1. Home
  2. Vesti
  3. Renault grupa ubeležila pad prodaje od 34,9%
Renault grupa ubeležila pad prodaje od 34,9%
1

Renault grupa ubeležila pad prodaje od 34,9%

182
1
Podelite sa prijateljima:

Francuski Renault i brendovi okupljeni oko njega u prvoj polovini godine prodali su kumulativno 1.256.658 automobila, što je za 34,9% lošiji rezultat nego lane. 

Ipak, očekivalo se da pad prodaje bude i veći, no očito da su izvesni pametni potezi rukovodilaca Renault grupe, ali i potražnja za električnim modelima uspeli da ublaže teške posledice pandemije korona virusa. Sam Renault prodao je u periodu od januara do juna 760.229 automobila (-37,9%).

Pored Renaulta, ovoj grupi pripadaju i Lada, Dacia i Alpine, brend čija je sudbina pod velikim znakom pitanja zbog početka restruktuiranja francuskog giganta. Rumunska Dacia prodala je 211.158 automobila (-46,2%), od čega su 161.334 vozila završila u Evropi.

Kada je reč o Starom kontinentu, francuska grupa je ovde ubeležila veliki pad prodaje. Ukupno su isporučili 623.854 automobila, što je za 41,8% lošije nego prethodne godine. Svetla tačka je bio Renault Clio koji je ostao najprodavaniji model u B segmentu u Evropi sa 102.949 prodatih primeraka.

Lada Granta je i dalje najprodavaniji automobil u Rusiji

U Rusiji je Renault grupa predvođena Ladom ostvarila umeren pad prodaje od 19,5%. Lada je u svojoj matičnoj zemlji dostavila 152.714 vozila (-23%), a najpopularniji modeli u Rusiji ostali su Granta i Vesta. Francuzi posebno ističu i dobar uspeh Renaultovog modela Arkana, koji je u Rusiji stigao do 7.000 kupaca u prvoj polovini ove godine.

Oštar pad prodaje ubeležen je na indijskom, brazilskom i kineskom tržištu. U Indiji je ostvarena manja prodaja za 28,7%, u Brazilu za 46,9%, dok je u Kini minus iznosio 21,2%.

Svetla tačka za Renault grupu jeste Južna Koreja gde je indeksiran rast prodaje od čak 51,3%, pre svega zahvaljujući plasiranju modela X3M. Ovaj automobil stigao je do 22.000 kupaca u Južnoj Koreji za četiri meseca koliko je dostupan na tom tržištu.

Osim toga, poseban razlog za zadovoljstvo jeste uspeh električnog Renault Zoe. Ovaj maleni EV prodat je u više od 42.000 jedinica na globalnom planu uz rast prodaje od 38%. Posebno je uspešan u Evropi, gde se okitio laskavom titulom najpopularnijeg električnog modela, a na Starom kontinentu isporučeno je 37.540 primeraka, uz ogroman rast prodaje od gotovo 50%!

Rukovodstvo Renaulta ističe da veruje da ih očekuje značajno bolja druga polovina godine, s tim da posebno veruju u uspeh nadolazećih hibridnih i električnih modela.

AutoRepublika 

(182)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Ovaj Zoe se pokaza kao veliki uspeh za Renault. 42 hiljade komada za šest meseci nije mala stvar.

Međutim, mislim će Francuzi tek da razvale u EV segmentu, pogoto kad stigne ona jeftina Dacia, i električni Twingo.