1. Home
  2. Vesti
  3. Kakav je epilog Mercedesove bruke u Kini?
Kakav je epilog Mercedesove bruke u Kini?

Kakav je epilog Mercedesove bruke u Kini?

6.33K
0
Podelite sa prijateljima:

Sredinom aprila je postala viralna priča o Kineskinji koju je iskustvo kupovine superatraktivnog kupea Mercedes-Benza CLS učinilo krajnje isfrustriranom. Naime, kao što ste mogli da čitate (u regionu samo na našim stranicama), gospođa Vang je dobila neispravno vozilo koje diler u početku nije prihvatao da zameni, a još joj je naplatio i nekakvu neznanu proviziju na ime pruženih finansijskih usluga.

Kao posledica skandala, trgovinska kompanija, koja je distribuirala vozila marke Mercedes-Benz je privremeno suspendovana, a sada su stigle vesti i o rezultatima istrage koju je pokrenuo nemački proizvođač luksuznih vozila.

Epilog podrazumeva da će nepošteni trgovac morati da na ime kazne isplati proizvođaču iznos od milion juana, što je dovoljno kineskih novčanica da se njima pazari 145.000 američkih dolara. Polovina iznosa kazne predstavlja finansijsku odmazdu za isporuku kupcu automobila koji je, kako je istragom utvrđeno, neispravan sišao sa proizvodnih traka, dok je druga polovina odšteta za naplatu kupcu nedozvoljene provizije u visini od 15.000 juana (2.235 dolara).

Šteta koju je proizvođač pretrpeo povodom ovog događaja sasvim izvesno ne može biti kompenzovana visinom kazne, ali rekli bismo da je krivica trgovca još i najmanja u celoj priči, odnosno, pre će biti da su propusti u internim procedurama, to jest kontroli kvaliteta vozila koja napuštaju proizvodne pogone, doveli do viralnog skandala. Video klip za koji bi Mercedes želeo da ne postoji, doživeo je 200 miliona pregleda za kratko vreme.

Što se tiče Kineskinje, dobila je nov automobil, besplatnu desetogodišnju uslugu servisiranja vozila koju koriste VIP osobe, refundaciju nelegalno naplaćene provizije, kao i poziv da poseti pogone nemačkog koncerna u matičnoj zemlji kako bi se lično uverila u procedure koje garantuju legitimitet slogana: „The Best or Nothing“.

Za kraj da dodamo da je trgovac prihvatio kaznu i izjavio da se neće žaliti na istu. Ovo naravno ne mora ništa da znači, jer se iznos kazne može kompenzovati na milion drugih načina, od kojih je verovatno najjednostavniji odobrenje dodatnog rabata trgovcu od strane Daimlera.

U tom slučaju, cela priča bi se mogla podvesti kroz licemerni biznis teatar.

AutoRepublika

(6327)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments