1. Home
  2. Testovi
  3. Mini Countryman Cooper S – Retro šik
Mini Countryman Cooper S – Retro šik
0

Mini Countryman Cooper S – Retro šik

4.64K
0
Podelite sa prijateljima:

Svako ko živi u ljubavi sa automobilima intrigiran je brendom Mini. Na ovaj ili onaj način, ali harizma je nepobitna. Ipak, nije taj isti „svako“ ciljna grupa i potencijalni kupac. Za koga je ovaj test? Pa, i za potencijalne kupce, ali i za sve ostale. Za oba pola. Vozili smo unisex premijum SUV Mini Countryman Cooper S, i potrudili smo se da osvetlimo prateće kontroverze i predstavimo ga u što objektivnijem i edukativnijem smislu: istorijskom, psihološkom, sociološkom, marketinško-ekonomskom… Idemo redom.

Fenomen „nekad i sad“

Posle modela Ford T, na automobilsku industriju je, u 20. veku, najveći uticaj ostvario upravo Mini. Nastao je 1959. godine, kao mali ekonomični i revolucionarni automobil sa pogonom na prednje točkove i sa 80% ukupne dužine vozila namenjene putnicima i njihovom prtljagu. Nakon više od 40 godina, na različitim kontinentima i pod kontrolom različitih kompanija, prestala je njegova proizvodnja. Pripajanje Rover grupe od strane BMW AG-a se dogodilo 1994. godine, dok je 2000. godine Rover grupa ponovo prodata, ali je BMW zadržao najvrednije – pravo na korišćenje brenda Mini.

Slušajući i čitajući mnogobrojne tekstove u vezi sa fenomenom „Mini“, veoma interesantnom se pokazala frekventna zamerka  u smislu da je današnja verzija dramatično odstupila od izvorne ideje, bar što se gabarita tiče, i da više ne zaslužuje nikakvu asocijaciju, u imenu, na segment kome je original pripadao. Da vidimo kako matematika reaguje na navedene kritike.

Countryman 2017 1960 Povećanje %
Dužina 4.299 3.300 30
Širina 1.822 1.397 30
Visina 1.557 1.346 16
međuosovinski razmak 2.670 2.138 25
Ccm3 agregata 1.998 848 – 1.275  
Povećanje, približno     22,5

 

Prema istraživanju Američkog centra za kontrolu u prevenciju bolesti, u periodu od 1960. do 2010. godine, prosečna težina lokalnog stanovništva je uvećana za oko 18,5 %, što je veoma približno uvećanju dimenzija našeg test vozila u istom periodu (oko 22,5%), odnosno do danas. Moram ipak, drage volje, da naglasim da je situacija u Evropi znatno blaža, što je i logično, s obzirom na činjenicu da je kolevka raznih „McDonaldsa“ i Coca Cole ipak SAD. Ne postoje upotrebljiva istraživanja, ali čini mi se da se i lepeza proizvoda, kao i njihov volumen, koji konzumiraju porodice uvećao čak i za veći procenat. Evo nekih proizvoda za koje verujem da 1960. nisu ni postojali, a danas su deo svakodnevice: deterdžent kugle za sudomašine, varijacije bele tehnike, eksplozija novih prehrambenih proizvoda…  O bezbedonosnoj i ostaloj opremi „nekad i sad“, ne vredi trošiti reči. I dalje zamerate Miniju da više nije u harmoniji sa imenom?

 

Onaj ko kupi Mini, često i nije njegov vozač

Prosečna starost kupca Minija je 48 godina, dok je njegov prosečni godišnji prihod u SAD oko 115 hiljada dolara. Oko 76% kupaca su univerzitetski obrazovani, dok su polovina od njih profesionalci u svojoj branši. Dve su osnovne kategorije kupaca, prema starosnoj dobi: 20 – 34; kao i 35 – 50 godina. Uz njih, kao svet za sebe, nezavisno od starosti, ističu se i „nostalgičari“, koji su rasli i gradili uspomene uz neku od mnogobrojnih verzija Minija. Najmlađi kupci, auto kupuju za sebe i predstavljaju ultra urbane likove koji prate modne trendove, smatraju sebe avanturistima i želeli bi da budu percipirani kao osobe otvorenog uma. Starijim i najbrojnijim kupcima, Mini je interesantan kao drugo vozilo u porodici, ili kao automobil za tinejdž ćerke i supruge. Na nekim tržištima se kupuje i za osobe suprotnog pola (ne)sumnjivog „morala“, mada ovde im nije mesto, niti je taj obrazac, neprihvatljivog ponašanja i odnosa, nešto što karakteriše Mini, u bilo kom smislu.

