1. Home
  2. Vesti
  3. Bentley se od 2030. godine u potpunosti odriče SUS motora
Bentley se od 2030. godine u potpunosti odriče SUS motora
0

Bentley se od 2030. godine u potpunosti odriče SUS motora

142
0
Podelite sa prijateljima:

Bilo je samo pitanje vremena pre nego što će dogoditi neizbežna objava. Britanska marka kojom upravlja džinovska grupacija Volkswagen je odlučila da oroči posvećenost upotrebi motora s unutrašnjim sagorevanjem. Bentley je upravo obnarodovao odluku prema kojoj će kompletna paleta vozila brenda koja se nađe u ponudi 2030. godine, biti sačinjena od čisto električnih automobila.

Vest postaje posebno pikantna kada se podsetimo da je u pitanju ostrvski konstruktor s epitetom trenutno najvećeg globalnog proizvođača motora s 12 cilindara. Nešto ranije, Bentley je objavio da će u narednih par godina, fazno obustaviti i proizvodnju motora u W12 konfiguraciji, ali da smo očekivali da će se u potpunosti odreći SUS motora na rok od deset godina, e to baš i nismo!

Pisano saopštenje koje je izdao Bentley sadrži i informaciju o tome da kompanija planira da svaki pogonski sklop na novoproizvedenom vozilu marke, bude hibridni već do 2023. godine, dok je premijera prvog potpuno električnog i serijskog modela brenda zakazana za 2025.

Čelnici Bentlija vide 2026. kao godinu u kojoj neće biti izvodljivo pazariti novi automobil super prestižne marke bez, u najmanju ruku hibridnog pogonskog sklopa, to jest bez samostalnog motora s unutrašnjim sagorevanjem.

Kada znamo da arhitektura grupacije Volkswagen kao najsnažniji automobil iz PHEV segmenta koristi onaj s V6 motorom, i to u paletama vozila s oznakama Audija i Porschea, nije teško zaključiti da se ni V8 neće nešto duže naživetu od W12 jedinice u Bentliju.

Za sledeću godinu je planirana promocija dva dopunjiva hibrida za koje se veruje da se radi o odnosnoj, revidiranoj verziji krosovera Bentayga, koja će doneti izdašniju bešumnu autonomiju od originala, a istim pogonskim sklopom će biti počašćen i sedan Flying Spur.

Adrijan Halmark kao šef marke Bentley navodi da je obožavalac tehnologije koja nam je donela vozila iz PHEV segmenta, a koju naziva prelaznim rešenjem. Ali, on isto tako navodi i da je teško očekivati od kompanije veličine Bentlija da u celoj gami ponudi razne alternativne pogonske sklopove na svojim vozilima, poput konvencionalnog, hibridnog i čisto električnog.

Na događaju koji je nedavno upriličen u Velikoj Britaniji, Halmark je izjavio za australijski Car Advice „da je pitanje kompromisa uvek aktuelno, kada se razmatra koji će obuhvat gama imati. Ja se konkretno uvek zalažem za manji broj modela. Ne zaboravite, dok mi dođemo do 2030. godine, propisi u vezi baterija i energetske efikasnosti vozila će biti jednako izazovni kao oni koji su na snazi danas za vozila s motorom s unutrašnjim sagorevanjem”.

“Voleli bismo mi da nastavimo s radom na šest motora i još da se bavimo i automobilima s BEV tehnologijom, a sve to začinjeno dopunjivim hibridima,” lakonski kaže Halmark, “ali moramo prvo da vidimo imamo li kapaciteta, resurse za tako nešto. Morate da se opredelite.”

AutoRepublika

(142)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments