1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen osveženi Audi SQ5 TDI (GALERIJA)
Predstavljen osveženi Audi SQ5 TDI (GALERIJA)
7

Predstavljen osveženi Audi SQ5 TDI (GALERIJA)

344
7
Podelite sa prijateljima:

Nemačka marka je nakon prikazivanja ažuriranog SUV-a Q5 prikazala i restilizovani SQ5 sa dizel agregatom. 

Namenjen evropskim kupcima, SQ5 usvojio je vizuelne promene kao i standardni Q5, uz izmene koje se tiču pogonske jedinice. Naime, SQ5 TDI i dalje koristi potentni trolitaraski V6 dizel motor. Vozaču je na raspolaganju 341 ks i čak 700 Nm. Prevedeno u performanse ovaj SUV je u stanju da ubrza do „stotke“ za 5,1 s, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.

Audi navodi da je pomenuti V6 blok prošao detaljne izmene. Naime, klipovi su sada izrađeni od kovanog čelika, umesto nekadašnjih koji su bili od aluminijuma. Postavljen je i novi interkuler, izduvni sistem je bolje izolovan, a dodat je i sistem blagog hibrida od 48 V. Ovaj mikrohibrid omogućava vozilu da se kreće sa ugašenim SUS motorom do 40 sekundi. Nemačka marka ističe da će ovaj sistem omogućiti uštedu do čak 0,7 l dizela na 100 km.

Pored standardnog turbo punjača, SQ5 TDI poseduje i mali električni kompresor, te Audi navodi da ova kombinacija praktično eliminiše bilo kakvu turbo „rupu“.

Osveženi SQ5 TDI je niži za 30 mm zahvaljujući drugačije trimovanom ogibljenju. Kada smo već kod vešanja, nemački proizvođač nudi i adaptivno vazdušno ogibljenje, a kao deo opcionala je dostupan i sportski diferencijal. Potentni SUV dolazi standardno sa točkovima od 20 cola, ali je moguće dobiti i naplatke od 21 inča. LED svetla su deo standardne opreme, ali je uz doplatu SQ5 TDI kadar za Matrix LED farove napred, kao i za OLED svetla pozadi.

Enterijer je na nivou kakav se očekuje od ovakvog automobila. Audi se rešio da upotrebi kombinaciju prave i veštačke kože, uz veoma lep kontrastni štep na sedištima i volanu. Fotografije kabine ukazuju na pregršt upotrebe brušenog aluminijuma. Lista opcionala uključuje i opciju masaže za prednja sedišta, umetke od ugljeničnih vlakana, kao i upotrebu Nappa kože.

Naravno, i ovde displeji vode glavnu reč. Onaj na vrhu centralne konzole ima dijagonalu od 10,1 inča i služi za kontrolu informativno-zabavnog sistema. Ispred vozača je ekran od 12,3 cola koji tumači ulogu digitalne instrumentalne table.

Audi SQ5 TDI proizvodiće se u fabrici u Meksiku, i stići će na evropsko tle tokom prvog kvartala naredne godine. Početna cena za ovaj SUV u Nemačkoj će iznositi 68.137 evra…

AutoRepublika 

(344)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Odoh na Audi sajt da vidim koja poboljšanja oni kažu da donosi OLED vs LED, sem onog očiglednog – ošišaj ovce, čuli su da je to napredno u svetu televizora, pa će proći uz masnu doplatu i ovde. Znam da su još sa TT uveli „matrix OLED” zadnja svetla – možda i ranije, nisam pratio – a ovo je kao „revolucionarni digitalni OLED”. Menja grafiku? Vau, a to LED ne može? Kontroliše svetlo po segmentima – kako to standardni LED ne može? Lično ne volim i ne koristim Šljamsung televizore, cenim upravo OLED upravo zbog kvaliteta slike, ali ne znam… Pročitaj više »

TNT

Taržim i nikako da nađem (pošto je marketinški naravno bitnija mogućnost menjanja izgleda zadnje svetlosne grupe) – SQ5 ostaje na Torsen rešenju ili ne?

D_C

Ultra Quattro podnosi do 500Nm obrtnog momenta. Moze i ovako ako je jednostavnije: 4 cilindra uzduzno: Ultra Quattro, 6 cilindara (i vise): Quattro.

Medjutim nisu ni svi Quattro modeli na Torsen resenju. Wikipedia kaze da Quattro pete generacije koristi Torsen type 3 (Type „C“) dok Quattro seste generacije koristi „Crown Gear“ diferencijal – pri cemu su oba mehanicki centralni diferencijali.

R8 opet ima neko drugo resenje.

TNT

Pa jel ostaje Torsen ili ne ostaje? Nemoj samo i ti ono „ima i Lambo Haldex, nije Ultra quattro prevara”…

D_C

Koliko sam uspeo da prokuzim, Torsen diferencijal ne ostaje vec je zamenjen sa ‘Crown-gear’ diferencijalom. Ali ostaje i dalje stalni pogon na sva 4 tocka. Ovo vazi za sestake.

TNT

Hvala D_C, nigde ne nađoh taj podatak.

D_C

Ima podatak da Ultra Quattro (koji nije stalni pogon na 4 tocka) podnosi do 500Nm obrtnog momenta, ne preko toga. Vidjao sam…

Kod pravog Quattro koji ima stalni pogon na 4 tocka a koji ostaje u primeni za sve motore sa preko 500Nm:

Torsen diferencijal koriscen do skoro:
https://www.audi-technology-portal.de/en/drivetrain/quattro_en/self-locking-center-differential

Crown-gear diferencijal koji ga je zamenio:
https://www.audi-technology-portal.de/en/drivetrain/quattro_en/crown-gear-differential

Kod njih je vec vise od 10 godina ‘default’ odnos napred/nazad: 40/60, odn nesto vise snage se isporucuje nazad.Pre toga je odnos bio 50/50 po osovinama.

Ova gornja 2 se ponekad kombinuju sa ovim:
Sport diferencijal na zadnjoj osovini:
https://www.audi-technology-portal.de/en/drivetrain/quattro_en/sport-differential