 

Pa ko mu je konkurencija?

Mini je jedinstven spoj imidža i osobina i kao takav nema direktnu konkurenciju. Ipak, iako u različitim segmentima, deo potencijalnih kupaca završava u salonima u kojima se prodaju: VW Buba; Alfa Romeo Mito (u najavi prekid proizvodnje oba modela); familija Fiat 500; Mazda MX5 I RF; Smart; VW Polo i BMW serije 1.

Istom segmentu kao Mini Countryman, pripada i Audi Q2 i on se danas nameče kao najozbiljniji protivkandidat. Međutim, značajni konflikt na tržištu ne postoji, jer iako u tehnološkom smislu jednako napredni, Audi Q2 se karakternim i odstupajućim od „babuške“ dizajna game, obraća publici sa umerenijim shvatanjima i jasnijim polnim izrazom.

 

Ovo morate da znate

Lansiran je na evropsko tržište u februaru ove godine, kao najveći i najpraktičniji model u istoriji Minija. U odnosu na prethodnu generaciju, duži je i širi za 20 odnosno 3 centimetra, uz dodatnih 7,5 centimetara između osovina. Zadnja sedišta su mobilna u rasponu od 13 centimetara i deljiva (40:20:40).

U inicijalnoj ponudi su dva benzinska (trocilindarski 1,5-litarski sa 100 kW/220 Nm; i kao na test vozilu četvorocilindarski 2,0-litarski sa 141 kW/280 Nm) i jedan dvolitarski dizel agregat sa 110 odnosno 140 kW i 330 odnosno 400 Nm. Ova verzija će biti prvi Mini model sa „plug-in“ hibridom u ponudi. Osnovna ponuda je šestostepena manuelna i automatska transmisija dok je u opciji osmostepeni Steptronik automatski menjač, izuzev u osnovnom benzincu. Raspoloživa opcija je i potpuno nov sistem pogona na sve točkove ALL4, doduše ne i na test modelu. Upravljačkoj funkciji asistira elektromehanički sistem (Servotronic), dok je oslanjanje novog Minija optimizovano kako bi pružilo što veću agilnost. Tu je provereno MacPherson rešenje napred, odnosno multilink na zadnjoj osovini. Dinamička kontrola amortizera je opcioni sistem koji omogućava vozaču da pomoću rotacionog birača izabere jedan od tri režima za vožnju – MID, SPORT ili GREEN, čime se utiče na odziv na pedalu gasa, direktnost upravljača, pa čak i zvuk motora. Brojni su sistemi pomoći vozaču, kao i sistemi koji doprinose komforu u ponudi (neki preslikani iz BMW-a). Nekima i ne vidimo smisao: Mini štoperica koja registruje vreme provedeno u off road vožnji, ili piknik klupa. Drugi su opet veoma značajni: sistemi pomoći vozaču sa funkcijom kočenja u gradskoj vožnji, adaptivni tempomat, detekcija saobraćajnih znakova, HUD displej…

 

Krugovi

Blistavi dizajn se primećuje sa velike udaljenosti. Nijednog trenutka ne možete da pomešate Countryman ni sa jednim drugim automobilom pa čak ni iz Mini asortimana. Sa hromiranim izduvnim cevima i detaljima na karoseriji (mat i sjajni) poput rubova oko farova i zadnjih svetlosnih grupa kao i na ručicama za otvaranje vrata, Countryman dobija na prefinjenosti. Zaštitna obloga na blatobranima s druge strane dodaje na robusnosti. Plutajući krov deluje veoma efektno i celom dizajnu podiže ocenu za jedan na gore. Veoma, veoma dopadljivo.

