo, nema uvećane poslednje rate.
Naravno, učešće se može prilagoditi (ako se ne varam minimum je 25% cene automobila, proverite) i kasko je obavezan.

Rajko

To sto si ti u startu pre preuzimanja platio kao učešće od 25 posto, ovi su stavili na kraj i nazvali je dodatnom ratom.

Rajko

I ne postoji subvencionisani lizing,vec naduvana cena. A posle prodavac vrati deo para lizingu. Uobičajena praksa subvencionisanog lizinga. Stara koliko i lizing.

IvanBg89

Što bi rekli – „nije g***o, n’o se pas posr’o“ – svejedno, kome šta više odgovara sa finansijskog gledišta to i uzme. Nekome više odgovara da veći deo plati unapred, a nekome da to ostavi za kraj 🙂

moron

Vidiš, neko bi ti baš za to rekao da si „teška budala“. Bez šale 🙂
Ja podržavam tvoj sistem. I često budem etiketiran kao „budala“. Više se i ne branim. Prihvatam.
A juče me je jedan iz posla finansijskog lizinga ubedjivao kako je zapravo operativni daleko bolji (mada je još skuplji).
Rekoh: „Brate, pa uzmi onda ti sebi tako…“

moron

Gledao sam svojim očima „knjižna odobrenja“ koja prodavac naknadno izdaje lizing firmi i po tom osnovu im vraća deo već plaćene cene ( a da za to primalac lizinga ne zna i da mu se po osnovu tog umanjenja cene ( i smanjenja „iznosa finansiranja“ ) uopšte ne smanjuju obaveze prema lizing firmi ).
Doduše, to što sam gledao su bila „knjižna odobrenja“ za traktore i kombajne.
Ali, to je taj sistem sa „subvencionisanom kamatom“ kod svake vrste lizinga.

Yankee

To je klasicna kupovina na kredit, nikakav lease. Na lease auto se vraca salonu posle 3 godine, ali zato tokom te 3 godine placas za njega daleko manje nego da si ga kupio.

moron

Propisi u USA i Srbiji nisu istu, niti naizgled slične reči, imaju slično značenje. To što ti u USA zoveš „lease“, mi ovde zovemo „zakup“/“rent“ ili „operativni lizing“. Tačno je i da kod nas „kupovina na kredit“ i na „finansijski lizing“ imaju nekih sličnosti ( jer kroz kamate plaćaš „finansiranje“ banci ili lizing firmi ), ali postoji i velika razlika u tome ko „u startu“ postaje vlasnik tih kola – da li lizing firma ili sam „kupac“, pri čemu u Srbiji zakonski nije obavezno da u poslu finansijskog lizinga korisnik lizinga postane i vlasnik isplatom poslednje rate. MOŽE, a NE… Pročitaj više »

Yankee

Zato se na lease uvek uzima gap insurance. Pokriva stetu na lease do $10.000 za nekih $15 mesecno

Rajko

To pokriva šta?

Yankee

Bilo koju stetu na autu u vrednosti do $10.000.

moron

Jedan moj klijent je bio koristio kola po osnovu „zakupa“ ( tj. „operativnog lizinga“, kako ga kod nas u žargonu zovu ) i kada je po isteku ugovora „vratio“ kola ( BMW serije 5), našao se u sličnoj situaciji kao i ti tvoji prijatelji.
Svaku ogrebotinu su mu naplatili kao „zlatnu polugu“.
Za kola koja su tokom perioda renta imala „full kasko“.
Smešno. I tužno.

don

samo da aktualiziram ovaj clanak poradi nadolazeceg testa, a apro po prodanih dacia u Francuskoj..

BB

A ja sam mislio da si pronašao razlog zašto je Talisman dosta jeftin polovan…