1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Captur Intens Energy TCe 120 – Bestseler s razlogom
Renault Captur Intens Energy TCe 120 – Bestseler s razlogom
2

Renault Captur Intens Energy TCe 120 – Bestseler s razlogom

3.18K
2
Podelite sa prijateljima:

Deluje vam da je previše automobila sa Renault oznakama na našem, ali i ostalim automobilskim portalima? S druge strane, globalne vesti o BMW modelima su najbrojnije? Pa, da. Jednostavno i logično: njihove službe zadužene za saradnju sa medijima su vrlo revnosne. Na kontinuiranim osnovama, koleginica iz Renault Nissan Srbija, radi svoj posao, odnosno redovno nas zove i zakazuje termine za test vozila. Jedina ona, dok ostale najčešće moramo mi da jurimo kako bi predstavili njihove automobile. Apsurdno, zar ne?

Nekoliko je proizvođača automobila, danas u svetu, koji odeljenju za dizajn treba da isplate ekstra bonuse. Uz Mercedes-Benz i Mazdu, među njih svakako spada i Renault. Začetnik novog dizajnerskog pravca u kompaniji Renault, promovisan je uz prateći veoma prikladan slogan, koji je aludirao na nezaboravnost prvog vizuelnog susreta sa novim Cliom.

Na osnovama rodonačelnika, tada postavljenog estetskog stila, nastao je predmet našeg interesovanja, ovom prilikom: Captur. Apsolutni prodajni rekorder u segmentu, za 2016. godinu, nedavno je restilizovan, i kao takav stigao i kod nas na test.

Pogled spolja

Radikalnije vizuelne izmene zaista nisu bile neophodne, Captur je bio i ostao „meden“. U odnosu na prethodnika, primetna je masovnija upotreba hromiranih aplikacija, najuočljivije na prednjem i bočnom delu vozila. Čak su dnevna svetla dobila posve neobičan oblik slova “c”, na samim obodima prednjeg branika, dok su ostali detalji i bočne lajsne na svom mestu, prevashodno iz estetskih razloga. Različita je i grafika zadnjih svetlosnih grupa, u istom obliku kao i ona na dnevnim svetlima. Proporcije automobila, uz sve prateće karoserijske dodatke, ostavljaju momentalan topao utisak u očima posmatrača.

U kabini

Unutrašnjost Captura je dizajnirana nešto umerenije. Ipak, potpuno u skladu sa namenom i klasom vozila. Gedžeta sasvim dovoljno da i milenijalci budu srećni, ali ne toliko da bi mi, starijeg kova, ostali frustrirani komplikovanošću korišćenja. Centralni klaster, verovatno zbog velike želje proizvođača da se dopadne pomenutim milenijalcima, nije klasičnog oblika, odnosno po sredini daje digitalni prikaz brzine kretanja, dok su mesta rezervisana za obrtomer i pokazivač brzine, malo drugačije organizovana. Interesantno, ali u isto vreme i dovoljno pregledno. Ekran info-zabavnog sistema, opet izdašne dijagonale i solidne rezolucije, nalazi se nešto niže nego što su maniri najbolje ergonomske prakse, a ispod su komande klima uređaja, koji se takođe, lako koristi. Jedino ergonomsko rešenje koje ozbiljno zna da zasmeta, je to što je u relativno uskom automobilu, kao deo dodatne opreme ugrađen i naslon za ruke, koji je kratak, ali je glavna primedba to što ometa korišćenje pojasa za vezivanje. Potrebno ga je podići, odnosno vratiti u prvobitni položaj, kako bi bilo moguće pojas zakopčati.

Sa funkcionalnošću stvari stoje ovako: pozicija sedenja i komfor za vozača i suvozača dobra, bočna podrška za jedan (kvazi) SUV dobra, mesta pozadi za dva putnika sasvim dovoljno, posebno po visini. Prtljažnik ima duplo dno, iznenađujuće velike zapremine kada se ukloni pregrada koju neki smatraju praktičnom. Na ovom mestu, Captur nudi značajno više u odnosu na svog hedžbek starijeg brata – modela Clio. Pored toga, ostava za sitnice ima dovoljno, od kojih se najviše ističe ona, kutijastog oblika, kod kolena suvozača.

Kvalitet upotrebljenih materijala je sasvim solidan, plastika koja je prijatna na dodir je doživela široku upotrebu u Capturu. Nema luksuza, ali ni na jednom mestu ništa ne bode oči, lošim izborom materijala. Kod kvaliteta izrade, već je druga priča. Naime, sedalni deo zadnje klupe deluje kao da je provizorno namešten, odnosno, za celih pet centimetara ga je moguće podići u visinu, laganim pokretom ruke na gore, u delu uz zadnja vrata, iako je “fiksiran” u horizontalnom položaju. Ovo, kao i drugi detalji, bude strah da će se i parazitski zvuci u kabini pojaviti nedopustivo rano.

Još da napomenemo da je, iako u crno sivoj kombinaciji, ambijent u enterijeru Captura, veoma prijatan.

Pogonski sklop i ponašanje u vožnji

Pored blještavog dizajna, najveća vrlina testiranog Captura je njegov četvocilindarski turbo agregat. Elastičan u svim režimima rada, miran i uglađen, posebno spram trocilindarske turbo benzinzinske alternative (testirane u Daciji Sandero), koju je takođe moguće izabrati, a što bi bila velika šteta, kada se već nudi i ovaj motor. Zvuk koji proizvodi prilikom odlučnijeg pritiska papučice gasa je prosto poetičan. Zvonak i radostan poput iskrenog smeha deteta, budi želju za agresivnijom vožnjom. Odziv mu je, dakle, na zavidnom nivou. Jedina „slaba“ tačka ovog motora je potrošnja. Ovo naravno shvatite uslovno jer ipak pričamo o 88 kW i benzinskom agregatu u krosoveru, kome po definiciji, aerodinamika nije najjači adut. Znači, kada se prepustite zovu agregata, očitaće potrošnju od oko 9 litara na 100 kilometara, što je rezultat koji se beleži i u gradskoj vožnji. Na otvorenom putu, potrošnja gravitira ka oko 6 litara za istu distancu. Pri tome, zahvaljući mekšem trimu oslanjanja i dobroj zvučnoj izolaciji, umerena vožnja regionalnim putevima će goditi svakome. Osetljivost na neravnine je skromna, ali je zato prisutno naginjanje karoserije u krivinama u većem stepenu od proseka. Drugim rečima, klasičan Renault primerak. Dobra trakcija, nema nesigurnosti da ćete uvesti vozilo u nestabilnost, ali jednostavno Captur nije podešen na način na koji je Fordov konkurent, na primer. U duhu sa navedenim konstatacijama je i upravljanje. Nedovoljno direktno da bi propratilo mogućnosti agregata, odnosno harmoničnije je u kombinaciji sa slabijim benzinskim agregatom.

Šestostepena manuelna transmisija, a posle iskustva i sa automatskim izborom iz Renaulta, koji smo imali prilike da probamo u modelu Senic, je preferencijalni izbor. Iako automatska transmisija u velikoj meri podiže nivo komfora, za ovaj agregat, ipak smatramo manuelni menjač harmoničnijim izborom. Prenosni odnosi su nešto gušće raspoređeni što doprinosi boljim rezultatima (dobrih) ubrzanja i međuubrzanja, ali i višim nivoima broja obrtaja radilice. Evo poređenja: pri brzini od 130 km/h, radilica se u šestom stepnu prenosa, vrti na 2.800 obrtaja, odnosno istom brzinom kao i ona na Golfu 7 1,2 TSI sa 86 konjskih snaga i petostepenom manuelnom transmisijom, a koji se kreće jednakom brzinom na ravnom autoputu. Kada smo već kod Golfa 7, da kažemo da su hodovi menjača i preciznost, za nijansu na strani nemačkog automobila. Kočioni sistem Captura funkcioniše odlično, posebno imajući u vidu činjenicu da se proizvođač opredelio za zastarelo rešenje sa dobošima, umesto diskova, pozadi.

Cena testiranog modela je 17.890 evra, a na paket Intense je još dodat naslon za ruke, Paket SIGURNOST R-LINK kao i odlična kombinacija dvobojne karoserije, o čemu smo već pisali u rubrici Vesti.

Zaključak

Jasni su razlozi tržišnog uspeha Captura. Daleko od najsavršenijeg automobila, ali su vrline akcentirane tačno spram ukusa i potreba ciljne grupe. Dakle, najveće zasluge za uspeh imaju ekonomisti, a ne inženjeri, koji su odlično istražili i procenili ciljnu grupu kupaca. Sledstveno, uklononjeno je sve što bi podiglo cenu vozila na neprihvatljiv nivo, ali su zato isforsirani dizajn i tehno „look“, koji očito najviše vrednuju kupci automobila u ovom segmentu. Renault može mnogo više i bolje od ovoga, ali nema kome da proda, i pritom zaradi nešto bolje.

Tekst: Zvezdan Božinović

Fotografije: Pavle Barta

Renault Captur Intens Energy TCe 120

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.122 mm x 1.778 mm x 1.566 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.606 mm
Zapremina prtljažnika: 377-1.235 l
Masa praznog vozila: 1.130 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo benzinski
Zapremina: 1.196 cm³
Snaga: 88 kW/120 ks pri 4.900 o/min
Maks. obrtni moment: 205 Nm pri 2.000 o/min

Pogon

Tip: na prednje točkove
Menjač: M/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 225/55 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,9 s
Maks. brzina: 182 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara:  45 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,5/8,0 l
Emisija CO2: 125 g/km

Cena (testirani model)

17.890 evra

Dobre strane:

Dizajn, živahnost motora, opšta upotrebljivost za segment kojem pripada

Loše strane:

Potrošnja, ne ostavlja utisak adekvatnog kvaliteta izrade
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 8,5
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 7,5
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 8,5
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8,5
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 9 Ukupno 8
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 8,05

(3184)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
IMT-539

Oni sa dužim sećanjem znaju da Captur dosta dugo posle pojavljivanja uz manuelne menječe nije imao jače motore od DCI90 i TCE90. Dosta im je trebalo dok su uveli i DCI 110 i TCE 120 i šestostepene menjače.
Ali su te „proklete“ doboše ipak do danas ostavili …
Pa, ipak, danas ima daleko manje divlje cene od onih prvih godina tržišnog života.
Generalno, nemam pozitivno mišljenje ni o Capturu, 2008 i sličnima. Teskoba B segmenta po cenema značajno višim od C segmenta.

zvezdan

Delimo misljenje potpuno. C segment je kod mene u znacajnoj prednosti od bilo kog krosovera iz B segmenta koji po pravilu ima visu cenu od vozila iz Golf klase.