Prošavši kroz čarobna vrata, u unutrašnjosti mi se otvorio pravi svet krugova, začet još pogledom na kućišta prednjih svetala. Centralni displej, veoma dobre rezolucije, dijagonale, hm, koje dijagonale, ovde se samo prečnik meri. Bilo kako bilo, i taj displej na središtu centralne konzole, i brzinomer (Bogu hvala na svom mestu), i okviri oko ručica za otvaranje vrata iz unutrašnjosti, kao i masa sitnijih detalja, sve je u duhu kruga. Retro-avangardno. Materijali koji su korišćeni za enterijer su u rasponu od dobrih do zaista vrhunskih.

Po običaju, preovlađuje crna boja, ali enterijer nije nikako monoton, a još manje dosadan. Na pozitivan način tome doprinosi ambijentalno svetlo, dok je cela grafika, zamišljena kao vizuelna podrška vozaču, toliko ekspresivna da verujem da najveću radost pričinjava deci u automobilu. Naime, centralni displej je oivičen LED trakom u plavoj boji, a pri svakoj promeni režima vožnje (a ima ih tri), ili pri približavanju prepreci u manevrima na primer, i ta traka privremeno menja boju od zelene I crvene do, na kraju uvek, plave sa početka kruga. Kao na takmičenju u disciplini: čik probaj da me ne zapaziš. Nametljivo i prenaglašeno.

Smeštaj u vozačko sedište je izvanredan  (kasnije su isprobana i sva ostala sedišta u vozilu). Ko je nameran da pazari Mini, obavezna je doplata za JCW sportska sedišta! Zaista za nijansu tvrđa, ali i veoma udobna i dobro oblikovana sa izraženom bočnom podrškom I produženim sedalnim delom, a vizuelno deluju baš upečatljivo. Još u dobitnoj kombinaciji koža/kvalitetna tkanina. Na zadnjim sedištima – uživancija. Blago izdignuta u odnosu na prednja, sa idealnim nagibom i sasvim dovoljno mesta (spram veličine automobila). I kolena i ramena i glava, sve komforno, čak i kada su prednja sedišta u krajnjem položaju.

Pored sedišta, najjači utisak je ostavio JCW obruč upravljača. Idealne veličine i debljine, presvučen perforiranom kožom vrhunskog kvaliteta i proštepan crvenim kontrastnim koncem. Prekidači koji su potrebni tokom vožnje su neobičnog oblika, i aktiviraju se potiskom na gore ili dole. Takođe, veoma efektno i dopadljivo. Celokupna završna obrada: premijum.

 

Karting i Countryman

Težina kartinga, u najvećoj kategoriji koju sam iskopao na netu, je 170 kilograma, dok je visina kartinga sigurno manja od 70 centimetara. Klirens kartinga je zanemarljiv. Prirodni zakoni kažu da je nemoguće od vozila visine omanje dame (vidi gore) I težine 1.535 kilograma, napraviti ništa približne vozne dinamike koju ima karting. Inženjeri su dali sve od sebe da pobede Njutna i ortake. Evo rezultata: najdirektniji upravljač s kojim sam se sreo, precizno i slepo sluša svaki milimetar okreta; oslanjanje – na ivici previše tvrdog (iako značajno prijatnije nego u prethodnom pokolenju) sa blago koleričnim reakcijama u odnosu na neravnine; kočnice – postojane i veoma kratkih zaustavnih puteva, ali opet po kriterijumu lakoće doziranja, umereno neurotične; automatski ZF menjač – kao u BMW-u, čista perfekcija (nikad dovoljno hvale na njegov račun); agregat – u simfoniji sa menjačem, preuzet iz BMW vozila sa blago različitim softverskim podešavanjima koja rezultuju u +8 ks i +10 Nm ali na 100 obrtaja više (svejedno rekordno niskih 1.350); aeorodinamika – nigde podatka, znači nije za ponos; raspored mase po osovinama: nema dostupnih informacija – zaključak jasan, posebno obzirom na pogon na prednjim točkovima. Ukratko, izuzetna vozna dinamika po cenu nešto nervoznije sveukupne postavke.

