1. Home
  2. Life
  3. Lifestyle
  4. Brošura Ferrarija prodata na aukciji za 127.600 evra
Brošura Ferrarija prodata na aukciji za 127.600 evra
6

Brošura Ferrarija prodata na aukciji za 127.600 evra

375
6
Podelite sa prijateljima:

Četiri strane dug prospekt, koji je svojevremeno izdao italijanski proizvođač sportskih automobila Ferrari, prodat je nepoznatom kolekcionaru za rekordan iznos koji je on bio spreman da plati, pre svega zbog činjenice da osnivač kompanije, Enco Ferari, nije podržavao ideju o štampi sličnih promotivnih materijala.

Aukcija na kojoj je postignuta nestvarna cena za pomenutu brošuru održana je u Ladenburgu u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Jedina poznata činjenica u vezi s anonimnim učesnikom nadmetanja koji je i pobedio, jeste da dolazi iz Sjednjenih Američkih Država.

Predmet nadmetanja je štampan još 1954. godine, i to na engleskom jeziku. Prikazuje jedan od veoma uspešnih modela iz ranih faza kompanije Ferrari 250 Europa. Brošura je ponuđena po početnoj ceni od 25.000 evra a interesantno je da se celokupan štampani materijal „prostire“ na svega četiri strane.

Ispostavilo se tako da se prodajna cena svedena na iznos plaćen po stranici kupljenog materijala domogla cifre od 31.000 evropskih novčanica, što je iznos kojim se danas može kupiti „čak“ i Volkswagen Golf 8, u srednjem nivou opreme, ili pak solidno spakovana limuzina iz D segmenta (Opel Insignia ili Renault Talisman, na primer).

Možda smo na početku ostali nedorečeni u obrazloženju postignute rekordne cene. Dakle, s obzirom na to da se Enco Ferari protivio štampanju sličnih materijala, oni nisu ni pripremani. Naravno, izuzev tri kopije od kojih je jedna, ona o kojoj se radi u ovoj vesti.

„Priča se da je u to doba Enco Ferari lično procirkulisao izričito naređenje da ne želi nikakve brošure,“ kaže lik s naslovne fotografije, Tobijas Fridrih iz aukcijske kuće Ni-Cola Classics. Svega je nekoliko primeraka promotivnog materijala tog tipa svojevremeno poslato na adrese zainteresovanih lica, pa je to glavni razlog zbog kog su prospekti tako retka pojava.

Tokom 2007. godine, brošura iz ove serije je jedini put bila u javnoj ponudi. Na nadmetanju organizovanom u Švajcarskoj, prodata je za 17.000 evra, a u međuvremenu joj je vrednost porasla za celih 650 evra.

To je rast vrednosti koji je „zamalo“ prevazišao poskupljenja kojima je bio izložen pomenuti Volkswagen Golf kroz godine.

AutoRepublika

(375)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

nekom prilikom davno, ja momak, pregledam Ferrarijev veb sajt, i naiđem na opciju gde besplatno šalju neke nalepnice i njižicu o Ferrariju, prijavim se … ja iz Srbije…. kao ma jok, ne šalju u Srbiju……. i fantastičan osećaj me preplavi kada sam dobio paketić… ludilo koliko pažnje da se ispoštuje mogu reći klinac…

moron

Ja jednom pis’o Opelu da su im u katalogu pomešane specifikacije. Grešku sam najpre video na sajtu Opel.rs, a onda je na istom mestu grešku uočio u Sloveniji, Hrvatskoj …
Pis’o im mail. Poslali mi olovku … i svesku. Valjda da imam čime da pišem. I na čemu. Fini svet. Misle o svemu.

Don

Da si pisao ferariju sad bi bio bogat čovjek ili bogatiji za tričavih sto ‘Ilijada.

Don

Doktor Kadzija!:)