1. Home
  2. Vesti
  3. Šef Volkswagena: Ili ćemo se menjati ili ćemo proći kao Nokia
Šef Volkswagena: Ili ćemo se menjati ili ćemo proći kao Nokia
27

Šef Volkswagena: Ili ćemo se menjati ili ćemo proći kao Nokia

7.55K
27
Podelite sa prijateljima:

Prvi čovek Volkswagena, Herbert Dis, kazao je na internom sastanku rukovodstva nemačkog giganta da su neophodne radikalne promene. 

„Vreme tradicionalnih proizvođača automobila je gotovo“, izjavio je Dis na početku sastanka i dodao Volkswagen mora proći kroz temeljite reforme, ukoliko želi da održi korak.

Šef nemačke marke rekao je da ta kompanija mora usvojiti digitalizaciju, ukazujući na primer Tesle čije akcije skaču iz dana u dan. Dis je kazao da su neophodne dodatne mere jer su promene u automobilskoj industriji tek na početku, i da očekuje da se transformacija industrije ubrza u narednom periodu.

Izvršni direktor Volkswagena kazao je da će se ta kompanija menjati, ili će je zadesiti sudbina Nokije. „Najvažnije pitanje je da li se dovoljno brzo menjamo? U ovom trenutku je odgovor ne“, rekao je Herbert Dis.

On je dodao da je to najveći izazov sa kojim se nemački proizvođač suočio u svojoj dosadašnjoj istoriji. Prema njegovom uputstvu, Volkswagen će tražiti još veću produktivnost, smanjivanje troškova i manji broj kompleksnih procesa, kako u proizvodnji tako i u upravljanju.

Za početak, VW će umanjiti budžet za istraživanje i razvoj vozila koja koriste gorivne ćelije. To će biti prvi korak u daljem razvoju plana za uštedu.

Herbert Dis istakao je ambiciozan cilj da Volkswagen grupa 2030. godine dostigne procenjenu vrednost od 200 milijardi evra, naspram aktuelnih 91 milijardu. On je izjavio da će čitava grupacija morati više da se usredsredi na profit, a ne na veliki broj prodatih automobila.

„Uzmite za primer Bentley – 10.000 prodatih vozila, i profit 0. Više bih voleo da smo imali 5.000 isporučenih jedinica uz maržu od preko 20%“, rekao je Dis i dodao da se VW grupa mora rešiti svih „repova“ i usredsrediti na svoju budućnost.

Dakle, očito je aktuelni izvršni direktor Volkswagena apsolutno spreman na neophodne izmene u samoj grupaciji kako bi se lakše sprovela pomenuta transformacija. Stoga, u narednom periodu treba očekivati preispitivanje portfolija cele grupe.

Sasvim je moguće da na izlazna vrata zakucaju brendovi koji ne donose dovoljno novca. Sasvim je izvesno da je Bentley jedan od njih, ali se već neko vreme govori i o mogućoj prodaji Lamborghinija. VW je želeo da proda Ducati, ali su moćni radnički sindikati zaustavili odlazak motociklističkog brenda iz grupacije.

Ipak, sa novim planovima Disa, i pritiskom na uštede, sasvim je realno i da Ducati uskoro opet potraži novog vlasnika. Dakle, u zavisnosti od odluka koje bude donelo rukovodstvo Volkswagena videćemo veoma zanimljiv razvoj situacije na globalnom planu, jer će prodajom nekih brendova i sam nemački gigant izgubiti određene oslonce. Videćemo da li će elektrifikacija zaista da poljulja „narodni automobil“.

AutoRepublika 

(7546)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

kao nokia? eh, nismo mi te srece…

BojanNeki

Tesla motors je unela pometnju u čitavoj automobilskoj industriji smelim guranjem električnog vozila na tržište i dokazivanjem da takvo prevozno sredstvo može da bude upotrebljivo. Sa tim i sa gomilom noviteta su praktično promenili pravila igre. Dok su ih mnogi sa podsmehom posmatrali kako napreduju, što još uvek neki rade (i ovde), ovi su radili i osvajali svet. U međuvremenu mnogima je Tesla bila uzor i pokazna vežba da je moguće kreativnošću i novcem napraviti (električni) automobil i prodati ga svetu te sada ima bezbroj proizvođača i startapa. Sada i najveći automobilski giganti, koji su harali svetom i gasili sve… Pročitaj više »

Zoca

VW ne samo da nista ne prodaje ,nego se i siri.Naime ,kupuju 20% u Guoxuan-u (proizvodjac auto-baterija).

BojanNeki

To su krucijalne investicije da bi obezbedili baterije za ogromnu količnu vozila koje će morati da izbacuju da bi opšte imali šansu za opstanak. Tesla ima partnersku proizvodnju sa Panasonikom i zajedno spadaju u najveće proizvođače baterija na svetu te mogu da si obezbede sve potrebne kapacitete. Mimo saradnje sa Japanacima kupili su američki Maxwell i kanadski Hibar Systems te spremaju sopstvenu (ogromnu) proizvodnju baterija što za automobilsku i transportnu industriju (ne samo za Teslu) a što za kućne i industrijske sisteme. Za koji mesec, najverovatnije u aprilu, će se saznati šta su im konkretno proizvodi, planovi i putanje. Setimo… Pročitaj više »

Bungi

Daleko je još VW od propasti Nokie. Mislim da je na vrijeme krenuo u elektrifikaciju,nije u fiatovom problemu koji spas traži novim elektrifikovanim PSA platformama, mada i prilično kaska za Teslom kao svi evropski proizvođači.Tri decenije forsiranja dizel tehnologije i dizelgejt se vraćaju kao bumerang mada povratni udar nije zasada toliko jak da ubije „bacača bumeranga“.

Saša

I kakve ovo veze ima sa FIAT-om da nema možda što je FIAT sponzor Ducati-ju pa moguće da se vrate u njihovo okrilje kao i Labofghini a šuška se da bi mogli i Audi da izgube a i lakše je ostvariti saradnju u elektrifikaciji (jeftinije) nego sami razvijati iz osnova mada im i to nije nepoznanica kada su još sredinom 80-ih razvili prvi hibrid benzin-elektro motor.

Don

Da im se još desi baterijski Prevent.

BojanNeki

Čitam sada da će relativno nova mreža punjača u Evropskoj uniji IONITY , čiji su osnivači BMW, Daimler, Ford, Hjundai, Kija, VW grupacija (sa Audijem i Poršeom), podići cene 500%. Sa 8€ po punjenju (flat rate) na 0,79€ po kWh.
Dat je primer punjenja Audija e-Tron sa baterijom od 95kWh, za punjenje od 80kWh bi bilo €63.20 što je dovoljno za možda 256km.
Mreža trenutno ima 203 punjača širom EU i 52 u izgradnji.

https://ionity.eu/_Resources/Persistent/a7c7cece094e15da7bfc2864a74e62b51c8d829a/_20200116_IONITY_PRICING_EN_.pdf

Čitam tj tumačim ovo kao ubrzan put u propast marki osnivača i ili nagli izlazak pojedinih iz zajedničke priče punjača.

BojanNeki

Da se ispravim tj upotpunim vest…
Cena od 0.79€ je samo za korisnike bez ugovora.

Don

To ti je realnost i skora budućnost cijena. Nema džabe ni u stare babe.

moron

Nemoguće?!? Neće električna energija za EV biti džabe?

Don

Ma biće uvijek za džabe, samo plati 10000€ i napravi sebi na kuci ploče, pa da dobiješ struju 🙂 Zanimljivo je primijetiti ja sam neki dan rekao da je za kućanstvo 31 cent a vidi za auta 79 centi…a to je još pocetak. Ajmo bojane presjek da mi nadjes, odakle Evropa dobija struju, tj koliko je % termoelektrane, nuklearne, hidro a koliko vjetrenjače. Zatim, evropa ima industriju…Jel da? A industrija ne bi čovjek vjerovao , zagadjuje zrak, vodu, zemlju u pm. Svaki put mi se zgadi kad moram prolaziti samo kraj Bayera, što zbog samog Bayera što zbog postrojenja, a… Pročitaj više »

BojanNeki

Gledam širu sliku.
Zadnjih 100 godina je čovek uvek pronalazio način da obezbedi dovoljnu proizvodnju električne energije a svakodnevno su se uvećavale potrebe tako da ne vidim ni sada problem.

Saša

nisi uračunao koliko ti treba ploča za samo 10kw energije na dan a i sam znaš da je njihova iskoristivost tek oko 14% još na našim područjima gde imaš leti maksimum 10 sati sunca u 100% snazi plus niko ne računa porast temperature iznad samog objekta koje isto spada u aero zagađenje to jest efekat staklene bašte, a vetro generatore oporezuju gde je iskoristivost preko 80% i imaš ga 24h dnevno kako god cena struje će da nam ide samo na gore osim ako se ne otkačimo potpuno od energetskih sistema

BojanNeki

Šta pričaš ti?
Vratio bih takve u osnovnu školu da prvo nauče da pišu.

BojanNeki

Vi ovo vidite kao povećanje cene struje a ja kao još lakši prodor Tesle u EU.
Kolika im je cena za korisnike sa ugovorom, ma šta god to značilo, ne znam.

Don

Opet , Tesla nema u svom vlasništvu elektrane, znači i on mora da kupuje struju, a država, uhljebi i ostali lopovi moraju da žive na našoj grbaci, znači da će tih 79 centi biti neki minimum jednom kad sve ovo bude juce, kad ne bude subvencija, kad se investicije moraju nadoknaditi donekle i iz cijena struje…tada će jedini spas biti u vidu solarnih ploča, pa će i tu cijena skočiti jer će svi to htjeti imati…a gorivne celije su bolji izbor već sada, ne vidim razlog zašto proizvodjaci ne idu u tom smjeru. Pa Njemačka ak se ne varam ima… Pročitaj više »

BojanNeki

Dosta teslinih punjača je sa solarnim panelima (sopstvene proizvodnje) tako da imaju elektrane.
Cena struje za poslovne korisnike je uvek niža tako i da tu postoji čista računica, npr u Nemačkoj je 0.19€.
A i ne znam što se uvati te cene od 0.79€ kad lepo piše da je to za one bez ugovora. Ostali i dalje imaju 8€ po punjenju.

comment image
comment image

Don

pa Dobro zar su u BMW i ostalim totalno ludi, pa da oni nisu u stanju da spickaju kakvu aluminijsku kolibu i opice na nju solarne ploče i puknu punjače, Neg samo sjede i gledaju sta im Tesla radi, privatna firmica iz Amerike i to u njihovim zemljama? A to onda ujedno znaci i smrt njihovim industrijama, njihovoj moći, ogromnim ulaganjima … i zašto oni to dopuštaju? Neg naprave to sto naprave i kažu kupite naše štakore , mi smo premijum jel, dajte za njih višak od 100k€ (ionako vam je višak pa koji će vam k) i punite po… Pročitaj više »

BojanNeki

Da li su BMW i ostali „nemci“ ludi to ne znam, ali znam da su vrlo neiskreni. Kompanija Tesla se dugo godina bavila i osvajanjem proizvodnje panela i baterija tako da dok su Nemci shvatili šta treba da rade jedino im je bilo da se udruže u IONITY pa da tako brže naprave mrežu punjača. Tehnologija gorivih ćelija je daleko iza tehnologije baterija samim tim što je proizvodnja za sada vrlo skupa odnosno energetski neefikasna. Inače i gorive ćelije su neka vrsta baterija a vozila su u osnovi električna. Tesle se inače pune samo na njihovim punjačima tako da će… Pročitaj više »

Don

Pazi , čitava svapska auto industrija je životno ugrožena, još s druge strane imaš Ford i hjundai s njima,i svi oni nisu i stanju da , posto imaju milijarde milijardi eura profita koji se slivao u njihove kase svih ovih godina, da naprave / kopiraju pisljive punjače (nikakva svemirska tehnologija) neg se jadnici moraju udružiti da bi čak i tada idalje bili nekonkurentni jednoj privatnoj firmici iz daleke prekobarske zemlje koja za svoje štakore idalje generira samo gubitke (odakle mu pare uostalom,tehnologija?? Od njihove vojske), i k tome još je biznis svim ovim firmama životno ugrožena i oni da ovo… Pročitaj više »

BojanNeki

Na Balkanu se to što „govoriš“ kaže lupetaš. Nikad ništa ne potkrepiš činjenicama nego vadiš iz wc šolje i mažeš.
Da bar pročitaš šta pišem ili se sam informišeš možda bi nešto i naučio, nego zatucanost neviđenih razmera.

Don

Je li? Tebi kad sve da, opet nije dosta i ne valja, važno je samo sta jebeni Tesla kaže, oni i njihova propaganda. Nisam naivan niti balav kao neki da bih nasijedao na fore, laži i fazone, to ti koji nasjedaju zovu zatucanost, pokušavajući pravdati svoju maloumnost. Neke stvari jednostavno dolaze s godinama i skupljenim životnim iskustvom. Jedne prilike , u malo starija vremena kada je vladalo robovlasništvo, zamolio jedan rob propovjednika da ispriča propovijed o tome kako je lijepo osloboditi roba ne bi li to čuo njegov gazda a ovaj postao slobodan. Mogu,reče propovjednik, ali prošlo je nekih 6… Pročitaj više »

BojanNeki

To što radiš radiš na gotovo svakom članaku na ovom sajtu, nevezano za Teslu i moje pisanije, ti i još poneki ovde. Ima dosta čitalaca koji dele ovakvo mišljenje ali se eto nisu usudili da napišu. Evo ti samo jedna informacija. Tesla ima 400 stanica sa punjačima u Evropi a IONITY 200. I šta ćeš sad ti meni na to da odgovoriš? Kakvo palamuđenje sada da očekujem? I da nastavim na baljezgarije. To što Tesla „radi“ je propaganda a to što globalisti drže sve medije čak i automobilske po evropi i svetu pa o svojim proizvodima uvek u superlativu to… Pročitaj više »

BojanNeki

Pogledaj malo kako SpaceX (Ilon) testira kapsulu za spasavanje, trebalo bi da prenos počne u 16:10. Lansiraće pa će ugasiti motore na pola puta da bi emulirali spasavanje kapsule sa putnicima.
Edukuj se malo, otvori um, jer ko iz autoindustrije ima svemirski program.

https://www.youtube.com/watch?v=21X5lGlDOfg&feature=emb_logo

Rajko

Kinezi ce zavladati zbogom w

Trajko

Procicete kao bosi po trnju? Najgori ste, nekada ste nesto a danas nista korejanci kinezi su za vas bogovi.tesla je izvan vas dosta