Grad je prirodno stanište ovog automobila i tu se najbolje snalazi. Radost kvari jedino povećana potrošnja (oko 11 litara) zbog benzinskog agregata. Nesreća nikad ne ide sama – uz rezervoar od 51 litar, lampica za rezervu se pali već posle manje od 400 kilometara i to ume da smeta. Ali to je bukvalno jedina slabost ovog motora, uz salve prima osobina, koje se tiču elastičnosti, kulture rada i doprinosa opštoj voznoj dinamici. Uz menjač, definitivno najvredniji deo Countrymana.

S druge strane, na autoputu, pri uobičajenim brzinama oko 125 km/h, potrošnja je manja od 7 litara, a obrtaji motora su na neverovatnih 2.000, što uz odličnu zvučnu izolaciju dovodi do veoma prijatne atmosfere. Osetljivost na bočni vetar je prisutna i pomalo kvari doživljaj. Prolasci pored šlepera umeju da izazovu blagi osećaj neprijatnosti. Za putovanja je važna i zapremina prtljažnika, a spram veličine automobila, očekivao bih malo više mesta u igraonici za kofere, ali tu plaćamo cenu prisustvu rezervnog točka, i multilink ogibljenja.

Od dodatne opreme izdvajamo: Wired paket; John Cooper Works Chili paket; MINI Connected XL; Performance Control.

Cena testiranog primerka: 47.191 evro od čega se iznos od 18.201 evra odnosi na dodatnu opremu.

I sada ovde dolazimo do jednog suštinskog faula celokupne automobilske industrije zanesene Sport Utility Vehicle herpesom:

Bez integralnog pogona, plastična zaštita karoserije deluje kao ja sa klizaljkama u rukama u procesu zagrevanja oko klizališta, iako zaista, i pored najbolje volje, nemam talenat niti sam ikada probao ovaj sport. Pride, klirens Countrymana je 16,5 centimetara, što je takođe nedovoljno za bilo kakav, iole zahtevniji manevar van puta, ali zato ima odraza na oslanjanje, koje je nužno moralo da bude podešeno tvrđe zarad očuvanja stabilnosti i poboljšanja vozne dinamike. Praviti balerinu, od bildera filovanog mišićima, dovodi do povećanog rizika od iskrenuća zgloba nekoga ko je predodređen da diže tegove, a kvalitet baletskog performansa je u najboljem slučaju prosečan.

Zaključak

Nije problem što neko ima snažnu muskulaturu, a još manje što je neko ritmičan. Dajte im samo zadatke za koje ih je priroda predodredila. Countryman ima atribute koji mogu da ga kvalifikuju kao porodično vozilo. Kada bi bio veš mašina, za idealno opranu garderobu, nedostajalo bi još pola poklopca Lenora ili nekog sličnog omekšivača. Pored toga, kojoj ženi ili ćerki je toliko važno da vozi fancy karting?

Tekst: Zvezdan Božinović

Foto: Pavle Barta

Mini Countryman Cooper S

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina visina: 4.299 x 1.822 x 1.557 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.670 mm
Zapremina prtljažnika: 450/1.390 l
Masa praznog vozila: 1.460 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo benzinski
Zapremina: 1.998 cm³
Snaga: 141 kW/192 ks pri 5.000-6.000 o/min
Maks. obrtni moment: 280 Nm pri 1.350-4.600 o/min

Pogon

Tip: na prednje točkove
Menjač: A/8 Steptronic

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Pseudo MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/50 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 7,4 s
Maks. brzina: 225 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: benzin
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6,0-6,2/9,0 l
Emisija CO2: 137-141 g/km

Cena (testirani model)

47.191 evro

Dobre strane:

Menjač, motor, upravljanje i dizajn

Loše strane:

Cena, autonomija
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 8,5
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 8
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 9 Ukupno 8,5
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7
Kočnice: 7
Motor
Performanse: 8 Ukupno 7,5
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 10 Ukupno 10
Efikasnost: 10
Cena
Prihvatljivost: 6
Ocena: 8,06

 

(4642)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments