1. Home
  2. Vesti
  3. Prodaja Renaulta se tokom 2022. osušila za 15%
Prodaja Renaulta se tokom 2022. osušila za 15%
1

Prodaja Renaulta se tokom 2022. osušila za 15%

289
1
Podelite sa prijateljima:

Renault je objavio informaciju o značajno lošijem komercijalnom ostvarenju koje se tiče prethodne godine. Dok je prodaja vozila fizičkim licima narasla za 12%, dotle je indeksiran opšti pad tražnje za vozilima ove firme, i to na nivou od velikih 15%.

Nije ni čudo, ali kažu da 2022. godina nije bila dobra za automobilsku industriju, pa se tako firme žale da ne mogu dostići obime proizvodnje koji su bili aktuelni u periodu pre nego što smo temeljnije upoznali priču oko korona virusa, dok su rokovi isporuke i uvećanja cena koje je teklo u kontinuitetu, samo još pogoršali stvari.

Ni Renault u tom smislu nije izuzetak pa je u neku ruku i očekivano da će grupacija ove godine izvestiti o padu obima prodaje u odnosu na prethodnu, a treba reći da je i 2021. bila lošija od 2020. godine, i to za nekih 5,3%. Pad prodaje Renaulta na domaćem tržištu od tačno 14,7% je intenzivniji od posrnuća francuskog automobilskog tržišta koje je bilo na nivou od 10,3%. Treba napomenuti da se ovde radi o tržištu putničkih i komercijalnih vozila.

Bilo kako bilo, Renault pokušava da napreduje dalje u segmentu realizacije fizičkim licima, koja je obradovala upravu porastom od 12% (115.606 registracija). To je bila osovina strategije Luke de Mea i čini se da je urodila plodom. Udeo ovog kanala, koji je profitabilniji, sada predstavlja 46,4% Renaultovog prodajnog miksa u Francuskoj.

Ovi rezultati su zasnovani posebno na zdravoj ponudi modela iz B (supermini) segmenta, pri čemu znamo da se misli na Clio i Captur. Ali brend u obliku dijamanta (mada nama liči na nešto mnogo poželjnije) je takođe zadovoljan kako su kupci prihvatili Megane E-Tech (15.580 registracija) i Arkanu (31.638 prodatih jedinica). Tako je C segment ukupno doprineo prodajnom skoru s bezmalo 87 hiljada vozila, i porastao je za više od 22% u poređenju sa 2021. godinom.

Dobrom raspoloženju uprave francuske grupacije doprinosi i snažan rast tražnje elektromobila, pa je indeksiran plus od 24,6% u poređenju s ostvarenjem iz 2021. (ukupno 40.430 registracija). Udeo elektrifikovanih modela dostiže 44%, a u tu grupu spadaju električni i hibridni automobili (kako obični, tako i dopunjivi). U 2021. godine je njihov udeo u ukupnim prodajnim rezultatima bio  30,7%. Renault je sveukupno prodao 40.430 električnih automobila, što je za 24,6% više nego 2021.

Kod komercijalnih vozila je situacija bolja, pa je brend na liderskom mestu uz tržišno učešće od 28,6% (99.566 novoregistrovanih vozila).

AutoRepublika

(289)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Pa zar nije pisalo da je većina proizvođača „kalirala“ za 15-18% u količinama, ali su svi u „plusu“ nekih 15% profita