1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes u Minhenu predstavlja električnu G klasu?
Mercedes u Minhenu predstavlja električnu G klasu?
0

Mercedes u Minhenu predstavlja električnu G klasu?

384
0
Podelite sa prijateljima:

Nemačka marka bi navodno u septembru trebalo da prikaže novi konceptualni terenac. 

Već neko vreme se priča o elektrifikaciji legendarne G klase. Aktuelni izvršni direktor Daimlera, Ola Kelenijus, prvi put je govorio o toj temi još u novembru 2019. godine, a otada je više puta ponovio da će i ovaj čuveni teranac morati da krene u transformaciju i prelaz na električnu mobilnost.

Sada stiže nova glasina koja kaže da će Mercedes početkom septembra na Salonu automobila u Minhenu predstaviti model EQG, koji je zapravo električni pandan konvencionalnoj G klasi. Ipak, to bi trebalo da bude samo koncept koji će najaviti serijsku varijantu, a ona bi mogla da stigne naredne ili 2023. godine.

Strani stručni portali prenose i da će EQG koristiti bateriju kapaciteta 108 kWh, te da će imati pogon na sve točkove, kao i domet od nekih 500 km. Navodno će električna G klasa raspolagati sa dva elektromotora koja će vozaču ukupno dostavljati oko 500 ks.

Ovde se postavlja sasvim logično pitanje mase. Ovaj automobil ni u konvencionalnoj varijanti sa SUS motorom ne važi za „perolako“ vozilo. G350d ima masu od čak 2.351 kg, dok se G63 AMG može „pohvaliti“ sa 2.650 kg. S obzirom na veliku masu baterija, EQG bi lako mogao da dobaci do mase od čak 3 tone!

Mercedes već neko vreme eksperimentiše sa električnim vozilima i terenskom vožnjom. U tu svrhu je prošle godine nastao i eksperimentalni EQC 4×42. Kako će zaista izgledati električna varijanta G klase, saznaćemo verovatno uskoro – jer je minhenski auto-salon „iza ćoška“.

AutoRepublika 

(384)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments