1. Home
  2. Vesti
  3. Kineski elektro-rođak Mercedesove X klase predstavljen – pikap Dongfeng
Kineski elektro-rođak Mercedesove X klase predstavljen – pikap Dongfeng

Kineski elektro-rođak Mercedesove X klase predstavljen – pikap Dongfeng

538
0
Podelite sa prijateljima:

Pikap kamionet Dongfeng Rich 6 je upravo predstavljen a kineski elektromobil ima svako pravo da se hvali svojom superiornom genetikom. Nastao je na istoj arhitekturi (okviru, šasiji i karoseriji), koja je upotrebljena i prilikom sklapanja sledećih zvučnih imena ovog segmenta: Nissan Navara, Renault Alaskan i Mercedes X klase, koju će Švabe pognute glave, uskoro da povuku iz proizvodnje. Čak su i paneli na karoseriji noviteta svojim poreklom veoma bliski rođaci onim koje viđamo na kamionetima marki Nissan i Renault. 

Na nivou globalne ponude modela koji dele genetiku, Rich 6 će zaigrati ulogu najjednostavnijeg i samim tim najpriuštivijeg pikap kamioneta, s tim što će „Kinez“ biti ponuđen kupcima u baterijskoj verziji, i to u trenutku kada to nije u stanju da učini niti jedan brend iz velike porodice.

Dongfeng Rich 6 EV pokreće, na zadnjoj osovini montiran, jedan elektromotor koji razvija 163 konjske snage uz dobrih 420 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta. Energija za pokretanje pikapa se lageruje u litijum-jonskoj bateriji kapaciteta 67,9 kW/h, a smeštena je ispod poda putničke kabine. To je dovoljno smeštajnih energetskih resursa za 403 kilometra autonomije po NEDC protokolu.

Prevedemo li ovaj podatak na realne uslove eksploatacije, shvatićemo da raspolažemo slobodom kretanja sa jednim punjenjem baterija, koja dostiže raspon od 250 do 300 kilometara. Kada se kineski pikap priključi na brzi punjač, efekat dopune baterija je takođe munjevit: 80% smeštajnog kapaciteta je popunjeno za svega 45 minuta.

Električni pikap iz Kine je nadmoćan u odnosu na dizel i benzinske ekvivalente kada se razmatra nosivost. Električna verzija je u stanju da ponese 879 spram 815 kilograma s kojim se snalaze konvencionalni takmaci iz segmenta. Neto masa električnog pikapa iznosi 1.983 kilograma.

Klirens Dongfenga je reprezentovan kroz solidnih 18 centimetara, ali je zato maksimalna brzina poprilično nedostojna današnjeg doba, i iznosi 110 km/h. Međutim, to verovatno i nije tako važno, s obzirom na to da je električnom pikapu dozvoljen slobodan pristup i najzagađenijim delovima megapolisa. Naime, u Kini važi zakonska zabrana korišćenja pikap kamioneta koje pogoni motor s unutrašnjim sagorevanjem, u sredinama s visokim nivoima zagađenog vazduzha. U stvari, moguće su i takve isporuke, ali samo uz specijalnu dozvolu organa vlasti.

Proizvođač do ovog trenutka nije obelodanio početnu maloprodajnu cenu za Rich 6, ali on svakako zbog pripadnosti EV segmentu ne može biti tako jeftin. Iz tog razloga, razvijen je još jedan električni kamionet proizvođača, a on je zasnovan na modelu prethodne generacije, pa će kao takav biti pristupačniji.

Dongfeng Rich EV

Taj pikap je vidno jednostavniji od modela Rich 6. Njegov elektromor razvija 116 konjskih snaga i  290 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Litijum-jonska baterija poseduje kapacitet od 62,7 kWh uz domet od 305 kilometara s jednim punjenjem baterije (NEDC). Jednostavniji punjač zahteva oko tri sata za dopunu baterije, a maksimalna brzina vozila iznosi samo 100 km/h.

Jedna je velika prednost tehnološki retrogradnijeg pikapa Dongfenga. Naime, Rich EV je u stanju da na „leđima“ prenese do 1.290 kilograma tereta, a povrh toga i klirens mu je za pola centimetra izdašniji u odnosu na Rich 6.

Električni pikap kamioneti iz Kine se razlikuju u odnosu na konvencionalne rođake samo po tome što na mestu maske hladnjaka poseduju konektore za dopunu baterija, a tu su i plavi dekorativni elementi, kao i baterije ispod poda putničke kabine. Prodaja na kineskom tržištu startuje pre nego što zajeseni u Aziji.

AutoRepublika

(538)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments